Simple Plan

Vuonna 1999 perustettu pop punk- yhtye Simple Plan kävi torstaina 27. maaliskuuta soittamassa ensimmäisen oman keikkansa Suomessa ja hcsanomat oli paikalla. Tapasimme hotellin aulassa lennon uuvuttaman yhtyeen laulajan Pierre Bouvierin, joka valotti meille hieman tarinaa yhtyeen uuden ”Simple Plan” albumin takaa sekä kertoi hieman mietteitään illan keikasta ja odotuksistaan keikkaa kohtaan.

simpleplan.jpg

Terve. Mitäs Simple Planille tällä hetkellä kuuluu?

Pierre Bouvier: Terve. Tällä hetkellä meille kuuluu oikein hyvää. Heräsin juuri hetki sitten täällä Suomessa ja sääkin näyttäisi olevan ulkona todella hieno tänään. Itseasiassa se muistuttaa minua Kanadasta.

Saavuitteko te Suomeen eilen?

Pierre Bouvier: Kyllä joo. Saavuimme illalla, kävimme ulkona syömässä ja menimme suoraan nukkumaan.

Soitatte ensimmäisen oman keikkanne Suomessa. Millaisia odotuksia teillä on keikan suhteen?

dsc_0142.JPGPierre Bouvier: Odotan todella paljon illan keikkaa. Mielestäni Suomalaiset ovat todella lähellä Kanadalaisia, joten odotukset keikan suhteen ovat korkeat. Kuulin myös, että singlemme ”When I´m Gone” on ollut single listalla ensimmäisenä, joten sekin on hyvä enne keikalle. Show on myöskin loppuunmyyty mikä on tietysti hieno ja mainitsemisen arvoinen asia.

Kuinka hyvin olet itse perillä Suomalaisista yhtyeistä? Sanooko yhtyeet kuten Children Of Bodom, Nightwish tai H.I.M sinulle jotain?

Pierre Bouvier: Tiedän kyllä, että yhtyeet ovat Suomesta, mutta minulle ennestään tuttuja Suomalaisia yhtyeitä ovat Nightwish, H.I.M sekä The Rasmus. Children Of Bodomin musiikkia en ole koskaan kuullut.

Yhtye on kotoisin Kanadasta. Millainen punk- scene teillä on tällä hetkellä Kanadassa? Mitään yhtyeitä, joita haluaisit mainita lehden lukijoille?

dsc_0039.JPGPierre Bouvier: Nykyään Montrealista ei tule enää kauheasti punkkia. Suurin osa musiikista, mitä sieltä tulee on indie rokkia. Fat Wreck Chords on aina ollut suosittu levy-yhtiö Kanadassa, joten punk scene itsessään on maassa todella hyvä ja yleensä keikatkin ovat loppuunmyytyjä.

Olette soittaneet keikkoja paljon sekä Euroopassa, että Amerikassa. Millaisia eroja näet Eurooppalaisessa yleisössä verrattuna Amerikkalaiseen?

Pierre Bouvier: Mielestäni yleisöt ovat hyvin samanlaisia missä me ikinä sitten soitammekaan. On pieniä eroja sielä sun täälä, mutta yleisesti ottaen musiikki on kansainvälinen kieli ja ihmiset näyttävät reagoivan siihen samalla tavalla. Mielestäni Eurooppalaiset ehkä rakastavat musiikkia enemmän. Festivaalit on suurempia ja ihmiset tuntuvat todella välittävän musiikista.

Teidän uusi albumi ”Simple Plan” julkaistiin helmikuun 12. päivä. Kertoisitko meille hieman albumin teosta. Erosiko se jotenkin teidän aikaisempiin nauhoituksiinne?

dsc_0095.JPGPierre Bouvier: Prosessi itsessään oli aikalailla samanlainen meidän aikaisempiin nauhoituksiimme, mutta studiossa meillä oli paljon hauskempaa kuin ennen. Dave Fortman, joka tuotti meidän albumin oli todella hauska ja hänellä oli paljon hyviä tarinoita, joille saimme nauraa. Hän oli ennen bändissä nimeltä Ugly Kid Joe, joten hänellä oli paljon hyviä tarinoita tien päältä. Tapasimme yleensä iltaisin lähteä ulos juhlimaan ja aamusta sitten palasimme studioon tekemään levyä.

Dave Fortman on aikaisemmin tuottanut mm. Slipknotin, Mudvaynen sekä Evanescencen levyt. Miten päädyitte juuri häneen?

Pierre Bouvier: Yritimme löytää tuottajan, joka todella tykkäisi meidän musiikista ja olisi yhtä innoissaan siitä kuin me itse. Meillä oli monta eri vaihtoehtoa mistä valita, mutta päädyimme juuri Dave Fortmaniin, koska hän oli eniten innoissaan meidän kappaleistamme.

Millaista palautetta olette saaneet albumista? Oletteko te olleet tyytyväisiä siihen?

Pierre Bouvier: Kyllä, olemme saaneet todella positiivista palautetta. Kriitikoilta saatu palaute on ollut sekä positiivista, että negatiivista. Jotkut ovat haukkuneet levyä, mutta esimerkiksi suuri lehti Alternative Press piti levystä todella paljon ja antoi sille neljä tähteä viidestä. Fanit ovat todella tykänneet levystä ja ensimmäinen single ”When You´re Gone” on menestynyt paremmin kuin yksikään meidän single aikaisemmin, joten olemme todella tyytyväisiä levyyn tähän asti.

