Saisiko olla shagadelic rock n’ rollia? Joker Out kurottaa Balkanilta Eurooppaan ja myy kultaa Suomessa: ”Suomessa on kotoisa olo”

Kirjoittanut Usko Kylmänen - 28.2.2024

Suomesta viikonloppuna Euroopan-kiertueensa aloittava slovenialainen indiebändi Joker Out onnistuu tyylien yhdistelyssä ja kasvoi viisubändistä suursuosikiksi ja fani-ilmiöksi. Suomeen bändillä on aivan erityinen suhde.

Euroviisut ovat nykyään ponnahduslauta ja valtava mahdollisuus monille artisteille, minkä osoittavat niin Måneskin, Blind Channel kuin tämän vuoden Emma-patsaista valtaosan rohmunnut Käärijäkin.

Viime vuoden viisuista suosioon on ponnahtanut myös slovenialainen Joker Out, joka kuvaa musiikillista tyyliään shagadelic rock n’ rolliksi. Mitä ihmettä se tarkoittaa? Ainakin indie-bändin musiikissa on raikasta leikkisyyttä ja nuoruuden paloa, taiturimaista kitaraa ja kokeilevaa syntikkaa sekä retroa ja balkanilaista kaihoa sulassa sovussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Edellinen sinkku rallatteli iloisesti elämän valoisalla puolella, ”Sunny Side of London”. Vastikään ilmestynyt uutuussinkku ”Everybody’s Waiting” kurkistaa synkempiin sävyihin. ”Everybody’s Waiting” on pikkuhiljaa tunnustelevasti rakentuva biisi, joka yltyy spektaakkelimaiseksi voimaballadiksi ja esittelee myös laulaja-lauluntekijä Bojan Cvjetićaninin vaikuttavaa äänialaa.

Biisi sai innoituksensa Cvjetićanininlavalla ja arkielämässä kokemista ahdistuskohtauksista.

Biisi on henkilökohtainen mutta samaistuttava jokaiselle ihmiselle jollain tavoin, ja mitä somesta olemme ymmärtäneet, ihmiset todella samaistuvat kertomuksen päähenkilöön”, Bojan kertoo etähaastattelussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Bändi viihtyy parhaillaan Lontoossa, jossa kolmatta albumia on työstetty. Pitkäsoitto näkee päivänvalon myöhemmin keväällä, ja demovaiheessa olevia uutuusbiisejä kuullaan myös alkavalla kiertueella.

Liverpoolin Euroviisuista tuttu ”Carpe Diem” -hitti myi syksyllä Suomessa kultaa. Suomi on slovenialaisbändin musiikkia eniten striimaavia maita, ja Kulttuuritalon lauantain keikka myi nopeasti loppuun. Sunnuntain lisäkeikalle saa vielä joitain lippuja.

Joker Out on kasvanut ilmiöksi, jonka keikoille fanit jonottavat eväineen aamuvarhaisesta. Niin myös Suomessa. Osasiko bändi ikinä odottaa, että tällaisesta pienestä maasta pohjolassa tulisi niin läheinen?

Emme olisi osanneet arvata, mutta tavallaan se ei yllätä, koska suomalaisissa ja slovenialaisissa on paljon samaa. Suomessa on tosi kotoisa olo. Myös moni suomalaisbändi on ollut Sloveniassa kova juttu, kuten HIM tai Sunrise Avenue, jonka kaikki tuntevat meillä”, Bojan kertoo.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Musiikkivideon ”Everybody’s Waiting” -uutuussinkkuun on ohjannut laulaja-lauluntekijä Bojan Cvjetićanin itse, sillä videon tekemisestä kehkeytyi melkoinen haaste.

Muutamalla ohjaajalla oli ideoita, mutta ne olivat kovin mutkikkaita ja olisivat vieneet valtavasti aikaa albuminteolta. Lopulta sain videoon idean, mikä vaikutti muistakin toimivalta, joten päätin lopulta ohjata videon itse. Apuna oli videonikkarimme Mark (Pirc), jota ilman olisin ollut aivan lirissä”, Bojan hymyilee.

Videolla ahdistuneen oloinen näyttelijä-päähenkilö kiertää kotonaan, saa lopulta voimaa musiikista, tanssii villisti ja jaksaa antaa bändin jäsenille apua yksi kerrallaan, kunnes kuitenkin väsähtää itse. Kynttilän liekki hiipuu. Silloin laulaja ojentaa auttavan kätensä.

Jokainen meistä tarvitsee muita inspiraation lähteeksi ollaksemme onnellisia ja apua vaikeina hetkinä”, Bojan kuvaa videon sanomaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Teksti ja haastattelu: Niina Mäenpää

Mikä Joker Out?

  • Slovenialainen indie-bändi, joka kuvailee musiikkiaan shagadelic rock n’ rolliksi.
  • Jäsenet: laulaja Bojan Cvjetićanin, kitaristit Kris Guštin ja Jan Peteh, basisti Nace Jordan ja rumpali Jure Maček.
  • Tunnetaan etenkin Euroviisuista 2023, josta bändi hyppäsi some- ja fanisuosioon kappaleellaan Carpe Diem.
  • Uusi sinkku Everybody’s Waiting kokeilee uutta musiikillista suuntaa ja kertoo elämän varjopuolista vaatimusten ristitulessa. Musiikkivideon on ohjannut Bojan Cvjetićanin.
  • Joker Out keikkailee Kulttuuritalolla Helsingissä lauantaina ja sunnuntaina 2.–3.3.2024. Lauantain konsertti on loppuunmyyty, mutta sunnuntain lisäkeikalle on vielä joitain lippuja saatavilla. Liput Lippu.fi.