Riehakasta riemua St. Auroran ja Temple Ballsin keikalla Helsingissä 2.10.2021

Kirjoittanut Eija Virtanen - 5.10.2021

Ilmassa oli suuren rock-juhlan tuntua, kun St. Aurora ja Temple Balls hemmottelivat live-elämyksiä kaivannutta yleisöä Helsingin On the Rocksissa lokakuisena lauantai-iltana. Loppuunmyyty tupa oli tulvillaan iloisia ilmeitä ja käsin kosketeltavaa odotusta. Koronarajoitusten vihdoin lievennyttyä moni oli uskaltautunut lähteä ensimmäistä kertaa pitkään aikaan viihteelle. Vapautuneisuus näkyi, kuului ja tuntui voimakkaasti.

Helsinkiläinen St. Aurora julkaisi esikois-EP:nsä ”They All Remember” tämän vuoden toukokuussa, ja saimme todistaa tämän alternative rockia soittavan yhtyeen uran ensimmäistä keikkaa. Bändin perusti Santa Cruzissakin pikaisesti piipahtanut kitaristi Eemi Lamberg. Viisimiehinen orkesteri oli silkkaa hymyä heti lavalle astuttuaan. Innokas yleisö toivotti tulokkaat tervetulleiksi kannustaen kovaäänisesti läpi keikan, ja bändin epäuskoisten ilmeiden perusteella ylenpalttisen lämmin vastaanotto taisi yllättää. ”Mitä täällä tapahtuu?” kajahti lavalta ja kiteytti varmasti koko bändin onnensekaiset ajatukset.

St. Aurora suoriutui tulikasteestaan varsin kiitettävästi. Luulot otettiin heti pois vahvalla aloitusbiisillä ”Falling (Just Another Way to Fly)”. Koko bändin esiintyminen oli suorastaan räjähtävän energistä. Laulaja Tuomas ”Nile” Nilsson hoiti nokkamiehen hommat sopivalla itsevarmuudella. Hänestä huokui positiivista vaaran, arvaamattomuuden ja hulluuden tuntua, jolla erotutaan massasta ja voidaan ponnistaa pitkällekin.

St. Auroran setti koostui luonnollisesti enimmäkseen EP:n materiaalista, mutta sitäkin uudempaa materiaalia kuultiin. Kappaleita sävyttivät paljon punkin ja garagen ominaispiirteet, mutta ”They All Remember” -biisissä St. Aurora todisti hallitsevansa myös hivenen säyseämmän poljennon. Mainion pirteä debyyttiesiintyminen päättyi Rage Against the Machinelta lainattuun ”Guerrilla Radioon”.

Kappalelista:

 1. Falling (Just Another Way to Fly)
 2. Hold the Line
 3. Agree to Disagree
 4. Going to Heaven
 5. Rejects of Society
 6. They All Remember
 7. Guerrilla Radio

Oululaislähtöinen hard rockin ylväs lähettiläs Temple Balls ratsasti viime vuonna maineikkaan italialaisen Frontiers Music -levy-yhtiön talliin ja julkaisi kolmannen ”Pyromide”-levynsä tämän vuoden huhtikuussa. Samalla yhtyeen soundi muuttui astetta lähemmäs power metalia. ”Pyromide” on saanut erinomaisen vastaanoton, ja ensi keväänä maailmalla aiemminkin soittanut Temple Balls pääsee jälleen kerran esittelemään tarjontaansa eurooppalaisyleisölle yhteiskiertueella ruotsalaisten H.E.A.T.in ja Reachin kanssa.

Aito esiintymisen riemu ja energisyys olivat vahvasti läsnä myös Temple Ballsin osuudessa. Yleisö antoi täyden tukensa myös tälle bändille ja eli äänekkäästi mukana koko keikan ajan. Kenellekään ei taatusti jäänyt epäselväksi, että tämä herkku maistui makoisalta ja tätä oli odotettu erittäin malttamattomasti.

Temple Balls jyräytti ensimmäisenä ilmoille uuden levynsä väkevän aloitusraidan ”Thunder from the North” ja näytti, millaisella voimalla pohjoisesta jyrähtää. Puolet setistä koostui ”Pyromiden” kappaleista, ja loput biisit olivat kahden ensimmäisen levyn parhaimmistoa. St. Auroran tapaan myös tämä keikka päättyi coveriin, AC/DC:n ”Whole Lotta Rosieen”. En ole koskaan täysin ymmärtänyt, miksi useamman levyn julkaisseet yhtyeet haluavat sisällyttää settiinsä lainakappaleita. Olisin muutenkin toivonut kuulevani runsaamman otannan Temple Ballsin biisejä ja hämmästyin todella, kun keikka oli tunnissa ohi. Hyvistä biiseistä ei tällä osuvan sävellyskynän omistavalla bändillä todellakaan ole pulaa, joten setillä saisi mieluusti olla pituutta rutkasti enemmän.

Soundit puuroutuivat hieman ainakin lavan edessä, mutta muuten näin jykevää esiintymistä oli ilo kuunnella. Laulaja Arde Terosen upea ääni vakuuttaa kerta toisensa jälkeen, rytmiryhmä taputteli tanakat pohjat biiseille, ja kitaratyö oli mallikasta kautta linjan. Saatiinpa keikan loppupuolella maistaa ripaus suuren maailman hevibändien meininkiäkin, kun kitaristit Jiri Paavonaho ja Niko Vuorela vetivät pienen soolobattlen.

Suvantokohtia keikassa ei juuri ollut, vaan homma rullasi ammattitaidolla eteenpäin. Lupsakasta huumoristaan tunnettu basisti Jimi Välikangas kirvoitti taas makeat naurut tarjoilemalla yleisölle Pihlaja- eli Kettu-karkkeja encoreita varten lavalle palatessaan. Hän oli aiemmin luvannut Instagramissa jokaiselle bändipaidan ostajalle karkin, joten toivottavasti pikku lahjonta toi lisätienestiä bändin kassaan.

Temple Ballsilla on kaikki edellytykset nousta suurempaankin suosioon. Nähtäväksi jää, paljonko uusia faneja tarttuu matkaan ensi kevään Euroopan-kiertueelta ja millaisia kuvioita on luvassa sen jälkeen. Toivottavasti bändiä nähdään kuitenkin jatkossakin ainakin silloin tällöin On the Rocksin kaltaisilla kotoisilla klubeilla, vaikka tämän nöyrän mutta nöyristelemättömän viisikon näyttävä tukanheilutus sopisi huomattavasti isommillekin estradeille.

Kappalelista:

 1. Thunder from the North
 2. Let’s Get It on
 3. Fallen Youth
 4. What Is Dead Never Dies
 5. Ball and Chain
 6. Distorted Emotions
 7. Pauline
 8. Unholy Night
 9. Kill the Voice
 10. Hell and Feelin’ Fine
 11. Bad Bad Bad
 12. T.O.T.C.
 13. Heart of a Warrior
 14. Whole Lotta Rosie

 

Teksti: Eija Virtanen

Kuvat: AJ Johansson Photo and Video

 

Luetuimmat

Uusimmat