”Olemme eläneet äärimmäisiä aikoja” – Haastattelussa Agnostic Front -keulahahmo Roger Miret

Lokakuun ensimmäisenä päivänä saimme haastateltavaksemme New York -hardcoren kiistattoman pioneerin, Agnostic Frontin keulahahmon Roger Miretin. Toimittajan ominaisuudessa rimpautin herralle New Yorkin kaupunkiin paikallista aikaa aamupäivästä.

 

Hyvää iltaa Roger ja tervetuloa Kaaoszinen haastatteluun. Kuinka vuosi 2019 on kohdellut sinua ja Agnostic Frontia?

Roger Miret: ”Kiitos kysymästä. Viime kuukaudet ovat olleet meille äärimmäisiä. Tekemistä on ollut aivan riittämiin. Alkuvuodesta ryhdyimme tekemään uutta albumiamme, jonka valmiiksi saatuamme tuotimme DVD- ja BluRay-formaattiin vuonna 2017 valmistuneen dokumenttielokuvamme ”Godfathers of Hardcore”. Marraskuussa tapahtuvan albumin julkaisun jälkeen vuodenvaihde ja vuosi 2020 tulevatkin sitten menemään uuden albumimme promokiertueen nautinnollisissa merkeissä.”

Kuulinkin juuri uuden albuminne ensimmäisen singlen ”Spray Painted Walls”, joka on taatun laadukasta NYHC-jyrää. Kuinka luonnehtisit uutta albumianne musiikillisesti? Eroaako se mielestäsi tyylillisesti jotenkin aiemmista albumeistanne?

Roger: ”Mielestäni kappaleet ”Get Loud!” -albumilla sisältävät enemmän faniemme toivomia piirteitä kuin sitä aiemmat kokonaisuutemme. Olemme tietoisesti poimineet niitä mukaan. Albumi on romuluisempi kuin pari aiempaa albumiamme. ”Get Loud!” -albumilla on myös useita hienoja, mukana laulettavia osuuksia, jotka istuvat hienosti voimalla pauhaaviin, meille tyypillisiin hardcore-kappaleisiimme.”

Meinaatko, että ”Get Loud!” on metallisempi levy kuin aiemmat albuminne, jonka hardcorea leimaa väkevä punk rock?

Roger: ”Ei oikeastaan. Homman ydin on edelleen hardcore, mutta välillä uusissa biiseissämme on enemmän sekopäistä meininkiä kuin esimerkiksi ”The American Dream Died” (2015) tai ”My Life, My Way” (2011) -albumeilla, jotka sinällään ovat myös mielestäni hyviä albumeja, vaikkakin eri tyyppisiä.”

Viime vuodet Yhdysvaltojen poliittinen tilanne on ollut varsin myrskyisä. Käsitteletkö ”Get Loud!” -albumin lyriikoissa maanne poliittista kahtiajakoa, vai mitkä ovat uuden albuminne kantavat lyyriset teemat?

Roger: ”Itse asiassa ”Get Loud!” on teemalevy. Olen ottanut sille paljon aiheita omasta elämästäni ja pari vuotta sitten ilmestyneestä elämäkerrastani, Jon Wiederhornin kirjoittamasta ”My Riot: Agnostic Front, Grit, Guts & Glory”.  Esimerkiksi ”Spray Painted Walls” on vahvasti elämäkertaani ja nuoruuspäiviini perustuva teksti. Ne olivat niitä aikoja, jolloin esimerkiksi tutustuin kitaristiimme Vinnie Stigmaan eräällä New Yorkin punkkiklubilla. Jo varhaisessa vaiheessa elämääni tajusin, että minulla on nämä jätkät rinnallani tukemassa minua tämän jutun (Agnostic Front) kanssa. Olen oppinut kunnioittamaan bändiyhteisöämme syvästi. Toisaalta, esittämääsi kysymykseen viitaten, albumiltamme löytyy myös kappale ”Conquer and Divide”, joka on vahva poliittinen kannanotto maailmanpolitiikan nykytilasta. Eikä ainoastaan Yhdysvaltojen. Joka puolella maailmaa erittäin kyseenalaiset poliittiset liikkeet ja ääriaatteet ovat nostaneet viime aikoina profiiliaan. Kuvasimme itse asiassa kyseisestä kappaleesta musiikkivideon eilen. Ja niin, tämän maan politiikka nyt vaan on sitä mitä se on.”

Entä mitä mieltä olet Yhdysvaltojen kuohuvasta poliittista tilanteesta?

Roger: ”Minun mielipiteeni on, että ei ole väliä mitä puoluetta edustat, mitä uutisia luet. Sillä ei ole itse asiassa vitunkaan väliä. Ketä äänestät, sillä on väliä itseasiassa vielä vähemmän. Poliitikkojen ahneus ja vallankäyttö nyt vaan universaali fakta. Se on perseestä, mutta sitä tapahtuu kaikkialla. Olemme laulaneet siitä jo niin kauan. Se (politiikka) on ollut kieroilua ja vedätystä jo kauan aikaa ennen kuin Trump nousi valtaan. Kaikki tämä ei ole kuitenkaan tullut minulle mitenkään shokkina. En ole koskaan pitänyt Trumpista, joten ei voisi kiinnostaa vähempää. Ja niinhän se on, kuten uuden levymme kappale ”Conquer And Divide” kertoo. Meidän rintamamme halutaankin repiä vallanpitäjien toimesta hajalle, jotta meitä olisi helpompi maalittaa ja hallita. Enkä oikeastaan jaksa ruotia asiaa sen enempää. Ei minun oikeastaan tarvitse sitä sinulle edes kertoa. Kaikki te omaa päätä käyttävät sen ymmärrätte sanomattakin. Onhan tämä tilanne synkkä, mutta en anna sen lannistaa itseäni.  Se mihin haluan keskittyä on, että uskomme edelleen Agnostic Frontissa veljeyteen, itseemme ja tekemiseemme. Mitä tulevaisuus tuo tullessaan on sitten eri juttu, ja me voisimme puhua siitä päivätolkulla. En siis halua mennä siihen sen enempää. Nykyisin haluan elämässäni myös keskittyä tavallisiin asioihin, kuten lasteni kasvattamiseen ja perheeni hyvinvointiin.”

 

Kuinka vaikea prosessi ”Get Loud!” -albumin synnyttäminen ja tuottaminen oli?

Roger: ”Ei se ollut niinkään vaikeaa. Kirjoitamme yleensä parisenkymmentä kappaletta jokaista albumiamme kohden. Läjäämme kappaleet yhdessä kasaan ennen niiden levyttämistä normaaliin tapaame. Vaikein asia sessioissa oli lyriikoiden teko, kuten yleensä. Kun kappale on rakenteeltaan muuten valmis, otan sen haltuun ja ryhdyn työstämään kappaleen rakenteeseen ja tunnelmaan sopivaa aihepiiriä ja tekstiä. Kiertueillamme sitten treenaamme ja hiomme uusia biisejämme soundcheckeissa valmiimmiksi. Hiljalleen ne sitten muotoutuvat valmiiksi kappaleiksi. – Siinä se kaikessa yksinkertaisuudessaan.”

 

 

Entä uskotko, että hardcore punkilla ja terveellä anarkismilla voi vielä muuttaa maailmaa ja yhdistää ihmisiä terveemmän yhteiskunnan rakentamisessa?

Roger: ”Ehdottomasti. Hardcoressa on ollut aina kyse siitä. Näen yhä nuoria ihmisiä tulevan keikoillemme, jotka eivät halua olla tottelevaisia lampaita. He haluavat taistella oikeudenmukaisen maailman puolesta ja vaativat muutosta parempaan. Heitä on aina ollut osana yhtyeemme fanikuntaa. He ovat tiedostavia ihmisiä ja haluavat pitää puoliaan epävakaassa maailmassa, ja heitä löytyy joka puolelta maailmaa. Ja kuten tietänet, emme ole suinkaan ainoa maa, jonka poliittinen tilanne ja ihmisoikeusasiat ovat retuperällä. Otetaan vaikka Kiina (ja Hong Kongin tilanne) esimerkkinä. Valtavirtaa vastaan uivaa väkeä löytyy joka maasta. Se on tärkeää, ja sitä aatteen paloa on ilo katsella.”

