Stam1na – Raja

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 6.4.2008

Lemistä kajahtaa taas jälleen kerran ja kyseessähän on tietysti itse Lemin ylpeys Stam1na. Yhtyeeltä ilmestyi uusi albumi helmikuun 13. päivä, joka kantaa nimeä ”Raja”. Edellisestä levystä on vierähtänyt noin kaksi vuotta ja odotukset tunnetusti olivat korkealla; olihan Stam1nan edellinen albumi loistava. Kuunneltuani levyn läpi huomasin, että mikään kappale ei noussut selväksi suosikiksi. Levy tarvii hieman enemmän kuuntelua kuin edelliset albumit, että pääsee todella sisään näihin kappaleisiin, mutta kun ne iskee tajuntaan käy juuri kuten juotuaan sen kuuluisan koskenkorva pullon. Olo on samanlainen: et tiedä mitenpäin olisit ja kaikki kuulostaa hyvältä, liikkuminenkin on varmasti saman näköistä. Yrität laulaa mukana mutta kieli ei taivu niin nopeasti.

Levy pamahtaa käyntiin kappaleella nimeltä ”Hammasratas”, jossa Antti Hyyrynen päästää ilmoille niin nopeita lauluosuuksia, että heikkoa alkaa huimata. Suomi ei varmasti ole niitä kaikkein helpoimpia kieliä laulaa nopeasti, mutta loistavasti Hyyrynen siitäkin suoriutuu. Kakkosraita jatkaa nopeatempoista ja raskasta linjaa, joka on tuttua Stam1naa. Kolmos raita ”Muistipalapelit” onkin sitten kehittyneempää Stam1naa edellisiin albumeihin verrattuna. Erittäin hienot kertosäkeet antavat varmasti korva orgasmeja monille kuuntelijoille. Ehdottomasti yksi levyn kovimmista kappaleista.

Neljäs kappale ”Vartijaton” onkin temmoltaan hieman rauhallisempi ja antaa täten kuuntelijalle hieman aikaa levätä. Seuraavaksi huomioni kiinnittää seitsemäs raita ”Lääke”, joka lähtee käyntiin sellaisella ad/hd raivolla, että tekisi mieli hakea leka ja paukuttaa pihalla oleva auto uuten uskoon. Tämä biisi on kyllä sellainen energia piikki, että kyseinen kappale tulee varmasti olemaan kesän suosituimpia festari ralleja. Levy jatkaa samanlaisella energialla loppuun asti jättäen todella hyvän maun suuhun.

Edellisiin levyihin verrattuna kertosäkeiden osuus on kasvanut huomattavasti, muuten jatketaan sitä taattua Stam1na laatua. Heikkoja kappaleita levyllä ei juurikaan ole. ”Raja” albumi vaan vaatii aluksi tutustumista. Albumia suosittelen ehdottomasti jo yhtyeeseen tutustuneille ja vielä enemmän niille, jotka eivät ole Stam1naa ikinä kuulleetkaan. Odotan innolla näkeväni ”Raja”- albumin kappaleita livenä ensi kesänä festareilla.

1. Hammasratas

2. Susi-ihminen

3. Muistipalapelit

4. Vartijaton

5. Voima vastaan viha

6. Lääke

7. Kädet vasten lasia

8. Luova hulluus

9. Muuri

10. Murtumispiste

http://www.myspace.com/stam1na

Kirjoittanut: Esa Rintamäenpää

One thought on “Stam1na – Raja

  1. Arto Mäenpää

    Ei ihan omaan makuuni ole tämä levy, mutta varmasti kuuntelemalla avautuisi enemmän…

Comments are closed.