Rockin ajattomuutta ja popin tarttuvuutta – arviossa Ghost Worldin ”Spin”

– ”Spin”

Kouvolasta ponnistava vaihtoehtorock-yhtye Ghost World julkaisi toisen albuminsa elokuun lopussa, ja kesän päättymiseen sijoittunut ajankohta sopiikin yhtyeen melankoliseen ulosantiin mitä mainioimmin. Yhdeksän kappaletta sisältävä ”Spin” on näyte tekijöidensä kyvystä luoda omaleimaista ja tarttuvaa, menneiden vuosikymmenten pop- ja rock-perinteitä nykyajassa jatkavaa musiikkia.

Raskaampia genrejä kuuntelemaan tottuneen korvaan pistää – hyvällä tavalla – ensimmäisenä äänimaailman kuulaus ja ilmavuus. Laulusoundissa on kaikua ja kitarat soivat enimmäkseen minimaalisella säröllä, muutamaa yksittäistä riffiä ja sooloa lukuun ottamatta. ”Spinin” tuotannossa kuuluu tyylilajiin sopiva kotikutoisuus ja silottelemattomuus – ei soitinten vireen tarvitse aina olla niin justiinsa. Laulaja-kitaristi Liisa Tanin naukuva, laiskasti artikuloiva vokalisointi hipoo toisinaan ärsyttävyyden rajoja ja lienee albumin elementeistä se, joka jakaa eniten mielipiteitä. Itse kappaleet ovat rakenteiltaan ja melodioiltaan yksinkertaisia ja samalla erittäin toimivia, vaikkakin toisinaan hieman liikaa itseään toistavia. Parhaimmistoa ovat menevä ”Green Sixteen”, taustakuoroilla eeppisemmäksi kohotettu ”Gutter of Hearts” sekä levyn päättävä ”Leave No Trace”, jonka kertosäkeessä kuullaan koko albumin sykähdyttävin sointukulku. Ajoittain Ghost World kuulostaa jopa hieman Von Hertzen Brothersin pehmeämmältä ja suoraviivaisemmalta versiolta.

”Spin” tuonee yhtyettä tutuksi aiempaa laajemmalle kuuntelijajoukolle, ja vaihtoehtorock-leimastaan huolimatta levyllä on potentiaalia viehättää myös valtavirtayleisöä. Kappaleissa on riittävästi rosoa ja outoutta obskuurimman musiikin ystäville, mutta yhtä lailla ne ovat mutkattomuudessaan ja keveydessään radiosoittomateriaaliin tottuneempien tavan tallaajienkin arvostettavissa. Ennen kaikkea niissä on sellaista populaarimusiikin muotivirtauksista vapaata ajattomuutta, joka on vuosikymmeniä vedonnut kuuntelijoihin yli sukupolvirajojen. Mikäli Ghost World jaksaa levyttää, kiertää ja puskea läpi nykyisen uuden musiikin ylitarjonnan, voi sillä olla edessään paljon hyvää.

8 ½ /10

Kappalelista:

  1. Bend Towards the Sun
  2. Nice Sunglasses
  3. Green Sixteen
  4. Pale & Blue
  5. Vegetable State
  6. Gutter of Hearts
  7. Coming Over
  8. Night Gown
  9. Leave No Trace

Ghost World Facebookissa

Kommentoi julkaisua