Swallow The Sun – Emerald Forest And The Blackbird

Swallow The Sun on aina ollut itselleni hiukan kaksiteräinen miekka. Sen aiemmat levytykset ovat olleet itselleni ”ihan jees”-tasoa ja jokainen niistä on tullut hyllyyn hankittua, mutta sitä suurinta hypetystä yhtyeen ympärillä on ole koskaan ymmärtänyt. Loppupeleissä yhtyeen levyt ovat jossain vaiheessa kääntyneet aina tasapaksuksi puurtamiseksi, ja sitä myöten jopa tylsiksi.

Viidennellä täyspitkällään ”Emerald Forest And The Blackbird” tekeekin yhtye tähän selkeän muutoksen. Se lähestyy kuulijaa selkeästi aiempia levyjä melodisemmalla ja ennen kaikkea monipuolisemmalla otteella. Siksi ei ollut suuri yllätys, kuinka helppo levyyn oli tällä kertaa päästä sisään, eikä tylsistymisestä ole enää tietoakaan.

Olkoonkin, että levyn aloittava lähes 10-minuuttinen nimikappale antoi hieman osviittaa, että ei kai tässä taas tule nukkumatti vierailemaan kesken kuuntelun. Vaan jo perään kuultava, kokonaan puhtailla lauluilla laulettu ja hiukan Katatonia-tyylinen, ”This Cut Is The Deepest”, vie kaikessa erinomaisuudessaan nämä epäilykset välittömästi pois. Vaihtelua yhtye tarjoilee yllin kyllin, kun perään kuultava jopa ripeätempoinen ”Hate, Lead The Way” siirtää synkistelyn hetkeksi taustalle ja hyökkää murskaavan vihaisesti kuulijan kimppuun. Levylle mukaan on saatu vierailemaan myös Anette Olzon (Nightwish), ja tämäkin aspekti tuo luonnollisesti entistä enemmän monipuolisuutta yhtyeen soitantoon. Varsinaisia täytekappaleita ei levyltä löydy tällä kertaa ainuttakaan, vaikka vaikeasti lähestyttävän nimikappaleen ideaa en ihan ensi kuuntelemalta ymmärtänyt. Suosikkejakaan levyltä on hiukan vaikea nimetä, sillä ”Emeral Forest And The Blackbird” kuulostaa enemmän kokonaisuudelta, mutta hiukan ylitse muiden nousevat jo edellä mainittu ”This Cut Is The Deepest”, Aneten tähdittämä ”Cathedral Walls” sekä toisen vierailevan laulajan Aleah Stanbridgen (Trees Of Eternity) sävyttämä ”Labyrinth Of London (Horror pt.4)”.

Joku voisi sanoa, että Swallow The Sun on kaupallistunut tällä levytyksellä, ja totta on se että yhtye on nyt hiukan yleisöystävällisempi. Silti raskaudesta se ei ole joutunut mielestäni tinkimään tippaakaan, vaan ”Emerald Forest And The Blackbird” on jopa raskain levytys yhtyeeltä kautta aikojen. Ei ehkä musiikin osalta, mutta tunnelmaltaan se on äärimmäisen synkkä ja hetkittäin jopa ahdistava, silti samalla hyvin puoleensa vetävä. Voi toki olla, etteivät kaikki doom metal-puristit hyväksy yhtyeen melodisempaa linjaa, mutta itse näen sen ainoastaan positiivisena asiana.

”Emerald Forest And The Blackbird” on loistava yhdistelmä raskasta metallia, koukuttavia kappaleita, surua ja suomalaista melankoliaa. Tällä levyllä Swallow The Sun nostaakin riman kotimaisen metallin osalta heti näin vuoden alkuun erittäin korkealle ja uskoisin, että ”Emerald Forest And The Blackbird” tulee olemaan yksi vuoden 2012 parhaimpia levytyksiä.

10/10

Kappalelista:
01.Emerald Forest And The Blackbird
02.This Cut Is The Deepest
03.Hate, Lead The Way
04.Cathedral Walls
05.Hearts Wide Shut
06.Silent Towers
07.Labyrinth Of London (Horror Pt. IV)
08.Of Death And Corruption
09.April 14th
10.Night Will Forgive Us

http://www.swallowthesun.net

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua

Yksi kommentti

  1. Arto Mäenpää Arto Mäenpää

    Yksi vuoden parhaista albumeista!