Raskaan ilmaisun monet sävyt – arviossa Cult of Lunan uutuusalbumi “The Long Road North”

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 11.2.2022

On olemassa yhtyeitä, joiden nimi on laadun tae. Ruotsalainen post-metal -kokoonpano Cult of Luna lukeutuu tähän harvalukuiseen joukkoon. Vuosituhannen taitteessa tapahtuneen perustamisen jälkeen julkaisukatalogi on täyttynyt toinen toistaan laadukkaimmista albumeista, jotka ovat olleet uskollisia yhtyeen musiikilliselle perimälle, mutta samalla tuoneet siihen myös riittävästi tuoreita näkökulmia. Olipa Cult of Luna liikenteessä raa’an ruhjovalla raskaudella, orgaanisemmalla otteella tai esimerkiksi naisvokalisti rinnallaan, on priimaa tupannut tulemaan. Yhtyeen tuorein täyspitkä “The Long Road North” ei tuo muutosta tähän kaavaan.

“The Long Road North” on vahvaa jatkumoa Cult of Lunan tuotantoon. Yhdeksästä kappaleesta koostuva täyspitkä ei myllää bändin tapaa ilmaista itseään, mutta kukapa tätä kaipaisikaan, sillä niin vahvalla kädellä ja näkemyksellä Ruotsin post-metal-mestarit musiikkiaan edelleen työstävät. Uutuusalbumi merkitsee edellisen, orgaanisemmin hengittävän täyspitkän jälkeen siirtymää astetta rosoisempaan ja karumpaan ilmaisuun, vaikka monipuolisuutta ei tälläkään kertaa unohdeta. Cult of Luna on aina taitanut erilaisten tunnelmien niputtamisen samaan pakettiin ja myös nyt tätä on tarjolla koko levyn edestä. 

Kaupallinen yhteistyö

Festariennakko: Five Finger Death Punchin ja In Flamesin tähdittämä Sauna Open Air juhlitaan viikonloppuna Tampereella →

Cult of Lunan musiikin lumovoima selittyy sillä, että yhtyeen raskaassa ilmaisussa on poikkeuksellinen sävyjen kirjo. Perinteisempää jakolinjaa on helppo heittää järeän runttauksen sekä rauhallisemman tunnelmoinnin välille, mutta myös näiden ääripäiden sisällä erilaisia elementtejä on vaikka muille jakaa. Esimerkiksi raskaampi anti on paikoitellen äärimmäisen hyökkäävää ja intensiivistä, välillä massiiviset kitaravallit kasvavat vuoren korkuisiksi monoliiteiksi ja toisaalta tunnelma saattaa yht’äkkiä muuttua painostavan ahdistavaksi. Toisessa äärilaidassa taas viljellään lohdullisen kauniita tunnelmia tai väkeviä mielikuvia synnyttävää maalailua – herkkyyttäkään ei suljeta näiden karkeloiden ulkopuolelle. Myös ”The Long Road North” vakuuttaa monipuolisuudellaan. Kappaleet tuntuvat elävän koko ajan ja siirtyvän sulavasti osiosta toiseen, jonka myötä kiekko on kuin erilaisten äänimaisemien muodostama vuoristorata: välillä mennään ylös ja välillä alas vauhdin vaihdellessa, mutta suunta on jatkuvasti eteenpäin eikä radalta lipsuta missään vaiheessa. Kyydistä ei voi kuin nauttia.

“The Long Road North” on niitä julkaisuja, joilta on aivan turha lähteä nostamaan yksittäisiä kappaleita sen tarkempaan syyniin. Cult of Lunan albumit ovat aina olleet kokonaisuuksia, jotka tulee kuunnella ajan kanssa ja näihin syventyen. Tuoreimmalla albumillaan yhtye on kuitenkin elämänsä iskussa, sillä kiekon jokainen osa-alue toimii sekä istuu täydellisesti osaksi kokonaisuutta. “The Long Road North” saattaa hyvinkin olla parasta, mitä Cult of Luna on koskaan luonut.

Kappalelista:

  1. Cold Burn
  2. The Silver Arc
  3. Beyond I
  4. An Offering to the Wild
  5. Into the Night
  6. Full Moon
  7. The Long Road North
  8. Blood Upon Stone
  9. Beyond II