 

Agnostic Frontia on pidetty New York hardcoren edelläkävijäyhtyeenä. Olette olleet kehissä jo 35 vuotta ellei ylikin. Mitkä asiat paikallisessa, Yhdysvaltain itä-rannikon hardcore-skenessä ovat muuttuneet, ja mitkä ovat pysyneet samoina kaikkien noiden vuosien aikana?

Roger: ”Rehellisesti sanoen, paljonkaan siinä yhteisössä ja sen toiminnassa ei ole muuttunut vuosien varrella. Sen toiminta on sisältänyt aina ihailtavaa omistautumista ja intohimoa omaa tekemistä ja yhteisöä kohtaan. Livemestoja ei välttämättä ole nykyään enää niin paljoa kuin silloin aikanaan, mutta skenen spiritti elää ja hengittää edelleen hyvin. Henkilökohtaisesti en ole enää se sama kapinallinen 16-17-vuotias rähisijä kuin nuoruudessani. Olen onnistunut jättämään sen (rappiollisen jengielämän) taka-alalle. Minulla on nykyään perhettä ja lapsia, jotka ovat nykyään elämässäni etusijalla. Olen tosin paikoitellen edelleenkin se sama vittuuntunut nuorukainen, mutta eri syistä kuin ennen. Halusin aikanaan tehdä tietoisen muutoksen elämässäni ja eroon tietyistä piireistä. Nykyisin olen sinut itseni ja elämäntilanteeni kanssa, mistä saan kiittää onneani.”

 

Entä mitkä asiat saavat sinussa edelleen endorfiinin virtaamaan ja pitävät sinut vihaisena kaikkien näiden vuosien jälkeen?

Roger: ”Kuten mainittua, kokonaisuudessaan olen nykyään hyvinkin tyytyväinen ja tasapainoinen ihminen, mutta maailmanmenoa katsellessa ei ole hankalaa tulla vihaiseksi. Kun palaan aivoni sopukoihin, matkaan elämässäni taaksepäin kokemuksiini, elettyyn elämään, kun aukaisen sosiaalisen median, jossa joku kommentoi jotain josta en pidä, tai kun avaan television – kaikkialta sieltä löytyy aiheita nostattaa omaa verenpainetta. Onneksemme olemme kuitenkin saaneet yhtyeenä rundata ympäri maailmaa ja nähdä maailman eri kolkkia ja paikkoja. Sillä tavalla asioihin saa aivan uutta perspektiiviä ja kappaleisiin uutta sanottavaa, hyvääkin. Voin havainnoida asioita ulkopuolisena maailmankansalaisena ja silti osana tätä kaikkea. Ammennan jatkuvasti biisien aiheita omista kokemuksistani ja näkemistäni asioista. Minun ei tarvitse erikseen kaivella negatiivisia asioita ympäristöstäni kirjoittaakseni uusia biisejä. Ne tulevat luonnostaan.”

Mitkä taiteilijat tai yhtyeet innoittivat teitä kirjoittamaan musiikkia Agnostic Frontin alkuaikoina, ja onko olemassa joitakin uusia taiteilijoita tai yhtyeitä, jotka yhä edelleen inspiroivat teitä uuden materiaalin luomisessa?

