Ingested

Raportti jäätyneestä Helvetistä – Tullikamarin Talvihelvetti 2024

Kirjoittanut Meri Martikainen - 16.1.2024

Voi pojat, millaista herkkua metallin ystäville tarjoiltiinkaan pimeään tammikuuhun! Vuoden ”festarikesä” päästiin avaamaan jo tammikuun toisena viikonloppuna, kun Saarihelvetti siirtyi Saareltaan Tampereen Tullikamarille upein artistein.

Tullikamari on sijainniltaan loistava keikkapaikka kahden lavan voimin, ja kylläpä muutkin kävijät tuntuivat olevan mielissään miljööstä koville soundeille. Illan artistikattaus olikin mitä mielenkiintoisin, kun saimme lavalle marraskuussa Lorna Shoren kanssa löylyä heittäneen kuolemantuojan, Ingestedin sekä muut toinen toistaan paremmat suomalaiset suuruudet: Havukruunun, Marianas Restin, Kauniin Kuolemattoman, Omnium Gatherumin ja Wolfheartin.

Havukruunu

Ensimmäisenä tammikuista ankeutta karkottamaan nousi lavalle Havukruunu. Bändi on soundiltaan varsin mielenkiintoinen kollektiivi sillä heillä on kyky tuottaa black metallia, joka ei kuulosta samalta kuin mikään muu artisti. Havukruunulle ominaista ovat synkät melodiat, sekä mielenkiintoiset sanoitukset: Erityisesti ”Uinuos Syömein Sota” (2020) on albumina vakuuttava kokonaisuus, joka siirtää kuuntelijansa kelttisynkkyyteen, josta haluaa pitää kiinni kynsin ja hampain. Ja kylläpä tämäkin performanssi piti otteessaan. Havukruunu avasi illan kappaleella ”Uinuos Syömein Sota” ja piti huolta siitä, että Talvihelvetti avattiin vähintään yhtä raskaasti, kuin kesän 2023 Saarihelvetti. Eipä tässä oikein voinut kuin virittäytyä tunnelmaan. Yleisö ruokki bändiä ja bändi yleisöä, vaikka ilta oli vasta alkamassa – esimerkillistä toimintaa. Sarvet kohosivat ilmaan ja moshaustakin nähtiin, vaikkei sali vielä tässä kohtaa täynnä ollutkaan. Havukruunu soitti setissään kappaleet kuten ”Rautaa Ja Tulta”, ”Ja Viimein On Yö” sekä ”Kunnes Varjot Saa”. Bändi päätti settinsä komeasti kappaleella ”Tähti-Yö Ja Hevoiset”, ja nosti mahtavalla soundillaan riman korkealle illan seuraaville artisteille.

Marianas Rest

Seuraavana lauteille asteli atmosfäärisen fiilistelyn muodossa Marianas Rest. Itselleni jokseenkin tuntemattomampi, mutta tuotantoon tutustuttuani vakuuttanut death metal ilmestys esiintyi varmoin ottein, ja vakaalla kokemuksella. Bändin solistin upea kyky tulkita muodostui shown kantavaksi voimaksi, ja bändi kannatteli melodioita niin äärettömän puhtaalla soundilla, että kotikitaristit voivat laittaa päähänsä häpeämyssyn. On ilo kuulla musiikkia livenä, joka immersoi ja kannattelee mukanaan – tuntui sille, että koko Pakkahuoneen klubi keskittyi kuuntelemaan ja fiilisteli täysillä. Itselläni Marianas Rest menee tässä performanssissa kuultujen kappaleiden johdosta soittolistoille kappalein ”Diseased”, ”Unsinkable”, ”Light Reveals Our Wounds” ja ”Fear Travels Fast”. Erinomainen esitys, vaikka harmillisesti Tullikamarin Klubi rajoitti suurelle yleisölle näkyvyyttä – onneksi soundi ratkaisee!

Ingested

Ai hyvä jumala, että tätä oli odotettu! Kengännauhat sidottiin umpisolmulle jo vessajonossa, ja viikon verran on treenattu juoksumatolla pittiä varten. Ingested osoitti jo Lorna Shoren kanssa Suomen debyytillään, että he ovat vakavasti otettava peto, jonka soundiin kannattaa antautua suosiolla. Ihan kyynelhän siinä meinasi poskelle vierähtää, kun brittiläinen deathcorea tarjoileva orkesteri räjäytti ensimmäiset soinnut ilmoille. Ingestedin soundi oli ensi metreiltä hymyn kasvoille nostattavaa paahtoa, kuten odottaa saattaa. Jos ei yleisö ollut jo illan ensi metreistä mukana Talvihelvetissä, oli nyt ainakin kansaa keskilattialla pittaamassa kuten Helvetissä voidaan toivoa ja olettaa. Pitin pyöritys ei kuitenkaan heti alkuun ollut Ingestedin tahdin mukaista, mutta tähän tirehtööri Jason Evans (vokalisti) onneksi osasi ohjeistaa sirkustaan varmoin ottein, jonka tuloksena jopa crowdsurfaaja nähtiin yleisön seassa. Ingestedin setissä kuultiin kappaleet kuten ”Invidious” ja ”Rebirth” ja vaikutti sille, että koko yleisön taajuudet olivat oikeat bändin soundeja varten. Oiva veto, kuten viimeksi marraskuussa 2023.

