Sabaton – Heroes

Sabatonin sotakone on jyllännyt voimalla jo 15 vuotta, eikä hiipumisen merkkejä ole juuri ollut havaittavissa, vaikka pari vuotta sitten julkaistu ”Carolus Rex” sisälsikin pari heikompaa kappaletta. Levyn parhaimmisto kuitenkin yltää edelleen bändin parhaiden kappaleiden joukkoon. Viimeisimpien levyjen ajan Sabaton on noudattanut orjallisesti kahden vuoden levynjulkaisusykliä, eikä tälläkään kertaa tehdä kaavaan poikkeusta.

Tällä kertaa uutta levyä kuitenkin odoteltiin hieman normaalia jännittyneemmissä tunnelmissa, sillä edellisen levyn jälkeen bändin kokoonpano on mennyt laulaja Joakim Brodénia ja basisti Pär Sundströmiä lukuun ottamatta täysin uusiksi. Toki Brodén on edelleen Sabatonin pääasiallinen biisintekijä, mutta miehistönvaihdokset tuovat aina oman jännityksensä.

”Carolus Rexin” Suur-Ruotsi-teeman jälkeen palataan takaisin jo tutuksi käyneisiin toisen maailmansodan tunnelmiin. Nimensä mukaisesti ”Heroesin” kappaleet kertovat erinäisistä sotasankareista ja ansioituneista taistelujoukoista. Esimerkiksi kappale ”Inmate 4859” kertoo puolalaisesta vastarintataistelijasta Witold Pileckistä, joka soluttautui vapaaehtoisesti Auschwitzin vankileirille, järjesti vangeille paremmat oltavat ja perusti leirin sisäisen vastarintaliikkeen. Suomalaisille tutuin sotasankari lienee Lauri Törni, josta kertoo kappale “Soldier of 3 Armies”. Biisin nimi tulee siitä, että mies taisteli Suomen, Saksan ja Yhdysvaltojen armeijoissa saavuttaen niissä kaikissa kapteenin arvon. (Jos jokin historiallinen detalji ei pidä paikkaansa, niin purkaa hammasta tai antakaa itkun vain tulla.)

Pohjimmiltaan “Heroes” on parhaimmillaan sitä samaa vanhaa Sabatonia, mitä on opittu odottamaankin. Pieniä eroja on siellä täällä, mutta kappaleiden tärkeimpinä rakennuspalikoina ovat edelleen suuret melodiat, eeppiset ja tarttuvat kertosäkeet sekä Joakim Brodénin komea laulu. Näitä pieniä eroja voisi olla ainakin kuorolaulujen entistä ahkerampi käyttö ja ylipäätään entistä eeppisempi tunnelma. Levy lienee myös yksi Sabatonin monipuolisimmista. Suurin osa kappaleista on toki sitä itseään, mutta joukosta erottuvat esimerkiksi levyn aloittava yltiöeeppinen “Night Witches”, keskitempoinen, synkkä ja riffipainotteinen “Inmate 4859” sekä levyn päättävä kevyehkö, haikeatunnelmainen ja harvinaisen tarttuvalla kertosäkeellä varustettu “Hearts of Iron”.

To Hell and Back” ja “Resist and Bite” ovat sikäli hyviä singlelohkaisuja, että ne kuuluvat selvästi albumin parhaimmistoon yhdessä “Soldier of 3 Armiesin”, “Hearts of Ironin” ja “Night Witchesin” kanssa. Toisaalta levyllä ei huonoa kappaletta olekaan, kunhan “The Ballad of Bullin” olemassaolo unohdetaan, sillä se on aivan liian mielikuvitukseton ja tylsä power metal -balladi. Tätä rimanalitusta lukuun ottamatta “Heroes” on täyttä rautaa alusta loppuun.

Pyöriteltyäni levyä alusta loppuun, lopusta alkuun ja kaikissa mahdollisissa sekalaisissa järjestyksissä parin kuukauden ajan pelonsekainen odotus on muuttunut uudelleen syttyneeksi fanitukseksi, sillä tämän levyn myötä myös Sabatonin vanhemmat julkaisut on tullut otettua kuunteluun pitkästä aikaa. Miehistönvaihdokset eivät ole tehneet ainakaan pahaa, sillä “Heroes” vetää vertoja mille tahansa bändin aiemmista levyistä. Vaikka levyn parhaimmatkaan kappaleet eivät yllä aivan “Ghost Divisionin” ja ”Into the Firen” kaltaisten tajunnanräjäyttäjien tasolle, lukeutuu “Heroes” kokonaisuutena helposti Sabatonin vahvimpiin.

PS. Levystä tullaan julkaisemaan myös versio, joka sisältää coverit MetallicanFor Whom The Bell Tollsista”, Battle BeastinOut of Controlista” sekä RaubtierinEn Hjältes Vägistä”.

PPS. Sabaton on mahdollista nähdä tulevana kesänä livenä Kivenlahti Rockissa kuudes päivä kesäkuuta ja Sotkamon Syke-festivaaleilla 19. heinäkuuta.

9/10

Kappalelista:
1. Night Witches
2. No Bullets Fly
3. Smoking Snakes
4. Inmate 4859
5. To Hell and Back
6. The Ballad of Bull
7. Resist and Bite
8. Soldier of 3 Armies
9. Far From the Fame
10. Hearts of Iron

http://www.sabaton.net/
Sabaton Facebookissa

Kirjoittanut: Jyri Kinnari

Kommentoi julkaisua