Taake – Noregs Vaapen

Norjalainen black metal –orkesteri Taake on ihan vaivihkaa viime vuosina noussut yhdeksi maansa suurimmista nimistä. Vaikka yhtye on perustettu jo 90-luvun puolivälissä, se jäi alkuaikoina auttamattomasti keskikastiin ja vähemmälle huomiolle, kun yhtyeet kuten Darkthrone, Emperor jne. pitivät vielä Norjan lippua korkealla. Toista on nykypäivänä; Emperorin hajottua ja Darkthronen suoltaessa ilmoille jotain likimain punkille haisevaa sontaa, on Taaken kaltaisille yhtyeille tarjolla jalansijaa.

Tuota jalansijaa käyttää yhtyeen pääjehu Hoest kumppaneineen tuoreella ”Noregs Vaapen” levyllään loistavasti hyväkseen. Yli 15 vuoden ja viiden täyspitkän kokemus kuuluu levyltä läpi erinomaisesti, ja Taake lähestyy parhaimmillaan jo aivan legendaarisimpien black metal levytysten tasoa.

Pääpiirteittäin Taake kulkee edelleen likaisemman black metallin osastolla. Lisää syvyyttä ja ennen kaikkea omaa soundia on tällä kertaa kuitenkin haettu erikoisempien soittimien kautta, kuten mellotronilla, banjolla sekä mandoliinilla. Jottei kaikki black metal fanaatikot nyt aivan säiky, niin eivät ne koko aikaa siellä soi, eivätkä ole millään tavalla liiaksi esillä, mutta mukavia vivahteita niillä saa aikaiseksi. Esimerkiksi levyn aloitusraidan ”Fra Vadested Til Vaandesmed” lopun mellotron-sovitukset, ja keskivaiheilla kuultavan ”Myr”-kappaleen lähes folk metallin puolelle yltyvä mandoliini kohtaus, ovat mukavia vaihtelun hetkiä muuten perin raskaassa ja raivokkaassa black metallissa.

Ja toimiipa Taakella se itse black metallikin erinomaisesti. Erikoisuuksistaan huolimatta ”Noregs Vaapen” on juuri niin raakaa kuin black metal parhaimmillaan voi olla. Se on yhtä aikaa helvetin kylmää ja jopa etäistä, mutta kuitenkin laadukkaat riffit vetävät luokseen, ikään kuin siellä kaikessa pimeydessä kajahtaisi se pienen pieni valonpilkahdus.

Mukana levyllä on käytetty vieraita tähtiä etupäässä laulupuolella, kuten Nocturno Culto, Attila Chisar ja Demonaz. Sinänsä ihan mielenkiintoinen idea on samalla levyn oikeastaan hyödyttömin, sillä kyseiset herrat eivät tuo levylle yhtään mitään lisämaustetta. Veikkaanpa meinaan, että ilman levynkansia tuskin kukaan arvaa, missä kappaleessa esimerkiksi Nocturno Culto vierailee. Eikä Attilakaan ole parhaimpien päiviensä vedossa, valitettavasti.

Sen sijaan musiikkinsa puolesta ”Noregs Vaapen” on aivan ehdottomia kärkinimiä tämän vuoden black metal julkaisuissa. Se on kylmää, pimeää ja raakaa, mutta samalla hyvin helposti mukaansa tempaavaa ja hetkittäin jopa rokkaavaa. Kokonaisuudessaan tämä on loistolevy yhdeltä turhan aliarvostetulta yhtyeeltä, ja ehdoton pakko-ostos kaikille norjalaisen black metallin ystäville.

9/10

Kappalelista:
1. Fra vadested Til Vaandesmed
2. Orkan
3. Nordbundet
4. Du Ville Ville Vestland
5. Myr
6. Helvetesmakt
7. Dei Vil Alltid Klaga Og Kyta

http://taake.svartekunst.no/

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentit

2 kommenttia

  1. Arto Mäenpää Arto Mäenpää

    Hyvä teksti. Pitää itekki katsastaa tää tekele jossaki vaiheessa kun ehtii =)

  2. Rudi Peltonen Rudi Peltonen

    Komppaan täysin! Aivan pirun kova lätty.