Me olimme täällä: Nightwishin mukana levynteossa ja kiertueella
Nightwish, jota kirjassa kutsutaan ohimennen mutta osuvasti elämysmetalliyhtyeeksi, on polkaissut 20-vuotista taivaltaan ja tähän astista albumikavalkadiaan juhlivan Decades-kiertueen jo hyvään vauhtiin. Äskettäin ilmestyneen ”Nightwish – We Were Here” -teoksen ajaksi palataan kuitenkin vielä edellisen ”Endless Forms Most Beautiful” -albumin ja sitä seuranneen massiivisen kiertueen tunnelmiin. Täytyy heti alkuun todeta, että odotin tältä kirjalta paljon vähemmän. En tarkalleen ottaen osaa edes sanoa, mitä oikein luulin kirjan sisältävän, mutta lukukokemus yllätti positiivisesti. Kyseessä onkin todella monipuolinen, yksityiskohtainen ja kiinnostava opus ajalta, joka on ilmeisesti ollut Nightwishin uran parasta aikaa.
Teoksen punaisena lankana on seurata maaliskuussa 2015 julkaistun kahdeksannen studioalbumin synty- ja tekoprosessia sekä sen jälkeistä maailmankiertuetta. Toimittaja Timo Isoahon kirjailemassa teoksessa ääneen pääsevät bändin jäsenten lisäksi lukuisat muut yhtyeen kanssa tekemisissä olleet ja olevat tahot niin miksaajista kansitaiteilijoihin, managereista faneihin ja muihin pitkäaikaisiin tukijoihin kuin kiertueella mukana olleisiin muihin bändeihin. Kertojina toimii siis kattava otos niitä tahoja ja ihmisiä, jotka ovat mahdollistaneet paitsi levyn tekemisen ja kiertueen onnistumisen mutta myös ylipäänsä Nightwishin hienon uran. Isoahon rooli on lähinnä tarinoiden kerääjä ja järjestäjä, ja hänen äänensä on häivytetty aika pitkälti taustalle, mikä toimii erittäin hyvin.
Tekstin lisäksi, tai oikeastaan sitä enemmän, teoksessa on kuvia. Yli kolmeen ja puoleen sataan sivuun mahtuu paljon upeita kuvia sieltä ja täältä, laidasta laitaan: studion uumenista, keikkalavoilta, takahuoneista, matkan varrelta, korpimetsästä ja metropoleista. Paljon kuvia on myös sekalaisista muistiinpanoista esimerkiksi levyntekoprosessin eri vaiheista, lehtileikkeistä, keikkajulisteista ja ties mistä. Visuaalinen informaatiotulva on niin valtava, että jo yksistään se meinaa täyttää koko aivokapasiteetin kirjaan tutustuessa. Vaikka teos onkin periaatteessa hyvin nopealukuinen, voi sen äärellä vierähtää helposti paljonkin aikaa. Kuvia voi unohtua katselemaan pitemmäksikin toviksi – ja kyllähän niitä kelpaa ihastella: Suuressa osassa kuvista näkyy hymyileviä ihmisiä, joille Nightwish ja sen musiikki merkitsee valtavasti tavalla tai toisella. Kuvista tulee lämmin ja hieman herkistynytkin olo.
Luulin, lähes kolme kokonaista vuotta EFMB-levyn ilmestymisen jälkeen, sisäistäneeni kyseisen albumin jo aika hyvin, ja pidänkin sitä yhtenä yhtyeen parhaista tuotoksista tähän asti. Kirjaa lukiessani albumista paljastui kuitenkin yhä uusia sävyjä ja ymmärrys sen taustoista syventyi. Kirjassa päästään hyvin kiinni yhtyeen sieluun ja siihen, miten ja miksi tämä nykyinen kokoonpano toimii niin hyvin yhdessä ja yhteen. Uusimmat lisäykset Floor Jansen, Troy Donockley (, joka on tästä kolmikosta ollut pisimpään yhtyeen menossa mukana) ja Kai Hahto ovat löytäneet oman paikkansa kokoonpanossa ja keikoilla. Vaikka kuusikosta jokainen on omanlaisensa yksilö, tuntuu heidän maailmankatsomuksensa ja elämänasenteensa asettuvan harvinaisen hyvin linjaan toisiinsa nähden. ”Endless Forms Most Beautifulin” tieteen ja luonnon ihmettelyn ja ylistyksen tematiikka onkin tuntunut jokaisen bändiläisen mielestä puhuttelevalta ja yhdistävältä. Mikä muukaan meitä kaikkia yhdistäisi paremmin? Olemmehan osa samaa maailmaa ja universumia – niin ärsyttävän kaikkea syleilevältä kuin se kuulostaakin.
Yhden levyn tekoprosessi ja yksi kiertue ovat periaatteessa aika pieniä palasia jo kohtuullisen kauan olemassa olleen bändin uraa ja historiaa. Nightwish on ollut tuona aikana jonkinlaisessa merkittävässä murroskohdassa ja olen iloinen, että he ovat ikuistaneet juuri sen kansien väliin. Tämä ei ole toki ensimmäinen Nightwish-aiheinen kirja. Mape Ollilan kynäilemä, vuonna 2006 ilmestynyt teos valotti yhtyeen alkuaikaa (bändin ensimmäistä vuosikymmentä sekä bändiläisten taustoja). Nämä teokset ovat keskenään kuitenkin hieman eri genreä: siinä, missä Ollilan Nightwish-kirja on perinteisempi bändihistoriikki, on tämä uudempi teos yhtä lailla syvällinen luotaus mutta lyhyempään ajanjaksoon laajempaa kontekstia kuitenkaan unohtamatta.
En usko, että ketään Nightwish-fania tarvitsee erikseen kehottaa lukemaan ”We Were Hereä”, koska se lienee itsestään selvää muutenkin. Teos ei voisi olla yhtään parempi siinä, mikä sen on tarkoituskin olla: syväkatsaus EFMB-albumiin ja sitä seuranneeseen kiertueeseen sekä Nightwishiin bändinä erityisesti tuona aikana, ja siksi annan sille täydet pisteet. ”Endless Forms Most Beautiful” on upea albumi, joka kertoo yhtään liioittelematta tajunnanräjäyttävistä asioista. Musiikki itsessään elää toki ikuisesti, mutta myös tuota aikaa bändin uralla, ja tietenkin keikkoja, kelpaa muistella vielä pitkään – myös näin teksti- ja kuvamuodossa. Olit siellä mukana oikeasti tai et, tämä kirja saa sinut tuntemaan, että olit.
10/10
Kirjoittanut: Anna-Leena Harinen