Lopusta uuteen alkuun – Lapin Helvetti nousee Terveiden Käsien raunioilta yhdistäen hardcoren ja metallin

Usein jonkin vanhan loppu johtaa jonkin uuden alkuun. Pari vuotta sitten Suomen tunnetuimpiin ja pitkäikäisimpiin hardcore-yhtyeisiin lukeutuva Terveet Kädet tuli tiensä päähän. Se ei ole välttämättä vain huono asia, sillä TK:n viimeiseksi jääneen albumin nimen jakavan Lapin Helvetti -yhtyeen debyytti julkaistiin viime vuoden lopulla. Nimen lisäksi kytköksiä Terveisiin Käsiin löytyy myös jäsenistöstä, joka muodostuu osittain Terveiden Käsien viimeisen kokoonpanon jäsenistä.

Musiikin ja sen tunnelman kannalta suurin yhteys Terveisiin Käsiin on vokalisti Läjä Äijälän väkevä ja vihainen ulosanti, joka on aivan tyylipuhdasta hardcore-huutoa, ja voimalla syljetyt sanat vähintään yhtä voimakkaita. Eriävyydet alkavat, kun katsotaan ja kuunnellaan musiikkia kokonaisuutena. Hardocre-vivahteet välähtelevät monissa kappaleissa, mutta enemmän musiikki painottuuu raskaaseen metalliin, jota Lapin Helvetti katsoo useasta erilaisesta, mutta toisilleen tutusta näkökulmasta. Monessa kappaleessa kuullaan sävyjä metallimusiikin äärimuodoista kuten thrash-, death- ja black metal, ja toisaalla käydään hard rockin rosoisessa maailmassa. Kaikista aineksista on kasattu 11 kappaletta, jotka muodostavat eheän kokonaisuuden, mutta joissa on jokaisessa jotain yksilöllistäkin.

Pelkästään Lapin Helvetin metallipuolessa tai pelkästään sen hardcore-puolessa ei ole juuri mitään uutta tai poikkeuksellisen kekseliästä, mutta juurikin niiden sulava yhdistäminen on tämän levyn suurin ansio. En muista aiemmin kuulleeni raskaimman pään metallin ja hardcore-punkin sulautuneen yhteen näin saumattomasti ja luonnollisesti. Myös se on hienoa, että albumin kitkerä ja kiivas tunnelma tulee aivan iholle. Sen tuntee kuin painostavan hengityksen niskassa, tai piinaavan jännitteen stressistä jumiutuneessa niskassa. Metalli ja hardcore tuovat esiin toistensa parhaat puolet tässäkin mielessä.

Lapin Helvetin taakse mahtuu paljon historiaa, mutta se on silti oma yhtyeensä ja tekee omaa juttuaan. Näinkin kuulluista aineksista on saatu aikaan ainutlaatuinen ja persoonallinen albumi, joka kestää kuuntelua ja kuulostaa tuoreelta. Lapin Helvetti on uusi lupaava alku.

7½/10

Kappalelista:
1. Noutajaotti
2. Raskas Maa
3. Sankarijuhlat
4. T.T.K.
5. Mikään Hyvä Ei Kestä Kauan
6. Takaisin Helvettiin
7. Torso
8. Rajalla
9. Valiosotilaat
10. Mustaakin Mustempi
11. Voittajan Olo

Lapin Helvetti Facebookissa

Kommentit