Pakkanen näykkäisee muttei pureskele kunnolla – Arviossa Immortalin ”War Against All”

Kirjoittanut Konsta Hietaniemi - 28.4.2023

Kesä koittaa jälleen väistämättä, mutta talvi ei suostu kuolemaan ilman taistelua ainakaan, mikäli Immortalilla on asiaan sanansa sanottavana. Norjan black metal -skenen pitkän linjan tukipilari menetti joitakin vuosia sitten keulahahmonsa Abbathin mutta onnistui siitä huolimatta julkaisemaan hyvinkin positiivista palautetta saaneen ”Northern Chaos Gods” -albumin vuonna 2018. Nyt kelkasta on lähtenyt myös vuodesta 1996 asti rumpupatteriston takana vaikuttanut Horgh, joten tänä keväänä päivänvalon näkevä ”War Against All” on yksinomaan laulaja-kitaristi Demonazin hengentuotos.

Demonazin soololevy on ehtaa Immortalia. Hyinen tunnelma, raivokkaasti sahaavat kitarat sekä Demonazin demoninen ääni pitävät levyn nimibiisin ensitahdeista alkaen huolen siitä, että yhtyeestä diggailevat ovat kuin kotonaan. Levyn ensimmäisenä maistiaisena julkaistu ”War Against All” menee saman tien asiaan. Yksinkertaiset mutta mieleenpainuvat riffit sekä silmittömällä raivolla toteutettu ulosanti nostavat odotukset loppulevyn suhteen korkealle. Ikävä kyllä hiukan liiankin korkealle.

Thunders of Darkness” jatkaa levyn aloittaneella linjalla. Varsinkin pian alun jälkeen kuultava riffi suorastaan huutaa, että ”nyt perkele mennään eikä meinata!” Soundimaailma on myös yksi albumin parhaiten toteutettuja puolia ja osoittaa upealla tavalla, että black metal voi olla samaan aikaan hyvin tuotettua mutta silti todella karun ja kylmän kuuloista. Se yhdistettynä kappaleista huokuvaan aitoon raivokkuuteen pitää huolen siitä, ettei albumin yleisilmettä voi kuin kehua.

Mutta mutta mutta. Oma alkuinnostukseni alkoi hiipua kolmosbiisi ”Wargodin” kohdalla. Kyseessä ei ole huono biisi, mutta yhtäläisyydet Immortal-klassikko ”Tyrantsiin” pistivät korvaan hiukan liikaa varsinkin, kun ”Wargod” ei yllä kappaleena samalle tasolle. Sitä seuraavat ”No Sun” ja ”Return to Cold” eivät joitakin yksittäisiä kohtia lukuun ottamatta jättäneet vahvoja muistijälkiä useankaan kuuntelun jälkeen. Pahimpana kompastuskivenä koin kuitenkin yli seitsenminuuttisen instrumentaalibiisin ”Nordlandihr”, jossa edellä mainitut ongelmat kiteytyvät selkeiten. Joitakin hyviä hetkiä ja ideoita löytyy muttei läheskään tarpeeksi niin pitkän instrumentaalikappaleen oikeuttamiseksi. Levyn päättävät ”Immortal” ja ”Blashyrkh my Throne” menevät ikävä kyllä samaan ”ihan jees” -kategoriaan: perustoimivaa ja Immortalin kuuloista, mutta eivät ne juurikaan säväytä.

Kuuntelukokemus on erikoinen: Alku imaisee kuuntelijan tehokkaasti ikijään valtakuntaan, mutta viimeisten biisien kohdalla toppavaatteita saa heitellä pois, ja katse hapuilee kohti kelloa. Levyllä olisi ollut potentiaalia, mutta, ikävä kyllä, se tärkein eli musiikilliset ideat jäivät liian vaisuiksi. ”War Against All” ei lopulta sisällä paljoakaan sellaista, mitä Immortal ei olisi jo aiemmin tehnyt huomattavasti paremmin.

”War Against All” julkaistaan 26. toukokuuta Nuclear Blast Recordsin kautta.

Kappalelista:

  1. War Against All 3:26
  2. Thunders Of Darkness 3:48
  3. Wargod 4:38
  4. No Sun 4:16
  5. Return To Cold 4:31
  6. Nordlandihr 7:12
  7. Immortal 4:14
  8. Blashyrkh My Throne 5:58

Luetuimmat

Uusimmat