Ruaste/ Kadonneet/ Tekonivel – Pinnan Alla

Kirjoittanut Riku Mäkinen - 17.8.2012

Ihan kuin vittuillakseen laulaa Ruaste avausraidallaan kesästä juuri, kun ilmat alkavat taas kylmetä ja yöt pimentyä. Vaikken mikään helteiden ystävä ole, en myöskään kappaleessa mainittua talven kylmyyttä ihan suurella innolla odota. Tällä kertaa kyse ei ole Ruasteen omasta julkaisusta, vaan mukaan on otettu kaksi muutakin kotimaista punk-yhtyettä. Yhtäläistä kaikilla kolmella yhtyeellä on se karu tosiasia, että kun yhdistää huumorin suomen kielellä laulettuun punkkiin, on vertailu Klamydiaan väistämätöntä.

Ruaste kuitenkin hakee jo pientä erkaantumista tuosta vertailusta, se kuulostaa raskaimmillaan enemmän Kylähulluilta, ja esimerkiksi  ”Minä”-kappaleen kertosäe voisi melodiansa puolesta olla hyvinkin vaikkapa Stratovariuksen säveltämää materiaalia. Omaksi suosikiksi yhtyeen esityksestä nousee kuitenkin nerokkailla lyriikoilla (huomatkaa ironia) varustettu ”Suomi Ja Salkkarit”. ”Ennemmin mä pesen vaikka paskasia alkkareita,/ kun katon telkkarista jotain vitun salkkareita” – kyllähän tästä lyyrisestä taidonnäytteestä pitää jo isoja pisteitä antaa. Joka tapauksessa yhtye on mielestäni edistynyt verrattuna täyspitkiin levyihinsä, sillä se on splitillä huomattavasti vaihtelevampi ja sitä kautta myös mielenkiintoisempi.

Seuraavana splitillä soittava rytmiryhmä Kadonneet on lyriikoiltaan hiukan vakavampaa settiä, musiikillisesti yhtye ei kuitenkaan peruspunkkia juuri muuksi muuta. Itse asiassa yhtyeen sanomasta oli aluksi hiukan vaikea saada kiinni. Alun huumorirallien ”Aito Teennäinen” ja ”Elämää” jälkeen yhtye hakee selkeästi syvällisempää settiä. Idea on sinänsä ihan kiva, mutta musiikin ollessa kovin yksinkertaista punkkia ei lopputulos ole mikään loistokas. Yhtye kaipaa selkeästi monipuolisuutta myös musiikin puolelle, tosin esimerkiksi ”Kovaa Ryhmää” -kappaleen kuorolaulut kertovat siitä potentiaalista, jonka takia Kadonneilla voi olla tulevaisuudessa jotain annettavaa.

Splitin päättävä Tekonivel onkin sitten ihan totaalinen floppi. Käsittämättömän paskoilla lyriikoilla varustettu yhtye ei ainakaan itseäni naurata yhtään, vaikka se tarkoitus ilmeisesti olisi kuitenkin ollut. Kaksi ensimmäistä kappaletta ”Runosuolen Ummetus” sekä ”Kädetön” kertovat ilmeisesti laulajan itsesäälissä rypemisestä. Valitettava tosiasia on se, että siihen on myös ihan potentiaalinen syykin, sillä laulajan epävireinen vokalisointi alkaa vituttaa heti ensisekunneilta, joten jatka vaan rypemistä. Ja kun nyt tätäkin yhtyettä on pakko verrata Klamydiaan, asiaa ei ainakaan helpota erittäin huono idea tehdä mukamas omalaatuisia sanoituksia Ankkalinnan tapahtumista livenä soitetussa ”Rankkalinna”-kappaleessa. Klamydia kun teki sen jo ajat sitten. Yhtyeen esiintymisestä paras hetki splitillä onkin Klamydia (yllätys!)-coverointi ”Veroparatiisi”-biisistä livenä. Pistäkää laulaja vaihtoon tai vaihtoehtoisesti edes laulutunneille, jotta pysyisi nuotissa.

Kokonaisuudessa split tarjoaa siis erinomaisuutta (Ruaste), kohtalaisuutta (Kadonneet) sekä surkeutta (Tekonivel), joten keskinkertainen arvosana lienee paikallaan. Eiköhän tämä peruskotimaisen huumoripunkin ystäville ole ihan kelpo ostos, etenkin jos jättää kuuntelematta neljä viimeistä kappaletta.

6/10

Kappalelista:
01. RUASTE: Kesä ja kärpäset
02. RUASTE: Meidän mökin sauna
03. RUASTE: Suomi ja Salkkarit
04. RUASTE: Miehestä pojaksi
05. RUASTE: Minä
06. KADONNEET: Aito teennäinen
07. KADONNEET: Elämää
08. KADONNEET: Kovaa ryhmää
09. KADONNEET: Takas kujille
10. TEKONIVEL: Runosuolen ummetus
11. TEKONIVEL: Kädetön
12. TEKONIVEL: Rankkalinna (Live)
13. TEKONIVEL: Veroparatiisi (Live)

http://www.ruaste.net/
http://www.myspace.com/kadonneet
http://www.myspace.com/tekonivel

Kirjoittanut Riku Mäkinen

8 comments on “Ruaste/ Kadonneet/ Tekonivel – Pinnan Alla”

 1. Pete

  no onpas herralla kevyehköt klamydiavihat. sulla on pikkusen puutetta kun puhutaan laajakatseisuudesta. totta vitussa punk verrataan nykyään klamydiaan,syystä tai toisesta. miksei iso H:ta verrata ikinä elastiseen. tai muita lökäpöksyjä toisiinsa. nehän vasta toisiltaan kuulostavat.

  mitä mä kuuntelin noita bändejä ensimmäistä kertaa teidän sivuilta niin meno on hyvää ja just sellasta ku simppelin punkin pitää olla. huomaa että nämä on tehty pilke silmäkulmassa ja hauskaa pitäen. niin se pitää ollakkin. lieko arvostelija sitten vannoutunut emocore tai muu norjalaisen örinähevin ystävä kun noin pipoa kiristää…

 2. Riku Mäkinen

  Anteeksi, mut missä kohdassa tekstiä näet mun vihaavan Klamydiaa?

 3. Arto Mäenpää

  En kyllä liioin itse huomaa tässä mitään Klamydiasta pahaa sanottavaa? :D

 4. Repe

  jos bändi soittaa peruspunkkia niin minkä ihmeen takia sen musiikki kaipaisi monipuolisuutta? ja minkälaista tulevaisuutta povaat kadonneille kuorolaulujen ansiosta? tämä lätty kun jäi niiden viimeiseksi. missä kappaleessa klamydia laulaa ankkalinnasta?

 5. Riku Mäkinen

  Kuten arvostelustakin käy ilmi, niin mielestäni etenkin Ruaste on saanut peruspunkkiinsa hiukan monipuolisuutta, mikä on yleisesti musiikkia katsoen mielestäni hyvä asia. Kadonneiden lopettamisesta ei ollut tietoa. Ja vastaus viimeiseen kysymykseesi:
  ”Pieleen menee mun maanantai jos ei Aku Ankkaa tuu,
  Mä ootan postinkantajaa kuin kuuta nousevaa.
  Mä oon vain pieni poika jonka täytyy päästä hetkeks
  aikaa Ankkalinnan katuja tallaamaan.”-Klamydia: Aku Ankka laulu, albumilta ”Tango Delirium”

 6. Kari T.

  Itse olen punkin suuri ystävä ja yhdyn kyllä arvostelijan mielipiteeseen yhtyeistä. Ruasteen meno on todella hyvän kuulosta, Kadonneet on ihan ok musiikkia mutta tuo viimeinen on kyllä vielä sen verran alussa, että paljo saavat pojat vielä treenata että tuosta jotain tulee. Eikä tuota vokalistin nuottien vierestä laulamista kyllä voi olla huomaamatta vaikka kuinka tuota kuuntelis.

 7. samppa

  Kyllä ne Kadonneet kuulemma keikkaa heittää, jos sille päälle sattuu mut täl hetkel ei kai muuten oo kauheen aktiivisia. on perheenlisäyksiä ja sellasia kuulemma

 8. Hvnk Punk

  eikös kadonneet ja ruaste oo tehny jotai yhteis keikkojakin?

Comments are closed.

Luetuimmat

Uusimmat