Soilwork

Soilwork 2015Ruotsin melodisen metallin ylpeys viettää tänä vuonna juhlavuottaan kun bändin perustamisesta tulee kuluneeksi 20 vuotta. Kyseessä on sopiva ajankohta myös julkaista bändin ensimmäinen live-DVD ikinä. ”Live In The Heart of Helsinki” nimeä kantava DVD tullaan julkaisemaan 13.3.2015 ja kuten nimi antaa ymmärtää, se on kuvattu Helsingissä, The Circuksessa. Kaaoszine tavoitti bändin laulajan Björn ”Speed” Stridin puhelimitse ja kyseli häneltä hieman bändin pitkästä urasta, DVD:n tekemisestä ja bändin tulevaisuudensuunnitelmista.

Morjens Björn! Miten asiat sujuvat Soilworkissa?

Björn ”Speed” Strid: Vuosi on alkanut melko kiireisesti. Olemme koittaneet saada uuden albumin kirjoitusprosessin päätökseen. Me menimme itse asiassa studioon eilen aloittaaksemme uuden albumin äänityksen. Tämä on ehkä pieni yllätys koska emme ole antaneet lehdistölle mitään tiedotetta, mutta annamme senkin kyllä. Joten olemme olleet melko kiireisiä.

Soilwork julkaisee pian ensimmäisen live-DVD:nsä ikinä joka kantaa nimeä ”Live In The Heart of Helsinki”. Mistä bändi sai idean että nyt on täydellinen aika julkaista ensimmäinen Soilworkin live-DVD ikinä?

Soilwork Live In The Heart Of Helsinki 2015 DVDBjörn ”Speed” Strid: No, loistavia aikoja julkaisuun on ollut ennenkin, mutta se ei vain ole koskaan toteutunut. On lähes aina ollut joko kiertue päällä tai sitten se ei muuten vain ole sopinut aikatauluun. Tavallaan olen tosin iloinen että odotimme, sillä asia on kuten useat sanovat, nyt on erittäin hyvä aika nähdä meidät livenä. Bändissä on erittäin hyvä tunnelma, se on ollut läsnä jatkuvasti ”Living Infiniten” nauhoitusten jälkeen ja varsinkin sen jälkeen kun David Anderson liittyi bändiin, hän toi paljon asioita mukanaan. Hän on sosiaalinen nero ja on tuonut bändin jäseniä lähemmäs toisiaan. Me hengailemme ja juomme yhdessä, vietämme aikaa. Hyvä fiilis tekee meistä myös parempia soittajia livenä. Olemme hyvin vahva yksikkö ja olemme myös tyytyväisiä siihen että ehdimme julkaista tupla-albumin ennen DVD:tä, saamme nekin kappaleet DVD:lle.

Kuten nimi antaa ymmärtää ”Live In the Heart of Helsinki” kuvattiin Circuksessa, Helsingissä. Miksi Helsinki valittiin kaupungiksi jossa halusitte kuvata DVD:n ja vielä tarkemmin, miksi halusitte kuvata liven Circuksessa?

Björn ”Speed” Strid: Meillä on aina ollut paljon kannattajia Suomessa, jopa silloin kun olimme vielä melko nuori bändi. Suomi oli ensimmäisiä maita joissa Soilwork todella huomioitiin, lehdissä ja muissa medioissa. Saimme myös soittaa festareilla siellä jo melko aikaisessa vaiheessa. Olisimme tietysti voineet kuvata keikan Ruotsissakin, mutta minusta tuntuu että keikkamme Suomessa ovat olleet aina hienoja, varsinkin Helsingissä. Yksinkertaisesti Helsinki tuntui sopivalle paikalle kuvata tämä live monestakin syystä. Hieno tunnelma ja ottaen huomioon että uusimmalla albumilla on paljon melankolista tunnelmaa, se on asia jonka suomalaiset ja ruotsalaiset tuntevat hyvin. Keikkahan jopa kuvattiin talvisaikaan mikä vahvisti tunnelmaa; keikan täytyi myös sijoittua keskustaan ja Circusta ehdotettiin meille kuvauspaikaksi ja sehän todella on Helsingin sydämessä!

Teillä on muutama vieraileva artisti mukana tällä keikalla. Nightwishin Floor Jansen ja Sonic Syndicaten Nathan J. Biggs. Mistä syntyi idea kutsua vierailevia artisteja mukaan DVDlle?

Björn ”Speed” Strid: No, ajattelin asiaa ja puhuin siitä jätkien kanssa, tyyliin ”Eikö olisi siistiä jos meillä olisi pari vierailevaa artistia” mutta koska kyseessä on meidän ensimmäinen live DVD, emme halunneet liian monta vierailevaa koska livellä piti olla kysymys Soilworkista. Emme halunneet kovata ”Superstar-liveshowta”. Tulimme siihen tulokseen että meillä voisi olla kaksi vierailevaa artistia ja Floor tuli mieleeni. Ihailen häntä suuresti laulajana ja tutustuin häneen aikanaan kun hän pyysi minua vierailemaan ensimmäisellä ReVamp-albumilla. Nautin suuresti vierailun tekemisestä, hän sanoi olevansa äänen suuri fani joten tavallaan halusin kiittää häntä ja pyysin häntä vetämään biisin kanssamme. Hän oli luonnolinen valinta ja meillä ei muutenkaan ole ollut juuri naisvierailijoita Soilworkin uran varrella. Mietimme että mikä kappale sopisi meille molemmille ja ”Let This River Flow” nousi esille ja se on mielestäni erinomainen valinta. Ja sitten Nathan, tapasin hänet Manchesterissa vuosien 2006-2007 paikkeilla kun hän lähestyi minua ja halusi minulta laulutunteja. Se oli ensimmäinen kerta kun tapasin hänet ja hän oli hyvin lahjakas, paras jota olen kouluttanut. Muutama vuosi myöhemmin hän liittyi Sonic Syndicateen ja olemme pysyneet yhteyksissä siitä lähtien. Hän on hyvin lahjakas laulaja ja siten melko luonnollinen valinta, pidän häntä ystävänäni joten miksipä ei, molemmat laulajat ovat hyviä valintoja vieraileviksi artisteiksi!

Soitatte melkoisen pitkän setin DVD:llä, mitkä ovat suosikkikappaleitasi vetää livenä ja onko joitain biisejä joiden vetämisestä livenä et pidä?

Björn ”Speed” Strid: No, ainahan uusin albumi on sillä tavalla mukava soittaa kun se on vielä tuore ja nautit siitä sen vuoksi, mutta tietysti myös vanhoja biisejä on kiva soittaa, varsinkin jos voit tuoda niihin jotain uutta. En ole koskaan pitänyt ajatuksesta soittaa vanhoja kappaleita täsmälleen ”levymäisesti” livenä, koska niihin voi tuoda hienoja kikkoja livetilanteessa. Mutta siis, uusimmalta levyltä pidän ”Tonguen” soittamisesta livenä, se on voimakas biisi jossa on tehokas kertosäe. Minun pitää pistää itseni kunnolla peliin siinä kappaleessa ja on hyvin tyydyttävää vetää sen nuotit kohdalleen. Myöskin ”Distortion Sleep” ”Figure Number Fiveltä” on erittäin toimiva livebiisi, erittäin kiva vetää livenä!

Koitan miettiä joitain biisejä joiden vetäminen ei ole niin mukavaa (naurua). Vaikka minä todella rakastan ensimmäistä levyämme, ”Sadistic Lullaby” ei ehkä ole mukavin mahdollinen biisi vetää livenä, mutta se on silti ihan ok, en ole aikeissa ampua itseäni jos se lukee settilistassa (naurua). Pidän siitä kappaleesta, mutta kun se tehtiin olin 20-vuotias. Olen 36 nyt joten ehkä mieltymykset ovat hieman muuttuneet, mutta yleisö tuntuu nauttivan siitä kovasti.

DVD sisältää myös lisämateriaalia kuten dokumentti Soilworkista, minkälaista materiaalia dokumentti sisältää?

SoilworkBjörn ”Speed” Strid: Noh, se sisältää ”Making of” dokumentin ”Living Infinitestä” joka on mielestäni hyvin kiinnostava dokumentti, bändin jäsenet kertovat siinä urastamme ja luulen että fanit rakastavat dokumenttia. Se on myös yksi hyvä syy hankkia DVD eikä vain katsoa keikkaa Youtubesta. Kansivihkonen sisältää myös hyvin mielenkiintoista materiaalia kuten vanhoja keikkapasseja ja muuta vastaavaa eli lisää hyviä syitä hankkia oikea DVD. Toki levyllä on myös paljon muutakin hyvää materiaalia, sellaisiakin juttuja paljastetaan joita emme ole koskaan sanoneet haastatteluissa.

On kulunut lähes kaksi vuotta edellisestä levystänne, milloin voisimme odottaa uutta Soilwork-albumia?

Björn ”Speed” Strid: Kaikki kappaleet ovat kirjoitettuna, menimme tosiaan studioon eilen ja nauhoitamme nyt rumpuja. Voin sanoa ettei uusi albumi tule olemaan tupla tai tripla-albumi vaan ihan tavallinen albumi (naurua). Levystä tulee kiinnostava, paljon kaikenlaisia temppuja, teknistä ja nopeatempoista materiaalia. Jossain mielessä myös brutaalimpaa jos sitä sanaa hakee, mutta musiikki on silti hyvin melodista. Tietysti on vielä kovin vaikea sanoa millainen levystä tulee, mutta se selviää sitten kun se on äänitetty ja luulen että fanit tulevat pitämään siitä!

Soilwork aloitti uransa 1995, miltä tuntuu keikkailla ja tehdä musiikkia vielä 20 vuoden jälkeen?