Mikä on itsellesi se suosikki kappale uudelta albumilta?

dsc_0105.JPGPierre Bouvier: Tällä hetkellä tykkään eniten kappaleesta nimeltä ”Generation”. Se on kappale, jolla yleensä aloitamme keikan. Kappale on todella energinen ja siinä on todella hienot torvet. Keikoilla kappale on saanut todella hyvää palautetta faneilta ja kaikki tuntuvat tykkäävän siitä.

Kappale on myöskin oma suosikkini. Mistä saitte idean kappaleeseen?

Pierre Bouvier: Tuottaja nimeltä Danjahandz oli tehnyt kappaleen torvet valmiiksi ja koska ne kuulostivat niin hienoilta, päätimme käyttää kohtaa kappaleessamme. Halusimme tehdä kappaleesta rokahtavan ja mielestäni onnistuimme siinä hyvin. ”Generation” oli myöskin kappale, josta teimme monta eri versiota ja sovitusta ennenkuin olimme tyytyväisiä kappaleeseen.

Mistä yleensä ammennat ideat Simple Planin lyriikoihin?

Pierre Bouvier: Kappaleet yleensä kertovat elämästä sekä meidän omista kokemuksistamme. Mielestäni ihmisen,joka kirjoittaa sanoituksia on kirjoitettava asioista, joista tietää eikä asioista, joista ei tiedä yhtään mitään. Yritän löytää asioita elämästä, joista haluan kirjoittaa ja laulaa.

Musiikki teollisuus on muuttunut todella paljon viimeisen muutaman vuoden aikana ja levyjen myyntiluvut ovat laskeneet paljon. Miten itse näet CD-levyjen tulevaisuuden?

dsc_0157.JPGPierre Bouvier: Asialla on kaksi eri puolta: levy-yhtiön puoli sekä yhtyeen puoli. Ihmiset tuntuvat kuuntelevan musiikkia enemmän kuin ikinä. Yhteitä tulee lisää kokoajan ja ihmisillä on aina omat Ipodinsa mukana minne ikinä menevätkään. Kun olin nuori en muista nähneeni kenelläkään kuulokkeita, mutta nykyään kaikilla on, joten se on ehdottomasti hyvä asia. Levyjen myynti on laskenut kokoajan, mutta se on mielestäni enemmän levy-yhtiöiden ongelma kuin meidän. Jos on isossa levy-yhtiössä artistina, ei levyistä kertyvät tulot ole suuria, joten sen vuoksi se, että ihmiset käyvät katsomassa keikkoja on tärkeämpää. Siksi meidän kannalta onkin tärkeämpää kuin myydä levyjä, että ihmiset käyvät keikoillamme ja pitävät musiikistamme.

Nine Inch Nails julkaisi levyn verkossa, josta he tienasivat 1,5 miljoonaa dollaria. Mitä mieltä itse olet, että levyjä julkaistaan suoraan internetissä? Voisitko kuvitella Simple Planin joskus julkaisen levyn samallalailla?

Pierre Bouvier: Kun meidän sopimus on ohitse, niin ei sitä koskaan tiedä. Jos yhtye on todella suosittu niin kuin juuri Nine Inch Nails, on tämä tapa täysin mahdollinen, mutta ei se pienelle yhtyeelle ole. Nine Inch Nails ei tarvitse levy-yhtiön promootio apua, koska heillä on nimeä jo ennestään, mutta esimerkiksi me tarvitsemme. Yhtyeitä, jotka voisivat näin tehdä olisi Iron Maiden, Metallica, Nine Inch Nails sekä Radiohead. Toivottavasti mekin voisimme joskus tehdä niin.

Kuvasitte juuri videon kappaleesta ”Your Love Is A Lie”. Kertoisitko meille hieman videosta?

Pierre Bouvier: Videon on ohjannut Wayne Isham. Videon idea on peräisin meidän rumpalilta Chuckilta. Video on ehkä hieman taiteellisempi kuin meidän aikaisemmat videot. Soitamme keskellä tarhaa, joka on täynnä kukkia ja jotka kuolevat kappaleen aikana. Kun kappale loppuu, on kaikki kukat kuolleet.

Milloin video saa ensi-iltansa?

Pierre Bouvier: Todennäköisesti kahden viikon sisällä.

Kun katsot tulevaisuuteen, missä näet yhtyeen viiden vuoden kuluttua?

Pierre Bouvier: Tekemässä musiikkia niinkuin tähänkin asti. Olemme olleet onnekkaita ja myyneet aina paljon albumeita, kun uusi albumi on ilmestynyt. Yhtyeen jäsenet tulevat paremmin toimeen kuin ikinä eikä meillä ole muutenkaan mitään ongelmia. Teemme tällä hetkellä juuri sitä, mistä olemme aina haaveilleet.

Lopuksi vielä hieman musiikkimaustasi. Millaista musiikkia itse kuuntelet?

dsc_0019.JPGPierre Bouvier: Pidän kaikesta musiikista, missä on melodiaa ja energiaa. Kautta aikain lempi albumini on Thricen ”Artists In An Ambulance”, joka on todella loistava levy. Lisäksi tykkään kuunnella yhteitä kuten No Doubt, Kanye West sekä Beduin Soundclash.

Kiitoksia todella paljon tästä haastattelusta. Viimeisiä sanoja lehden lukijoille?

Pierre Bouvier: Kiitoksia todella paljon tuesta. Keikka on tänään loppuunmyyty ja on aina hienoa huomata, että kun tulee paikkaan missä ei ole soittanut pitkään aikaan, ihmiset silti pitävät Simple Planista. Toivottavasti pidätte keikasta.