Sabaton – Heroes on Tour (live-DVD)

Kirjoittanut Jyri Kinnari - 24.3.2016

Power metal -sensaatio Sabaton on kasvanut suosiossaan jo valtaviin mittasuhteisiin ja niinpä myös livealbumeita on alkanut ilmestymään sen mukaista tahtia. Edellisestä livejulkaisusta ei ole kulunut vuottakaan kun uutta jo tuutataan pihalle. ”Live on the Sabaton Cruise 2014” -levyä sai tosin vain ”Heroes”-albumin deluxe editionin kylkiäisenä. ”Heroes on Tour” sen sijaan on täysin itsenäinen julkaisunsa. Tupla-DVD sisältää kaksi keikkaa kesän 2015 festarikaudelta, joista toinen on Wackenista ja toinen yhtyeen omilta Sabaton Open Air -festareilta. Molempien keikkojen aluksi kerrotaan haastatteluiden kautta tapahtumien merkityksestä bändin jäsenille ja taustahenkilöstölle. Sabaton Open Airin kohdalla kerrotaan myös tapahtuman järjestämisestä ja kehittymisestä yhden päivän klubitapahtumasta kolmipäiväiseksi ulkoilmafestivaaliksi.

Hyvät live-DVD:t ovat aina mukavia välipaloja, mutta ”Heroes on Touria” tulen tuskin katsomaan uudestaan enää koskaan. Sabaton kyllä esiintyy ja soittaa totuttuun tapaan erittäin hyvin ja settilistatkin ovat kohdallaan ja riittävän erilaisia, ei siinä mitään. Suurin ongelma liittyy livetallenteen tekniseen toteutukseen. Varsinkin Wackenin keikan taltiointi vaikuttaa siltä, että sitä on ollut työstämässä ryhmä jonkilaisista tarkkaavuus- ja keskittymishäiriöistä kärsiviä ihmisiä. Leikkaukset ovat nimittäin aivan liian lyhyitä. Hieman kärjistetysti sanoen ehtii hädin tuskin tajuta mitä tapahtuu, kun siirrytään jo seuraavaan kuvakulmaan. Kuvakulmat ovat kyllä pääosin hienoja ja kuvaaminenkin onnistunutta, mikä ei kuitenkaan auta, koska materiaalia ei osata hyödyntää. Tähän lisätään vielä se, että tallenteen äänimaailma on hieman munaton. Olen melko innokas Sabaton-fani, mutta meinasin kuolla Wackenin keikan DVD:tä katsoessani.

Sabaton Open Airin esiintyminen oli sentään hieman miellyttävämpi kokemus. Erikoista siinä tosin on se, että soitto ja laulu on äänitetty jälkeenpäin. Ilmeiseti keikan äänittäminen kusahti jollain tapaa, mutta Sabatonin jäsenet eivät halunneet heittää kuvamateriaalia hukkaan, joten sitten päädyttiin tällaiseen ratkaisuun. Keikan voikin halutessaan katsoa joko Sabaton Open Airissa tai studiossa kuvatun materiaalin kanssa. Soundit ovat tässä tapauksessa tietysti live-tallenteelle erittäin hyvät. Toteutus on onnistunut, sillä musiikin äänittämistä jälkeenpäin ei huomaa kuin muutamassa hassussa kohdassa. Sama Wacken-DVD:tä vaivannut leikkausongelma näkyy tälläkin tallenteella, mutta ei niin pahana, että se pilaisi koko katselukokemuksen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Kuten aikaisemmin mainitsin, niin yhtye hoitaa hommansa näilläkin livejulkaisuilla erinomaisesti. Sabaton tunnetaan eläytyvänä ja energisenä live-esiintyjänä. Jokainen soitettu kappale saa livenä hieman lisäpotkua dynaamisesta soitosta ja suuren tapahtuman ilmapiiristä, joka yhtyeen keikoilla on lähes aina läsnä. ”Heroes on Tour” ei valitettavasti tee oikeutta tuolle kaikelle, mitä Sabaton on ja mitä se pystyy live-esiintymisellään tarjoamaan.

Mielenkiintoista bonusmateriaalia on tarjolla jonkin verran. Toisella levyllä on edellä mainittu studionäkökulma Sabaton Open Airin keikasta, mutta toisella levyllä esitellään yhtyeen Saksassa järjestämää Noch Ein Bier -tapahtumaa ja esiintymistä Bohemian Symphony Orchestra Prague -sinfoniaorkesterin kanssa. Sinfoniaorkesterimateriaali kertoo lähinnä kyseisen esityksen järjestelyistä, mutta itse esiintymistä näytetään harmillisesti vain todella pieni pätkä.

Noch Ein Bier -tapahtumaan keskitytään hieman syvällisemmin. Aluksi näytetään kuvaa Noch Ein Bier -nimisen Sabaton-oluen valinnasta. Ilmeisesti joukko Sabatonin uskollisia faneja maistelee eri oluita ja valitsee mieleisensä. Tässä yhtyedessä kerrotaan myös koko Noch Ein Bier -ilmiön synty ja lopuksi näytetään materiaalia itse tapahtumasta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

5/10

Kappalelista:
Levy 1: Wacken Open Air 2015
1. Ghost Division
2. To Hell and Back
3. Carolus Rex
4. No Bullets Fly
5. Resist and Bite
6. Far from the Fame
7. Panzerkampf
8. Gott Mit Uns
9. The Art of War
10. Soldier of 3 Armies
11. Swedish Pagans
12. Screaming Eagles
13. Night Witches
14. Primo Victoria
15. Metal Crüe

Levy 2: Sabaton Open Air 2015
1. Ghost Division
2. To Hell and Back
3. Carolus Rex
4. Panzer Battalion
5. Wolfpack
6. Attero Dominatus
7. 7734
8. Union
9. The Art of War
10. Saboteurs
11. Coat of Arms
12. En Livstid i Krig
13. Resist and Bite
14. Swedish Pagans
15. Night Witches
16. Primo Victoria
17. Metal Crüe

Sabatonin kotisivut
Sabaton Facebookissa

Kirjoittanut: Jyri Kinnari

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy