Meshuggah – I (Special Edition)

Teknistä äärimetallia soittava ruotsalainen Meshuggah jatkaa 25 vuoden iän juhlimista muun muassa julkaisemalla syyskuun loppupuolella erikoispainoksena alun perin vuonna 2004  ilmestyneen EP-levyn ”I”. Alkuperäinen EP-julkaisu sisälsi ainoastaan yhden 21-minuuttisen kappaleen ”I”, mutta uusimmalla versiolla tämän uudelleenmasteroidun kappaleen lisäksi tarjotaan kuuntelijoille kaksi live-pätkää ”Bleed” ja ”Dancers To A Discordant System”, jotka on nauhoitettu bändin vuosien 2012–2013 The Ophidian Trek World Tour -kiertueella, ja vuonna 2003 nauhoitettu, hieman tuntemattomampi studiojulkaisu ”Pitch Black”.

Muistan sen päivän, kun kuuntelin ensimmäistä kertaa kyseisen julkaisun, minkä jälkeen olin aivan myyty. En ole koskaan kuullut mitään niin kolossaalista ja mahtipontisen upeaa julkaisua kuin Meshuggahin vuonna 2004 julkaistu ”I”. Nyt olen saanut arvioitavaksi saman mestariteoksen, joka sattuu vielä olemaan erikoispainos, erilaisella masteroinnilla sekä muutaman lisämateriaalin kera. Kiinnostukseni on heränneet eloon.

Ensimmäinen asia, johon kiinnitin huomiota, oli ”I”-kappaleen uudelleenmasterointi. Äkkiä tarkistettuani ja verrattuani biisiä vuoden 2004 versioon huomaan, että uusimman version soundimaailma on entistä terävämpi, mikä on minusta positiivista ja parempaa verrattuna aikaisemman version tummempiin soundeihin. Nyt kuunteluhetket ovat vielä tunnelmallisemmat kuin ensimmäisessä versiossa, huhhuh. 21 minuuttia menee tämän hienon kappaleen kanssa todella nopeasti, eikä se jätä minkäänlaisia puuduttavia jälkiä mieleen. Toiset kaksikymmentä minuuttia voi vaikka käyttää kappaleen kuuntelemiseen uudestaan, kuluupahan aika sukkelammin.

Seuraavana siirrytään live-versioiden pariin. Soundimaailmaltaan ”Bleed” ja ”Dancers To A Discordant System” kuulostavat asiallisilta ja hyvänlaatuisilta; myös ukkojen soittotaito on priimaluokkaa. Vaikken itse pahemmin vastusta tämän erikoispainoksen bonuskappaleiden valintoja, olisin ehkä jättänyt nämä live-pätkät julkaisematta sen vuoksi, että syyskuun loppupuolella markkinoille saadaan myös Meshuggahin oma live-julkaisu samalta kiertueelta, josta nämäkin pätkät on poimittu. Live-biisit voisivat mieluummin olla napattu joltain menneiltä keikoilta, jotta ne herättäisivät enemmän kuuntelijoiden mielenkiintoa.

Erikoisjulkaisun päättää tuntematon studiojulkaisu ”Pitch Black”, joka on allekirjoittaneen korville todella tylsä ralli. Tomas Haaken puhelaulu ei uppoa eikä jaksa kiinnostaa, ja kappale kokonaisuudessa on niin sanotusti pitkähköä tylsää jammailua. Muutamia kivoja ideoita komppien suhteen löytyy sieltä täältä, mutta se ei pelasta kappaleen kokonaisuutta

Meshuggahin ”I”-erikoisjulkaisu on lähtökohtaisesti mielenkiintoinen. Ainoa huono puoli löytyy siitä, että fanikunta, joka omistaa jo aikaisemman ja ensimmäisen version ”I”-albumista, saattaa kokea tämän erikoisjulkaisun turhana hankintana. Tavallisessa ja erikoisversiossa ei ole muuta eroa kuin uudelleenmasterointi sekä pari live-julkaisua ja yksi tylsä studiokappale. Erikoisjulkaisu sopii siis paremmin niille, jotka eivät omista kyseistä EP:tä entuudestaan.

Jos kyseessä olisi pelkästään arvio ensimmäisestä ”I”julkaisusta, antaisin tälle ehdottomasti täydet pisteen kappaleen upeasta, vahvasta ja kolossaalisesta kokonaisuudesta. Loppujen lopuksi erikoisjulkaisu on ihan mukava ja kiinnostava paketti, mutta live-julkaisujen ja huonon studiorallin vuoksi ”I”-erikoisversio ei saa sen tämän korkeampaa arvosanaa. Jos tämä julkaisu olisi ollut uusi, pisteitä voisi herua enemmän kuin nyt annan. ”I” on silti kappaleena mestariteos, siitä en mielipidettäni tämän perusteella muuta.

8½/10

Kappalelista:

1. I
2. Bleed (live)
3. Dancers To A Discordant System (live)
4. Pitch Black

www.facebook.com/meshuggah
www.meshuggah.net

Kirjoittanut: Sami Elamaa

Kommentoi julkaisua