Kaunis Kuolematon

Voi Kaunis Kuolematon, eipä voi muuta todeta, kuin että toimii! Jälleen klubin puolella, ja lattia täynnä tungokseen saakka. Teknisyys näkyy ja tuntuu, ja kylläpä pariskunnatkin tunteiden vallassa halailivat näihin soundeihin. Kaunis Kuolematon vakuuttaa lyriikoillaan ja immersoivalla fiilistelyllä. Haminasta kajahtava melankolia oli täydellinen valinta tammikuiseen helvetöintiin. Melodinen death & doom puhutteli, ja piti otteessaan koko yleisöä show’n ajan muun muassa kappalein ”Surussa Uinuva”, ”Peilikuva”, ”Syttyköön toinen aurinko” ja ”Elävältä Haudattu”. Juuri lokakuussa 2023 uuden albumin ”Mielenvalta” julkaissut bändi tuntui olevan Talvihelvetin yleisön suosikkeja, ja erityisesti vokalistin vakuuttavat ”sulosoinnut” olivat esityksen jälkeenkin yleisön huulilla. Itselleni yllätykseksi muodostui se, kuinka paljon raskaammalta Kaunis Kuolematon kuulostaa livenä kuin mihin olen suoraan albumeilta kuunneltuna tottunut.

Omnium Gatherum

Nyt on vedetty pillifarkut jalkaan ja lähdetty tanssimaan! Illan vauhdikkaimman performanssin tarjoili Pakkahuoneen salille Omnium Gatherum, ja yleisö sen kun söi bändin kädestä. Omnium Gatherumin vahva läsnäolo näkyy lavalla. Heidän kykynsä huomioida yleisö ja jopa huumorilla värittää show’taan muodostuvat bändin vahvuuksiksi. Ennen keikkaa bändin tuotantoa kuunnelleena virittäydyin täysillä mukaan fiiliksiin, ja seurasin ilolla pittejä, sekä moshausta, joka osoittautui keikan kantavaksi teemaksi. Performanssin aikana Talvihelvetti kuuli kappaleet kuten ”Frontiers” ja ”Skyline”, ja kylläpä bändinkin innostus näkyi ja tuntui. Omnium Gatherum fiilistelee lavalla, jammailee, ja selkeästi nauttii vuorovaikutuksesta yleisönsä kanssa. Kotkassa perustettu kollektiivi esiintyy isolla E:llä, ollen yksi illan viihdyttävimmistä artisteista. Tähän show’hun on hyvä päättää meininki Tullikamarin Pakkahuoneen puolella.

Wolfheart

Illan viimeisenä artistina klubin lavalle asteli fanipaitojen määristä päätellen yleisön suosikki artistikattauksesta, Wolfheart. Jälleen, tila oli täynnä ääriään myöten, ja uskollinen fanikunta oli paidoissaan virittäytynyt klubin pylväiden etupuolelle tiiviinä massana nähdäkseen suosikkinsa ensimmäisellä keikallaan vuonna 2024. Yllätyksettömästi ”The Hunt” avasi keikan, ja olipa tällä fiilis siten nostettu kattoon ensimetreistä lähtien. Harmillisesti pienet tekniset ongelmat venyttivät taukoja biisien välillä, mutta se ei Wolfheartia näyttänyt suuremmin haittaavan. Klubi kuulikin poikkeuksellisen mukavat välispiikit, joka normaalisti on epätavallisempaa bändille. Esityksestä erityisen upeana vetona mieleen jäi Wolfheartin toiselta albumilta ”Shadow World” (2015) jyrähtävä ”Abyss” jossa tahti oli todella kova, ja soundi aivan mieletön. Kuulipa klubi myös kappaleet kuten ”Strength and Valour”, ”Ghost of Karelia”, ”Breakwater” ja ”Cold Flame”. Oli ilo seurata tämäkin keikka, ja Talvihelvetin voimin fiilistellä alkavaa keikkavuotta 2024 erinomaisin artistein.

Kokonaisuudessaan Talvihelvetti oli hyvin kuratoitu kokonaisuus, jossa artistit puhuttelivat, ja miljöö palveli Helveteille ominaista festarinkaltaista tunnelmaa. Tilaa olisi voinut klubin puolella olla enemmänkin, mutta ei anneta tämän haitata, kun soundi kuuluu ja vakuuttaa! Seuraavana vuorossa Helvettien osalta on huhtikuun Merihelvetti, jossa siirrytään maalta merelle 13.-14.4.2024. Artistit ovat tässäkin kokonaisuudessa kohdillaan, kun ten56 (FRA), Battlebeast, Ensiferum, Lähiöbotox, Mors Subita ja Nyrkkitappelu ottavat Tallinkin Victoria I -laivan haltuunsa. Oman lipun voi käydä hankkimassa osoitteessa www.matkapojat.fi/merihelvetti.

Luetuimmat

Uusimmat