Musiikki elää ikuisesti – Øystein ”Euronymous” Aarseth (Mayhem)
Tällä päivämäärällä tulee kuluneeksi 22 vuotta Øystein ”Euronymous” Aarsethin kuolemasta. Euronymous tuli tunnetuksi etenkin legendaarisen black metal -yhtye Mayhemin perustajana ja kitaristina, Helvete-levykaupan omistajana sekä Deathlike Silence Productions -levy-yhtiön pyörittäjänä. Viimekädessä Euronymous muistetaan myös traagisesta kuolemastaan.
Koska Euronymouksen kuolemaa ja siihen liittyviä tapahtumia on puitu omasta mielestäni jo aivan riittävästi, kerrottakoon vain lyhyesti, että Euronymous menehtyi Burzumin pääjehu Varg Vikernesiltä saamiinsa lukuisiin puukoniskuihin, joista Vikernes myös tuomittiin elinkautiseen vankeusrangaistukseen murhasta.
Mielipiteitä ja huhuja sekä murhasta että itse Euronymouksesta on liikkunut jo useiden vuosikymmenien ajan. Mies on liitetty niin kommunismiin, pedofiliaan kuin homoseksuaalisuuteenkin, mutta kiistämätön tosiasia – oli miehestä mitä mieltä tahansa – on se, että Euronymouksen kädenjälki norjalaisessa black metallissa näkyy vahvasti tänäkin päivänä. Euronymous sekä Mayhem ylipäätään loivat käsitteen norjalainen black metal.
Vaikka Mayhem perustettiin jo vuonna 1984, ei se Euronymouksen elinaikana saanut nauhoitetuksi kuin yhden täyspitkän albumin, ”De Mysteriis Dom Sathanasin”, joka sekin julkaistiin vasta miehen kuoleman jälkeen. Ironista sinällään, että kyseisellä albumilla bassoa soittaa miehen murhasta tuomittu Varg Vikernes sekä osan kitaroista Snorre W. ”Blackthorn” Ruch, joka myös sai kahdeksan vuoden tuomion avunannosta Euronymouksen murhaan.
”De Mysteriis Dom Sathanas” -albumin lisäksi Euronymouksen aikaisen Mayhemin tunnetuimpia julkaisuja ovat demonauhoituksesta ”Deathcrush” julkaistu EP sekä livealbumit, kuten ”Live in Leipzig” sekä ”The Dawn of the Black Hearts”, joista jälkimmäisen kansikuvassa komeilee yhtyeen edesmennyt laulaja Per Yngve ”Dead” Ohlin pamautettuaan aivonsa pellolle haulikolla. Kuvan on ottanut Euronymous, tai niin ainakin väitetään. Kansikuvasta ja ennen kaikkea sen aitoudesta liikkuu myös erilaisia huhuja.
Euronymouksen menehdyttyä vain 25 vuoden iässä jäi hänen pyörittämänsä levy-yhtiön Deathlike Silence Productionsin katalogi myös suhteellisen lyhyeksi. Mayhemin ”De Mysteriis Dom Sathanas” sekä ”Deathcrush”-julkaisujen lisäksi DSP ehti julkaista ruotsalaisen death metal -yhtye Mercilessin debyyttialbumin ”The Awakening”, norjalaisen viikinkimetallipioneeri Enslavedin debyytin ”Vikingligr Veldi”, Japanin kenties ensimmäisen black metal -yhtyeen, Sighin, debyytin ”Scorn Defeat” sekä muutaman levyllisen ruotsalaiselta black metallia ja noisea yhdistelleeltä Abruptumilta. Unohtaa ei tietenkään saa Burzumin debyyttialbumia ”Burzum” eikä sitä seurannutta EP:tä ”Aske”, joiden julkaisemista seuranneiden rahasotkujen kerrotaan olleen yksi syy Vikernesin sekä Euronymouksen erimielisyyksiin, jotka lopulta Euronymouksen kuolemaan johtivat.
Euronymouksen muistoa kunnioittaen alla olevalla kymmenen kappaleen listalla on sekä Mayhemia, Deathlike Silence Productionsin julkaisuja sekä muutama kappale yhdeltä tunnetuimmalta Euronymous-tribuutilta ”Nordic Metal – A Tribute to Euronymous”. R.I.P. Øystein ”Euronymous” Aarseth, 22.03.1968 – 10.08.1993.
Mayhem – ”Life Eternal”
Mayhem – ”Freezing Moon”
Mayhem – ”Chainsaw Gutsfuck”
Mayhem – ”Pure Fucking Armageddon”
Merciless – ”Pure Hate”
Enslaved – ”Heimdallr”
Sigh – ”At My Funeral”
Abruptum – ”De Profundis Mors Vas Cousumet”
Ophthalamia – ”Deathcrush” (Mayhem-cover)
Mayhem – ”De Mysteriis Dom Sathanas”