Roger: ”Ilman muuta sellaisia on. Olen erittäin iloinen, että olemme saaneet kasvaa nuoruutemme ympäristössä jossa on ollut valtavasti maagisia yhtyeitä, joilta olemme ammentaneet vaikutteita omaan musiikkiimme. On erittäin vaikeaa valita vain paria esimerkkiä. Minulle esiteltiin aikanaan bostonilainen SSD (Society System Decontrol), The Clash, The Misfits, Necros, Negative Approach, Black Flag, Bad Brains, Minor Threat, Dead Kennedys. Kaikki nämä yhtyeet yhdessä tekivät minusta sen henkilön joka olen tänä päivänä. Kyseiset yhtyeet ovat pysyneet elämässäni mukana niistä päivistä lähtien, kun kuulin heidän musiikkiaan ensimmäisen kerran. Kuuntelen edelleen paljon kyseisiä vanhan levykokoelmani helmiä ja yhtyeitä. Lisäksi keräilen levyjä edelleen. Lisäksi kiertueillamme törmään jatkuvasti uusiin, hienoihin punk-bändeihin. Niitä on tosin liian paljon muistaakseni tai mainitakseni ne kaikki.  Joka tapauksessa niitä on reilusti ja ne ovat poikkeuksetta hienoja yhtyeitä. Aina kun taas palaan kotiin kiertueelta, viritän vinyylisoittimeni toimintakuntoon, ja taas mennään…”

 

Entä kuunteletko esimerkiksi rentoutumismielessä mitään muuta musiikkia punkin ja hardcoren lisäksi?

Roger: ”Punk on minun rentoutumismusiikkiani (naurua). Minulla ei oikeastaan löydy vinyylihyllystäni muuta kuin punkkia ja hardcorea. Olen tietoisesti valinnut levykokoelmani linjan. Siellä on ehkä lisäksi neljä metallilevyä, mutta eipä juuri minkään muun genren musaa.”

 

Entä tiedätkö tai tunnetko kovana hardcore-diggarina suomalaisia hardcore-yhtyeitä? Esimerkiksi yhtyeet kuten Terveet Kädet, Riistetyt, Rattus tai Kaaos?

Roger: ”En tiedä yksityiskohtaisesti, mistä kukin yhtye on kotoisin, mutta useita skandinavian punk-yhtyeitä tiedän. Esimerkiksi Bastards on hieno yhtye. Itseasiassa se on nykyään yksi suosikeistani. Propaganda Recordsin kokoelma on myös upea kokonaisuus – rakastan sitä levyä. Se sisältää hienoa tavaraa.”

Agnostic Front

Vaikka musiikinkuuntelutottumuksesi keskittyvätkin edelleen vahvasti punk- ja hardcore-klassikoihin, koetko että Agnostic Frontin musiikki olisi jalostunut jollakin tavalla vuosien varrella. Ja jos se on jalostunut, niin millä tavalla?

Roger: ”Siis mehän kierrämme paljon. Uusien bändien keikkojen näkeminen ja heidän tapaaminen vaikuttaa meidänkin tekemisiimme ja sitä kautta luomistyöhön. Älä kuitenkaan käsitä väärin, pidän uudemmista bändeistä kuten esim. Hatebreed ja Madball (Rogerin velipuolen Freddy Cricienin yhtye), mutta kun olen kotona, pidättäydyn mieluusti mainitsemissani vanhoissa klassikoissa, kuten The Misfits ja nämä muut.”

 

Entä ennätitkö nähdä yhtään The Misfitsin comeback-keikkaa livenä?

Roger: ”En valitettavasti ennättänyt. Meitä, Agnostic Frontia itseasiassa kysyttiin lämppäämään heitä eräälle comeback-keikalleen, mutta jouduimme jättämään tarjouksen käyttämättä koska olimme kyseisen keikan ajankohtana jossain muualla kiertämässä. Olen tosin saanut jo hyvän aikaa sitten oman osani The Misfitsin keikoista. Muistan hyvin kun näin yhtyeen heidän alkuaikoinaan CBGB:ssä ja muissa New York Cityn klubeissa. Näinköhän heidät yhteensä kahdeksan kertaa tai jotain. Niitä kokemuksia ei voita mikään. Joka tapauksessa, jos jossain vaiheessa saan mahdollisuuden nähdä yhtyeen vielä kerran jossain livenä, ilman muuta menen heitä katsomaan.”

