Tarjan ”In the Raw” on huippuunsa tuotettu kevyt tunnelmateos


Turusen (tai levyillä pelkkä Tarja) ”” -albumi julkaistiin 30. elokuuta 2019, ja se on artistin seitsemäs studioalbumi. Pitkäsoitto on mielenkiintoinen yhdistelmä klassisesta musiikista aina kevyeen rock-revittelyyn. Houkutteleeko Tarja enää puolelleen hevidiggareita, vai onko levy tehty koko kansalle, laajemman kuulijakunnan haltuunotettavaksi?

Hevidiggareita toki kiinnostaa se, että levylle on saatu vieraileviksi tähdiksi mm. Soilwork-laulaja Björn Strid, Kamelotista Tommy Karevik ja Lacuna Coil -yhtyeen Cristina Scabbia. Björn Strid laulaa ”Dead Promises” -kappaleen taustalla toki duettona Tarjan kanssa, mutta omaan korvaan miksaus saa miehen kuulostamaan köyhän miehen Marco Hietalalta. Scabbian osuus ”Goodbye Stranger” -kappaleessa kuulostaa loppotuloksessa kirjaimellisesti taustalaulajan roolilta. Viimeisen vierailijan roolissa onkin sitten Karevik, ja hän saa tuoda upean äänensä esille Turusen rinnalla raskaan ja tunnelmallisen ”Silent Masquerade” -kappalen lauluosuuksissa.

Railroads”-kappaletta Tarja on puheittensa mukaan työstänyt reippaat kymmenen vuotta, ja se vaatikin juuri oikeat lyriikat inspiraation, kirjallisuuden ja muiden olosuhteiden kautta. Muita mainitsemisen arvoisia kappaleita ovatkin sitten ”Tears in the Rain”, joka on perus-Tarjaa parhaimmillaan perus-rock-vivahteella, ja levyn päättävä ”Shadow Play” kuuluu myös tähän kastiin. Mainittava toki on myös erittäin tunnelmallinen epookki ”The Golden Chamber: Awaken / Loputon Yö / Alchemy”, jolla Turunen laulaa keskimmäisessä osuudessa myös suomeksi. Allekirjoittaneelle liki 7-minuuttinen ”Spirits of the Sea” aiheuttaa eniten hyvälaatuisia, kylmiä väreitä selkärangassa.

Levyn puuhamiehinä on perus-instrumenttitasolla häärineitä, Turusen livekokoonpanostakin tuttuja nimiä, kuten kitaristit Alex Scholpp ja Julian Barrett sekä basisti Kevin Chown. Kun tekijälistaa katsoo tarkemmin, se on täynnä arvostettuja muusikkoja Ruotsista, Saksasta ja Englannista. Huuli pyöreänä saa nimiä tavata, ja siinä vaiheessa viimeistään ymmärtää, miten arvostettu laulaja onkaan. Levyn osa-tuotannosta vastaa itse (mm. The Cure, Robert Plant, U2, Cutting Crew).

Mitä muuta ”In the Raw” -levystä voisi sanoa? Se ei ole metallilevy, se on kevyt, ja se sisältää enemmän tunnelmaa, klassisia instrumentteja ja Turusen oopperatulkintaa, josta naislaulaja on tutuksi tullut. Kevyitä rock-kappaleita löytyy, ja ne on sopivassa määrin sekoitettu Turusen laulutyyliin. Tämä on ehdottomasti laulajan levy, eli missään vaiheessa mikään instrumentti ei tule niin määrääväksi elementiksi, että se menisi Tarjan laulun edelle.

”In the Raw” on kevyintä Tarjaa aikoihin, vaikka levyltä löytyykin kourallinen ”raskastakin settiä”. Se tarjoaa häilyvän pienen kuriositeetin vierailevine tähtineen, jotka tuovat vain pienen lisämausteen kolmeen kappaleeseen levyn kymmenestä raidalla.

Oikeastaan levyn parhaat kappaleet ovat juurikin niitä, joista metalli tai rock ovat määritelminä mahdollisemman kaukana, ja eihän Tarja nyt mitään raskaan musiikin riemujuhlaa ole ikinä ollutkaan. Levyiltä kuitenkin paistaa se intohimo, tunnelma, visio ja tietynlainen tyyli, jota artisti tuo esiin levy levyltä enemmän ja enemmän.

Levy ei ole tehty sitä vanhan koulukunnan Nightwish-diggaria varten, mikä on tehty selväksi oikeastaan jo Tarjan soolo-uran alusta lähtien. ”In the Raw” ja koko Tarjan tuotanto on tarkoitettu kaikille: kaikki voivat helposti tarttua musiikkiin ja nauttia siitä täysin rinnoin, ja mikäpä siinä, huippuunsa tuotettua musiikkia on mukava kuunnella.

8-/10

Kappalelista:
1. Dead Promises (feat. Björn Strid)
2. Goodbye Stranger (feat. Cristina Scabbia)
3. Tears in Rain
4. Railroads
5. You and I
6. The Golden Chamber: Awaken / Loputon Yö / Alchemy
7. Spirits of the Sea
8. Silent Masquerade (feat. Tommy Karevik)
9. Serene
10. Shadow Play

Tarja Turunen.com
Tarja Turunen FB

Kommentoi julkaisua