Soulfly – Archangel

Max Cavalera on nimi, joka yhdistetään ensimmäisenä Sepulturaan ja vasta sitten jo vuonna 1996 perustettuun Soulfly-yhtyeeseen. ”Archangel” on jälkimmäisen yhtyeen kymmenes albumi. Vuodesta 1984 pystyssä ollut Sepultura taas on julkaissut ”vasta” 13 pitkäsoittoa. Onhan Maxilla ollut tässä välissä toinenkin yhtye, Cavalera Conspiracy, joten mitenkään laiskasta miehestä ei kyse ole.

”Archangel” on näennäisesti paluu juurille, ainakin Max Cavaleran osalta. Kyseessä on erittäin raskas ja runnova death metal -albumi, joka on thrash-elementtejä pullollaan. Soulflyltä ei tällaista ole totuttu kuulemaan, ja uusi levy onkin ikään kuin Cavalera Consipiracyn ja Sepulturan tyylien yhdistelmäteos.

Pitkästä aikaa soittimessa pyörii levy, joka räjäyttää potin heti ensimmäisellä kappalaleellaan, sinkkulohkaisulla ”We Sold Our Souls to Metal”. Thrash- ja punk-viboja täyslaidallisen paukuttava biisi on tosin levyn parhautta, joten sen sijoittaminen heti alkuun kyllä nostattaa mielenkiintoa, mutta ero muihin kappaleisiin on kuin yöllä ja päivällä.

Kyllä niitä muitakin mielenkiinnon kohteita löytyy, kuten ”Sodomites”, jossa vokaaleissa vierailee Nails-poppoon Todd Jones. ”Live Life Hard!” -kappaleessa tuota duunia hoitaa King Parrotin Matt Young, ja ”Mother of Dragons” -päätösraidalla kuullaan mm Richie Cavaleran, Igor Cavaleran Jr.:n ja Anahid M.O.P.:n huutoa.

Itse kuitenkin nostaisin levyn parhaiden biisien 2. ja 3. sijoista skabaamaan kappaleet ”Ishtar Rising” ja ”Bethlehem’s Blood”. Niissä kulminoituu jollain tapaa old school- Sepultura-jyystö yhdistettynä Soulflyn groovimpaan otteeseen. Ja entäpä ne selkäpiitä kaapivat torvisoundit ”Bethlehem’s Bloodissa”. HUH HUH! Muissa kappaleissa nyt ei oikein mitään mieleenpainuvuutta ole, paitsi että uskonto ja sota  (uskonsota?) ovat teemana jokaisessa ja jyystö on kyllä totuttua Soulflytä.

Ei ”Archangel” nyt mikään metallin mestariteos ole, ja uskonnollista tematiikkaa viljelevät sanoitukset alkavat pikku hiljaa kyllästyttää musiikissa, mutta se lienee ns. välttämätön paha. Kyseessä on kuitenkin ehdottomasti ehyin ja paras Soulfly-levy. Toivottavasti linja pysyy, eikä mitään räppäreitä oteta messiin tai tehdä biiseistä kovasti mitään dubstep-miksauksia. Jos Max Cavalera ja miehen bänditouhut ovat mieleen, niin kannattaahan tämä nyt ehdottomasti hankkia. Kyseessä on myös basisti Tony Camposin (mm. Static-X, Asesino ja Ministry) viimeinen albumi Cavaleran rinnalla. Mies on ollut mukana myös yhtyeen ”Enslaved” (2012)- ja ”Savages” (2013) -levyillä. Nykyisellään miekkosen basismia voidaan kuulla Fear Factoryn riveissä.

8-/10


Kappaleet:
1. We Sold Out Souls to Metal
2. Archangel
3. Sodomites
4. Ishtar Rising
5. Live Life Hard!
6. Shamash
7. Bethlehem’s Blood
KaaosZine levyt8. Titans
9. Deceiver
10. Mother of Dragons

Soulfly FB
Soulfly.com

Kirjoittanut: Jarmo Hänninen

Kommentoi julkaisua