Raskain askelin ja kovaan ääneen: Arviossa Comeback Kidin ”Heavy Steps”

Kirjoittanut Markku Siira - 13.1.2022

Kanadan popahtavan HooCeen sanansaattajat julkaisevat uuden levynsä ”Heavy Steps” kuluvan kuukauden 21. päivä. Albumi on vuonna 2002 Winnipegissä perustetun yhtyeen seitsemäs ja kansainvälisesti toinen Nuclear Blast- levy-yhtiön kautta. Ranskalaisen Gojiran Joe Duplantier vierailee yhdellä pitkäsoiton kappaleista.

Albumin avaava nimikkobiisi ”Heavy Steps” murisee käyntiin bassolla. Oppikirjoista tuttu metalliriffi avaa A-osan, joka huudetaan kuulijan tajuntaan tehokkaasti. B-osan pirteä poppi kuulostaa edellisen jatkeena mainiolta ja kertosäe on hitinomaisen mieleenjäävä. ”No Easy Way Out” yllättää nu metal- maisemoinnillaan. Soittaminen on pätevää, eikä rytminen kikkailu jätä asiaa epäselväksi. Sekaan heitetään vielä manteliksi puuroon ripaus 50-luvun tematiikkaa.

Face the Firen” alun kitara on ilmava. Näppäily johdattaa lyhyeen ja terävään bridge-osaan, jota seuraa jälleen hittimäinen kertsi. Speed metal- flirttailu värittää kappaletta. ”Crossed”– biisi on saanut vieraakseen Joe Duplantierin. Se on ilmeistä jo ensitahtien Gojira– tunnelmasta. Kappale kulkee eksymättä ja jykevästi juntaten metallin ja HC:n telttaleirien välillä.

Everything Relates” antautuu jo alussa hurjaan nopeuteen. Kertosäe on onnistunut ja jää jälleen heittämällä mieleen. Osien välissä metallirynkytys ja REM– yhtyeen mieleen tuova pop-kitara asettuvat odottamattomiksi petikumppaneiksi. Biisi hyvästellään pysäyttämällä eteneminen. Liikkumaan jäävät ainoastaan särjetty basso ja kuiskattu laulu.

Dead on the Fence”– kappaleen soundi on lyijynraskas. Aavistuksen turhanpäiväisen kokonaisuuden oikeuttavat kuitenkin epärytmiikassaan rytminen kitara ja thrashilta tuoksuva A-osa. ”Shadow of Doubtin” alun tunnelma on uhkaava. Pian se muuttuu taianomaisesti hilpeäksi, kunnes hetkeä myöhemmin taas huudetaan ja runtataan menemään. Biisi tuppaa luiskahtamaan toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.

True to Formin” kitara seikkailee ylinopeana säkätyksenä HC- avaruudessa. Soittajat viuhtovat tasapuolisesti nopeuden ja hitaamman ilmaisun välillä, kunnes saavutaan uhkaavalla tunnelmalla ladattuun loppuun. Kappale on albumin lyhyin. Vain muutamalla sekunnilla edeltäjänsä pituudessa peittoava ”In Between” kiitää myös nopeussakkojen rajamaastossa. Soundimaailma on rankka ja biisi erityisen raivokas. Se toimii hienosti omassa pikakiväärimäisyydessään.

Standstillin” alku on poppia, mutta sitä seuraava A-osa jytisee suorastaan ukkosenkaltaisena ja kahdeksi viipaleeksi halkaistu kertosäe vihjaa olevansa valmis seuraavaksi korvamadoksi. ”Menacing Weight” päättää albumin. Rumpali polkee levylle epätyypillisesti tuplapedaaleja ja kertosäkeen emo pop- tunnelma passittaa kuuntelijan nousevan auringon maahan. Sävellys on toimiva ja biisi läpyskän lopettajaisiksi osuva valinta.

Huolimatta kokonaisuuden kapeakaistaisuudesta on ”Heavy Steps” komeasti plussan puolella. Huutolaulu kuuluu asiaan, mutta nyanssien ystävänä perinteisempi ilmaisukin olisi ajoittain ollut paikallaan. Tuskin tarkoitus on pysyä tiukasti genren veteen piirrettyjen rajojen sisällä. Ilahduttavaa oli myös, ettei tiivistetyn muodon yhteyteen ollut väkipakolla tungettu kitarasooloja. Biisit ovat lyhyitä ja toimivat siinä formussa hyvin. Myös brittipunkin perinteet kuuluivat kaikuina taustalla ja toivat oman väkevän mausteensa pataan. Jos tipaton tammikuu on jättänyt tavallista enemmän ostovoimaa taskunpohjalle, niin voisihan ylimäärän huomattavasti typerämminkin käyttää, kuin ostamalla Comeback Kidin uuden levyn.

Kappalelistaus:

 1. Heavy Steps
 2. No Easy Way Out
 3. Face the Fire
 4. Crossed
 5. Everything Relates
 6. Dead on the Fence
 7. Shadow of Doubt
 8. True to Form
 9. In Between
 10. Standstill
 11. Menacing Weight

Luetuimmat

Uusimmat