Mardukin spesiaalikeikka, Mgła ja Mysticum – Steelfest parantaa kattaustaan vuosi vuodelta
Kesän 2019 festarit ovat vähitellen alkaneet tiputella julkistuksiaan ilmoille. Tällä hetkellä näyttää, että Suomen kovin festivaali vuonna 2019 koetaan jo toukokuussa, jolloin Hyvinkään Vanhalla Villatehtaalla juhlittava Steelfest vyöryttää paikalle todella kovan kattauksen.
Steelfestin osoittaa ensinnäkin sen, että rakkaassa Suomessamme tehdään kovaa black metalia. Vanhalla villatehtaalla kuullaan niin takuuvarmaa Hornaa, uudempaa tulokasta Antimateriaa kuin uudelleen aktivoitunutta industrial-vaikutteista …and Oceansia. Syksyllä 2018 pitkän odotuksen jälkeen uuden levyn julkaissut Trollheims Grott ei ole mikään yllättävä kiinnitys näille festareille, mutta varmasti bändi, jota myös odotetaan. Itse hehkutan helsinkiläisen TotalSelfHatredin esiintymistä, joka varmasti on jälleen hieno kokemus kaikessa lohduttomuudessaan.
Kotikentällään operoiva hyvinkääläinen Vargrav on varmasti mielenkiintoinen kokemus. Tämä yhden miehen ulosantia esittelevä, 90-luvun kulta-ajoilta vaikutteita selkeästi ottanut akti ehtii toivottavasti julkaista uuden ”Reign in Supreme Darkness” -levynsä ennen Steelfestiä.
Lisäksi torstaina Bar Craftersissa pidettävällä ennakkoklubilla kuullaan vielä Kalmankantajaa ja Havukruunua. Jos siis joku liikuskelee Hyvinkään suuntaan jo tuolloin, kannattaa vaivautua paikalle.
Suomen ulkopuolelta tuodaan Steelfestiin ensi vuonna sellainen esiintyjäkaarti, että jo ensimmäisten julkistusten aikaan naamalle levisi hymy, jota ei ihan helpolla pyyhitä pois. Death metalin ystäville yhdysvaltalaiset Immolation ja Vital Remains tuovat varmasti joulun jo toukokuussa. Jälkimmäinen näistä nähdään ensimmäistä kertaa Suomessa. Eivätkä pidot ainakaan pahene, kun Martin Van Drunen marssittaa Asphyxin lavalle. Englantilainen black ja death metalin maastoissa liikuskeleva Grave Miasma puolestaan on kiillottanut kannuksiaan aktiivisella keikkailulla ja saanut sen myötä vankan kuulijakunnan puolelleen.Saksalainen Nargaroth ei ole mikään eilisen teeren poika, ja nyt sitä saadaan kuulla myös Hyvinkäällä. Kiva!
Kanadasta tulee kuultavaksi hiukan uudempaa bläkkistä Monarquen ja Délétèren muodossa. Samoin 2000-luvun perintöä edustaa Advent Sorrow, jonka itse olen onnistunut vain yhden kerran livenä näkemään. Mielenkiintoisia, itselleni uusia tuttavuuksia voivat olla myös nykyään Costa Ricasta käsin toimiva Deiphago sekä brasilialainen Evil. Ukrainalainen Kroda tekee paluun Steelfestiin, ja tästä paluusta on moni – myös minä – todella mielissään. Ja tuskinpa ruotsalaista Naglfariakaan tulee jätettyä välistä.
Puolalainen Mgła ei ole ensimmäistä kertaa Steelfesteillä, mutta miksipä näin hyvää bändiä ei siellä kuuntelisi uudelleenkin. Luvassa on varmasti niin riipivää soitantaa, että sormenpäät vuotaa verta jo pelkästä kuuntelusta. Myös Belphegor on nähty Steelfesteillä jo kerran aikaisemmin, mutta on oikein mukava kuulla, kuinka Helmuthin ja kavereittensa “Totenritualit” kesän kynnyksellä Villatehtaan tiiliseiniä tärisyttävät.
Ja sitten tulee Marduk! Joku saattaisi sanoa, että Marduk alkaa olla niin nähty festarivieras, ettei sen buukkaaminen saa hurraa-huutoja aikaiseksi. Osittain totta tämäkin, mutta eipä bändiltä juuri huonoja keikkoja ole tullut todistettua. Jokunen on saattanut mennä ohi sillä verukkeella, että “näkeehän tuon pian taas”. Kevään 2019 Steelfestin keikkaa ei kuitenkaan kannata missata, sillä Marduk esittää Hyvinkäällä tämän yhden ainoan kerran legendaarisen, jo 2-kymppisiään viettävän “Panzer Division Marduk” -levyn kokonaisuudessaan.
Norja on tulevana vuonna hienosti edustettuna Steelfestissä, koska tarjonnassa on sieltä kuusi yhtyettä. Näistä oikeastaan kaikki edustavat kaartia, joka yksinkertaisesti on nähtävä näilläkin festareilla! Herra Espedal – tuttavallisemmin Gaahl – tuo uusimman bändinsä Gaahls Wyrdin paikalle. Bändiltä on lupailtu alkuvuodesta jopa levyäkin kuultavaksi. Viikinkimetallin suuri nimi Einherjer taas ilahdutti meitä jo tänä vuonna uudella tuotannolla, jota varmasti kuullaan keväällä. Samoin bergeniläinen Aeternus julkaisi levyn syksyllä 2018, joten kannattaa ottaa “Heathen” kuunteluun ennen toukokuuta. Myrkskog puolestaan edustaa Norjan dödömpää suuntausta, joten esimerkiksi Belphegoria seuraavien kannattaa olla hereillä tämän yhtyeen soittaessa. Siitä kun heitetään muutama jeppe lisää lavalle ja vaihdetaan taustalakanaa, saadaan lauteille Odium, jota itse kovasti odotan. Bändi on kärsinyt jäsentensä muiden yhtyeiden aktiivisuudesta, mutta ehkäpä tältä kuultaisiin pian jotain uuttakin meteliä.
Ja sitten tulee vielä Mysticum! Bändi nähtiin historian viimeisessä Black Flames of Blasphemyssä vuonna 2015, ja tätä kyllä kannattaa odottaa. Toivotaan, että yhtyeen valomaailma saadaan Hyvinkäälläkin tutunlaiseksi, sillä se tuo oman tunnelmansa keikkaan. Vaikka yhtyeen industrial-meininki ei suuresti kiinnostaisikaan, suosittelen ainakin katsomaan esiintymistä!
Kaikkea tätä, hyvää meininkiä ja hienoja fiiliksiä on luvassa toukokuussa Steelfesteillä. Jos siis vielä mietit, mitä tehdä veronpalautuksilla tai joululahjatoiveet on esittämättä, niin parilla klikkauksella saat liput kesän parhaisiin bileisiin!