Pohjast- Thou Strong, Stearn Death

Pohjast on monikansallinen black metal-orkesteri, josta löytyy soittajia niin Virosta, Kanadasta, kuin Suomestakin. Sen debyyttilevy ”Thou Storng, Stearn Death” julkaistaan 9. toukokuuta Spinefarm Recordsin kautta. Yhtye lupailee debyytillään Bathory/Immortal-vaikutteista kylmää tunnelmallista skandinaavista black metallia.

Ihan hirveästi ei yhtyeestä herunut tietoja sen enempää internetin syövereistä, kuin levy-yhtiön saatteestakaan. Mutta olettaen että bassossa oleva Vesa Wahlroos on sama henkilö, joka on myös mm. Ajattarassa vaikuttanut, ja rumpuja kannuttava Marko Atso on mm. Metsatöllista tuttu, niin Pohjastia lienee oikeutettu kutsua eräänlaiseksi ”superkokoonpanoksi”.

Mitä itse yhtyeen musiikkiin tulee, niin en henkilökohtaisesti ymmärrä tuota Immortal-vertailua laisinkaan. Bathoryn viikinkiaikaiselta keskitempoiselta junttaukselta, ja sitä kautta myös Demonazin toisen projektin I:n kuuloista Pohjast todellakin on, mutta tasoltaan se ei valitettavasti ihan näiden yhtyeiden tasolle yllä.

Pohjastin suurin ongelma sen debyytillä on kappaleiden tasapaksuisuus ja samankaltaisuus. Lukuun ottamatta kolmoskappaleen ”The Man From The Past” lievää tempon vaihdosta, koko albumi tuppaa junnaamaan samalla keskitempoisella rytmillä alusta loppuun asti. Vaikka levyllä ei pituuttakaan ole kuin reilut puoli tuntia, se tällä tavalla saa kuulijan jo muutaman ensimmäisen kappaleen jälkeen keskittymään ihan muihin asioihin, kuin itse musiikin kuuntelemiseen. ”Thou Strong, Stern Death” soikin ihan mukavasti taustalla, ei siitä mitään häiritsevää vikaa löydy, mutta kovin vaikea siihen on syvemmin keskittyä ilman minkäännäköisiä kohokohtia musiikissa.

Vokalisti Eric Syren kovin monotoniset, lähestulkoon puhtaat, mutta hiukan black metal-kärinää sisältävät laulut eivät ainakaan auta levyn tasapaksuun tunnelmaan yhtään. Päinvastoin, hiukan lisää variaatiota edes laulupuoleen olisi auttanut kummasti tuomaan levylle mielenkiintoa lisää. Levyn jylhä äänimaailma on sen sijaan oikeinkin sopiva tämänkaltaiseen materiaaliin, mutta ei sillä loistavalla tuotannolla yksistään levystä mitään maagista tehdä.

Pohjast jää debyytillään nykypäivän ylitarjonnassa valitettavasti sinne keskiverto levytyksien joukkoon, josta ei kuukauden päästä muista enää kuin sen, että se alkoi ja loppui.

6/10

Kappalelista:
1. The Soundless Music Of The Lake
2. A Funeral Procession On The Milky Way
3. The Man From The Past
4. Moorsong
5. Thoughts Most Nocturnal
6. The Three Brothers

http://theblacktemple.com/pohjast/

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua