Myrskyä ja tyyntä Avatariumin kolmannella albumilla

Ruotsalainen doom metalia, blues rockia ja vanhaa heavya ihan vekkulisti yhdistelevä Avatarium on edennyt urallaan kolmanteen albumiinsa, joka kantaa nimeä ”Hurricanes and Halos”. Yhtye on perustettu niinkin äskettäin kuin 2013, mutta huomiota ja mainetta he ovat silti ehtineet kerätä jo huomattavasti. Kokeneita muusikoitahan Candlemass-mies Leif Edlingin perustamassa bändissä toki on yhtyeen nuoresta iästä huolimatta. Myös yhtyeen tyyli ja ilmaisu ovat kallellaan enemmän vanhaan kuin uuteen.

Näitä retroilubändejä on viime vuosina putkahdellut musiikkimaailmaan paljonkin, mutta mihin itse juuri Avatariumissa ihastuin, on vokalisti Jennie-Ann Smithin värikäs ääni. Siinä on mehukkuutta ja kypsyyttä, mutta toisaalta myös tietynlaista raakuutta ja jopa poikkeuksellista aitoutta. Myös tällä albumilla tuo ääni viettelee ja pääsee oikeuksiinsa.

”Hurricanes and Halos” lähtee äärimmäisen vahvasti ja svengaavasti liikkeelle, ja koukutus onnistuu heti kättelyssä. Mikä räjähtävä aloitus! Toinen kappale höllää tempoa hieman, mutta äsken saatu ote kuulijasta ei siltikään herpaannu. Jokaisessa biisissä on oma ja erilainen koukkunsa, joiden avulla kappaleet erottuvat toisistaan. Esimerkiksi kolmosraita ”Road to Jerusalem” poikkeaa muista levyn biiseistä ”itämaisella” äänimaailmallaan, kun taas sitä seuraavasta ”Medusa Childista” lapsikuoro-osuudet jäävät mieleen kummittelemaan. ”The Sky at the Bottom of the Sea” tempaisee taas rokimman vaihteen silmään ja on aloitusbiisin ohella toinen aivan tykki rykäisy. Loppua kohden meininki rauhoittuu korvia hivelevän fiilistelyn puolelle ”When Breath Turns to Airin” ja ”A Kiss (From the End of the Worldin)” muodossa. Näistä ensimmäinen on melko puhdas ja herkkä balladi, kun taas jälkimmäinen on raskaammilla soundeilla ryyditetty ja progressiivisempi tunnelmapala. Instrumentaali- ja nimikkoraita ”Hurricanes and Halos” viimeistelee noin kolmen vartin mittaisen vintage-elämyksen.

Avatarium esittelee kolmannella täyspitkällään meille taitojaan hyvin monipuolisesti, ja levyllä on melkeinpä kaikkea, mitä tällaiselta bändiltä kuvitella saattaa: nopeaa ja vetävää heavy rock -tykittelyä, doomin katkua, herkkyyttä, sielukasta tulkintaa, taitavaa kitaratyöskentelyä… Vaikka kappaleet ovat taidokkaasti koottuja ja kaikesta välittyy ammattimainen ote musiikin tekemiseen, huokuu niistä silti rentous ja soittamisen riemu. Moni kappale ikään kuin karkaa sille osoitetulta polulta (loppuvaiheessa) ja yltyy taikka huipentuu suoranaiseksi jammailuksi ja fiilistelyksi kuulostamatta silti sekavalta tai päämäärättömältä. Albumi ei liene pettymys yhtyeen faneille eikä moisen retroilubuumin diggareille yleisemminkään.

8½/10

KaaosZine levytKappalelista:
1. Into the Fire – Into the Storm
2. The Starless Sleep
3. Road to Jerusalem
4. Medusa Child
5. The Sky at the Bottom of the Sea
6. When Breath Turns to Air
7. A Kiss (From the End of the World)
8. Hurricanes and Halos

Avatariumin kotisivut
Avatarium Facebookissa

Kirjoittanut: Anna-Leena Harinen

Kommentoi julkaisua