 

* Toim. Huom. Kolme viikkoa haastattelun jälkeen Misfits julkaisee sosiaalisessa mediassa Philadelphian Wells Fargo Arenan keikkansa joulukuun 14. Päivälle. Keikan toisena lämppäribändinä tullaan näkemään Agnostic Front.

 

Entä millaiset ovat Agnostic Frontin tulevaisuuden suunnitelmat ja näkymät? Tuletteko kenties soittamaan taas jossain vaiheessa Suomeen tai muualle Skandinaviaan?

Roger: ”Haluaisimme kyllä ehdottomasti tulla soittamaan taas sinne teille päin, mutta tällä haavaa en tarkalleen ottaen tiedä Pohjois-Euroopan keikkasuunnitelmiamme. Eihän tästä ole kauankaan, kun soitimme viimeksi Ruotsissa, Tanskassa ja siellä siellä Suomessa (LPRHC-Festeilla 2018). Meidän keikkamyyjämme järjestelee kiertueemme taloudellisesti järkeviksi paketeiksi, jonka mukaan meidän on edettävä. Saa siis nähdä, mutta joka tapauksessa haluamme ehdottomasti tulla teille sinne taas soittamaan uudelleen. Loppuvuodesta kierrämme ensi töiksemme Venäjällä, Valko-Venäjällä, Portugalissa, Briteissä, Saksassa ja Ranskassa. Tammikuussa palaamme takaisin Eurooppaan, jolloin vuorossa on lisää Saksan keikkoja, Tsekki ja Sveitsi. Kesällä sitten ehkä teemme taas uuden kiertueen siellä teidän mantereella.”

 

Soititte viime vuonna Lappeenrannnassa LPRHC-festeilla. Onko sinulla joitakin erityisiä muistoja Suomen keikoilta joita voisit mainita ja millaiseksi koet suomalaisen punk- ja hardcore-yleisön?

Roger: ”Muistan Lappeenrannan keikan ja kiertueen. Siellä meillä oli hauskaa. Monet venäläiset fanimme ja kaverimme saapuivat katsomaan keikkaamme sinne Pietarista asti. Yleisesti ottaen rakastan kiertämistä. Sillä ei ole väliä, missä soitamme, ja mistä ihmiset tulevat. He hengittävät tätä musiikkia. Haluan mennä avoimin mielin jokaiseen maailman kolkkaan ja viedä Agnostic Frontin musiikkia diggareillemme ja faneillemme ympäri maailmaa. Olen etuoikeutettu ihminen, että voin tehdä tätä työkseni. Voin tavata uusia ihmisiä ja nähdä maailmaa. Kunnioitan ja arvostan tätä minulle suotua mahdollisuutta hyvin paljon. Työskentelemme myös kovasti, jotta voimme pitää vast’ edeskin mahdollisuudestamme kiinni.”

 

 

Entä onko teillä, Agnostic Frontilla jo valmiiksi kirjoitettua materiaalia tulevalle, ”Get Loud!” -albumia seuraavalle julkaisulle?

Roger: ”Ei ole. Yksi askel kerrallaan, kaverini (naurua).”

 

Heitätkö lopuksi terveisesi suomalaisille Agnostic Front -faneille, diggareille ja Kaaoszinen lukijoille?

Roger: ”Haluan esittää kiitokseni kaikista näistä vuosista lojaaleille faneillemme. Kiitos että ostatte edelleen levyjämme ja että kuuntelette uutta materiaaliamme vanhojen tuotostemme ohella.  Kiitos että olette olemassa. Teidän ansiostanne hardcore elää. Me, Agnostic Front olemme siitä kaikesta erittäin kiitollisia.”

 

Kaaoszine toivottaa vastavuoroisesti Rogerille kiitokset rapakon taakse. Toivomme myös onnekkaita hetkiä koko Agnostic Frontille uuden albumin julkaisuun ja tulevaisuuden koitoksiin!

 

 

 

 

Kommentoi julkaisua