Ministerien tapahtuma-alaa koskeva puheenvuoro kaikui kuuroille korville

Kirjoittanut Joonas Arppe - 19.5.2021
Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikko

Yli neljäntoista kuukauden ajan koronarajoitusten ja satojen miljoonien eurojen tulonmenetysten keskellä kituneen tapahtuma-alan edustajat vastasivat tympeästi tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon ja sisäministeri Maria Ohisalon kulttuuria koskevaan some-puheenvuoroon tiistaina.

”Olen pyrkinyt siihen, että tapahtuma-alaa pystyttäisiin Suomessa pitämään auki ja avaamaan tautitilanteen mahdollistamissa rajoissa” Saarikko totesi kulttuuriväkeen vetoavassa kirjoituksessaan. Tapahtuma-alan vastuuministerinä toimiva Saarikko kertoi saaneensa viime päivinä kritiikkiä Suomen avautumiseen liittyvistä epäoikeudenmukaisuuksista ja myönsi ”olevansa palautteen kanssa samaa mieltä.” Vastaus ei miellyttänyt Tarot-kosketinsoittaja Tommi Salmelaa, joka huomautti kritiikin tulvineen päättäjien suuntaan jo vuoden päivät:

”Ja tämän sanotte nyt kun suurin osa porukasta on ollut 14kk pois pelistä sekä velkaa ja pahimassa tapauksessa perhe lähtenyt litomaan sekä talo ulosotossa.”

Saarikon kulttuuri- ja urheilualan koronatyöryhmään nimittämän laulaja Paula Vesalan mukaan halua ei tuntunut ainakaan vielä helmikuussa löytyvän minkäänasteiseen kulttuurialan avaamiseen, vaikka kaikki työkalut turvalliseen keikkojen järjestämiseen olisivat olleet käyttövalmiudessa.

Vesala kertoi tuolloin epäilevänsä kaikkien vuoden aikana asetettujen rajoitusten perustuslaillisuutta ja totesi päättäjien ”polkevan kaiken samaan, että siellä vain kännissä jotain kuolataan”.

Päätös ohjata kulttuuri- ja taidealalle myönnetty 127 miljoonan euron tuki Taiteen edistämiskeskus Taiken maksettavaksi toimijoille apurahoina on myös aiheuttanut närkästystä; apurahaa ei makseta toimijoille tulonmenetysten, vaan työskentelyapurahaan vaadittavan toimintasuunnitelman perusteella. DJ ja elektronisen musiikin artisti Alex Kunnari otti kantaa Saarikon kirjoitukseen:

”Arvon edustaja. Teillä ei selkeästi ole minkäänlaista hajua tilanteesta, eli millainen se oikeasti on. Tuet ovat olleet viime vuonna täysin 0€ ja niin on myös tähän saakka vuonna 2021. Tasapuolisesti kannatan ehdottomasti, että otetaan kaikilta päättäjiltä sekä muilta suomalaisilta tulot pois samalla kaavalla ja kielletään työnteko. Kerrotaan somessa/televisiossa, että tukea voit hakea mutta todellisuudessa sinä eikä kukaan muukaan sitä tule saamaan. Annetaan Taikelle valta jakaa rahaa joka antaa niille jotka ovat ennestään jo heidän tuttuja asiakkaita.”

Myös sisäministeri Ohisalon kirjoitus sai osakseen kritiikkiä. ”Vaikka hallituksessa on ollut paljon tahtoa tälle avaamiselle, jossain kinnaa edelleen ja nyt tämä asia on ratkaistava hallituksen neuvottelussa välittömästi” totesi Ohisalo kirjoituksessaan:

”Kärjistäen baarissa saa kyllä olla, kunhan paikalla ei ole muusikkoa. Se tuntuu oikeutetusti epäoikeudenmukaiselta.”

Sivuilleen tapahtuma-alan tilannetta seuraavan tilannehuoneen hiljattain perustanut Tapahtumateollisuus ry otti alan eriarvoisen kohtelun puheeksi viime viikolla julkaisemassaan kannanotossa:

”Tapahtuma-alan yritysten ja työntekijöiden perusoikeuksia rajoitetaan muita toimialoja voimakkaammin, vaikka hallitus on jo useasti luvannut korjata tilanteen.  Rajoituksille ei ole perusteita, sillä tapahtuma-ala on toiminut vastuullisesti, eikä ammattimaisesti järjestetyissä yleisötilaisuuksissa ole syntynyt koronatartuntoja tai edes merkittävää määrää altistuksia.”

Tiede- ja kulttuuriministeri Annika Saarikon ja sisäministeri Maria Ohisalon kirjoitukset voit lukea kokonaisuudessaan alta: