Suomalaisbändi Kürøishi tuo vieraita Japanista, pistäytyy Virossa ja julkaisee uuden levyn

Kirjoittanut Niko Kuusela - 15.8.2019

Kuroishi on japania ja tarkoittaa ’mustaa kuolemaa’. Kürøishi puolestaan on suomalaisten metal punk -sotureiden ja useiden ulkomaankiertueiden veteraanien muodostama yhtye. Perinnetietoinen muttei stereotyyppinen.

Bändin jäsenistön ansioluetteloiden kertaaminen veisi viikon, mutta siihen emme lähde, sillä nyt on vuosi nolla. Ankarat olot ja pimeät tulevaisuudennäkymät heijastuvat yhtyeen hurjasti piiskaavassa musiikissa, ja bändin laaja perehtyneisyys kansainväliseen underground punk- ja metal-kulttuuriin näkyy jo laulukielen valinnassa: madonlukuja maapallolle luetaan paikoin suomeksi, paikoin englanniksi ja välillä ruotsiksikin!

Viime vuonna Kürøishi soitti kiertueen Japanissa tokiolaisen NoLA-bändin kanssa, ja nyt parhaiden alakulttuuriperinteiden mukaisesti japanilaiset ovat saapumassa Suomeen vastavierailulle. Samalla reissulla bändit pistäytyvät myös Viron puolella.

Tokiolainen NoLA on napannut nimensä pahamaineisesta mutta kunnioitetusta New Orleansin musiikkiskenestä, jonka mutainen soundi ja huonojen elinolojen mutta rikkaan kulttuurin värittämä kuvasto ovat muodostuneet käsitteeksi. Kun tähän yhdistetään japanilaisbändeille tyypillinen hurja työetiikka, lopputulos on kuuma, musta ja roihuava kuin Saatanan savusauna. NoLA listaa vaikutteikseen yhdysvaltalaisen Convergen, tokiolaisen Palm yhtyeen sekä brittiläisen sludge metal -yhtyeen Iron Monkeyn.

Kürøishin järjestyksessään toinen pitkäsoitto ”Sound the Alarm” julkaistaan 20. syyskuuta. Albumin julkaisee 12″ vinyylinä tamperelainen Fight Records ja Yhdysvalloissa SPHC Records. Japanilaislafka Break the Records vastaa ”Sound the Alarmin” CD-versiosta ja on julkaissut myös NoLAn viimeisimmän, Oaklandin Earhammer Studiossa viimeistellyn ”Santa Muerte” -albumin.

”Sound the Alarmin” äänitti Antti Lindholm Kürøishin luottostudiossa Haaparannan Boat Island Studiolla, ja sen masteroi Jack Control (Enormous Door). Levyllä kuullaan myös vierailevia vokalisteja, kuten Keijo Niinimaa (Rotten Sound), Jocke D-Tackt (偏執症者 (Paranoid)) ja Maria Miettunen (Vivisektio/Viimeinen Virhe) sekä japanilaisten NoLA-, Meaning-, No Excuse-ja Systematic Death -yhtyiden jäseniä.

”Ympärillämme on pelkkää hulluutta, todellista tai kuviteltua. Ahneus ja riippuvuudet eivät koskaan poistu muodista. Ihmisten välinpitämättömyys on yksi uuden albumimme kantavista teemoista edelleen, vaikkakin sieltä täältä voi löytää pieniä toivonpilkahduksia. Itsekriittisyys ja peiliin katsominen on tärkeä osa paremman huomisen tavoittelussa, myös universaali ’Älä ole kusipää!’ kantaa ikuisuuten. Se on helppoa, siskot ja veljet rauhaa!”, kertoo Kürøishin laulaja Kai Jaakkola levyn teemoista.

NoLA (Tokio, Japani) & Kürøishi tour
21.9. Helsinki @ Ääniwalli – Rot Walli (+ Olotila, Maailmanloppu, Korkkivika)
22.9. Tallin, Viro @ Ülase12
23.9. Tartu, Viro @ Kroksiklubi
24.9. Tampere @ Vastavirta Klubi (+ Riistetyt)
25.9. Lahti @ Torvi (+ Holy Life)
26.9. Kuopio @ Henry’s Pub (+ Disapprove)
27.9. Pietarsaari @ Black Sheep (+ Dispyt, Selkäsauna)
28.9. Oulu @ Tukikohta (+ Deathlag, The Howl)