Björn ”Speed” Strid: En oikein tiedä (naurua), olen kasvanut tämän bändin kanssa ja totta puhuakseni en oikein tiedä normaalista elämästä. Olen toki tehnyt töitä jossain vaiheessa mutta suurin osa elämästäni on mennyt musiikkia tehdessä ja maailmaa kiertäessä. Olen toki hyvin kiitollinen siitä että olen saanut tehdä tätä vaikka tämä toisinaan onkin vaikeaa. Olemme väitelleet toisinaan perustettiinko bändi vuoden -95 lopussa vai -96 alussa, minun mielestäni vuoden -95 lopussa ja nyt kun sanoit, sehän tosiaan tarkoittaa 20 vuoden täyttymistä. En ole oikeastaan ajatellut moista, mutta onhan se pirun hienoa että olemme päässeet näin pitkälle ja pitäneet homman kiinnostavana. Jos tätä tehtäisiin vain vääntämällä samaa levyä fanien mieliksi ja setelinkuvat silmissä en olisi ollut tässä bändissä näin kauaa. On myös kiehtovaa että asiat ovat jossain määrin muuttuneet, ennen esimerkiksi kiertue-elämä oli kiehtovaa tyyliin ”lähdetään kiertämään ja juodaan olutta”, hyvin simppeliä. Nykyään motivaatiot tulevat eri asioista vaikka juommekin yhä, kiertueella koti-ikävä iskee myös useammin, mutta silti on edelleen hienoa esiintyä ja kirjoittaa metallia. Huomaan myös etten ehkä kuuntele enää metallia niin paljon kuin ennen, niin kai käy kun muuttaa harrastuksen ”työksi”, en pidä tuon sanan käytöstä koska en halua nähdä tätä hommaa työnä.

Onko sinulla joitain muistoja uran varrelta joita haluaisit jakaa kanssamme?

Soilwork Nummirock 2013 (4)Björn ”Speed” Strid: Niitä riittää, koitan miettiä jotain erikoista…luulisin että ensimmäinen reissu Japaniin. Menimme kiertämään sinne jo ensimmäisen levyn jälkeen mikä oli hurjaa. Olimme innoissamme että saimme äänittää jotain oikeassa studiossa ja yhtäkkiä olimmekin menossa kiertueelle Japaniin, hyvin surrealistista. Olin lentänyt ennen sitä vain Tukholmaan ja yhtäkkiä olinkin menossa Tokioon. Se oli hullua ja eräs virstanpylväs jollaisena sitä edelleen pidetään. Niihin aikoihin kovin monella metallibändillä ei ollut mahdollisuutta päästä Japaniin keikalle, siellä kävivät lähinnä isot nimet kuten Arch Enemy ja In Flames joten olimme hyvin onnekkaita. Toinen juttu on se kun kaikkien aikojen suurin idolini Rob Halford mainitsi bändimme jossain haastattelussa, luin erästä Belgialaista lehteä jossa häntä haastateltiin ja erotin sanan Soilwork. Pyysin nopeasti jotakuta kääntämään artikkelin ja hän kehui ääntäni siinä, nappasin lehden ja menin kotiini itkemään tunniksi! (naurua). Humalaisia tarinoita olisi toki paljon, mutta henkilökohtaisesti en oikein pidä niiden lukemisesta joten en niitä tässä kerrokaan. Toki olemme nähneet kiertueella kaikenlaista mitä perus turistit eivät välttämättä näe, mutta tietty me emme näe useita asioita joita he näkevät joten tasoissa ollaan!

Onko bändillä levyttämisen lisäksi muita suunnitelmia vuodelle 2015?

Björn ”Speed” Strid: Kirtueita ei ole suunniteltuna mutta niistä on puhuttu. En usko että albumia julkaistaan ennen syksyä, mutta sen jälkeen lähdemme taatusti kiertueelle. Teemme muutaman keikan tänä vuonna Ruotsissa ja yhden Norjassa, se on sellainen viikonloppukiertue eikä muuta ole tällä hetkellä suunniteltuna.

Onko bändillä suunnitelmissa juhlistaa jotenkin 20-vuotista uraa vai onko DVD ainoa juhlavuoden tuotos?

Björn ”Speed” Strid: Tämä live tulee toki olemaan sen juhlistamista koska totta puhuakseni, muistutit minua juuri siitä että nyt tosiaan on 20-vuotis juhlavuosi. En tiedä vielä mutta ehkäpä me teemme keikan tai jotain, kaikkihan tekevät nykyään. Meidät tosin tunnetaan siitä että teemme juttuja joita muut eivät tee, olemme sillä tavalla jääräpäitä. Ehkäpä keksimme jotain erikoista jolla juhlimme kieltämättä kohtuullisen vakuuttavaa 20-vuoden uraa.

Kiitoksia haastattelusta! Jos haluat sanoa jotain loppusanoja faneille, sana on nyt vapaa!

Björn ”Speed” Strid: Voin antaa teille vinkin, sain juuri levyn valmiiksi toisen bändini kanssa joka on nimeltään The Night Flight Orchestra joka on klassinen rockbändi jossa soittaa myös David Anderson Soilworkista ja Sharlee D’Angelo Arch Enemystä. Albumi julkaistaan huhtikuussa, se on hyvin erilaista materiaalia kuin Soilwork, mutta luulen ihmisten pitävän siitä, hieno aikamatka 70-luvun rock tyyliin..

https://www.facebook.com/soilwork

Haastattelu: Samuli Jalonen

Kommentoi julkaisua