Spotify aikoo muuttaa rojaltijärjestelmäänsä: liian vähän striimanneiden kappaleiden tuotot ohjataan isommille artisteille

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 26.10.2023

Suoratoistojätti Spotify on kerännyt vuosien saatossa paljon kritiikkiä rojaltisysteemistään. Muusikot saavat striimauksesta tyypillisesti jotain 0,003 dollarin ja 0,005 dollarin väliltä. Viime vuosina Spotify on lisäksi nostanut palvelunsa premium-hintoja ilman, että rojaltit ovat seuranneet perässä.

Nyt Spotify ilmoittaa rojaltijärjestelmäänsä tulevan muutoksia. Kyseessä ei kuitenkaan ole muutos, jonka avulla kaikki artistit saisivat enemmän rahaa musiikistaan. Asiasta kertoo Music Business Worldwide.

Raportoidut suunnitelmat vaikuttavat muusikoihin, jotka eivät tuota merkittäviä suoratoistomääriä, kaikkiin, joita syytetään vilpillisestä toiminnasta, ja kaikkiin, jotka lataavat palveluun valkoista kohinaa tai luontoääniä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Ensimmäinen muutos on edellytys, että kappaleen on saavutettava vähimmäismäärä vuotuisia striimejä ennen kuin se alkaa tuottaa rojalteja omistajalleen. Mikäli kappale ei onnistu striimaamaan tiettyä kynnysmäärää, siirretään sen tuotot suurimpia kuuntelukertoja keränneille artisteille. MBW:n lähteiden mukaan puhutaan esimerkiksi noin 200 striimauksesta vuoden sisällä, että rahahana aukeaa.

Noise-tyyliset kappaleet kuten luontoäänet, valkoinen kohina ja muu vastaava joutuu myös syynäyksen alle. Kyseisiä raitoja pitää kuunnella pitempään, jotta ne alkavat keräämään rojalteja.

”Arvioimme jatkuvasti, miten voimme parhaiten palvella taiteilijoita, ja keskustelemme säännöllisesti kumppaneidemme kanssa siitä, miten voimme edistää alustan eheyttä”, Spotify kommentoi uudistuksia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Jo aiemmin tänä vuonna yritys ilmoitti nostavansa Premium-tilaustensa hintaa ja antavansa artisteille yhä pienempiä rojalteja näkyvyyttä vastaan. Myös ladattavien kappaleiden määrä palvelussa kasvaa räjähtävää vauhtia kokoajan, joten itsenäiselle muusikolle tilanne on melko lohduton.

Monet muusikot ovat ymmärrettävästi kritisoineet Spotifyn rojaltisysteemiä vuosien ajan. Hiljattain esimerkiksi Cradle Of Filthin Dani Filth sanoi Spotifyn olevan ”maailman suurin rikollinen”.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat