Teatria Oulu 15.2 suomirock klassikko -ilta: Juliet Jonesin Sydän, Clifters, Garbo, Ruotomieli

Oulun Teatrialla järjestetty klassikkoilta tarjosi ihmisten syviin tunteisiin menevää suomalaista rock-historiaa uudelleen keikkailun aloittaneiden Juliet Jonesin Sydämen, Cliftersin sekä Garbon ja Ruotomielen myötä. Oululaisuus oli vahvasti läsnä, sillä Garbo ja Ruotomieli ovat oululaisia ja Juliet Jonesin Sydän ruukkilais-oululainen yhtye.

Illan aloittanut vuonna 1999 perustettu Ruotomieli soittaa suomirockia punk-rock-, psykedelia-, blues-, proge- sekä countryvaikuttein. Bändin aktiivisuudesta kertovat seitsemän albumia, useampi EP sekä musiikkivideoita. Oululaisyhtyeen uusin, viime vuonna ilmestynyt albumi kantaa nimeä ”Born in the O.Y.S”, jonka on julkaissut Secret Entertainment.

Garbo on perustettu vuonna 1985, jolloin rumpali Kai Heikkilä ehdotti laulaja-kitaristi Esa Elorannalle Amerikan rock -tyylisen bändin perustamista. Basisti Kari Södö, toinen kitaristi Tuomo Niemelä sekä kosketinsoittaja Kari Kuivamäki löytyivät lähipiiristä, ja näin bändi oli valmis. Bändin soitossa kuulee heidän innoittajiansa Bruce Springsteeniä ja Tom Pettyä, joihin tekstittäjä Esa Eloranta on loihtinut suomalaiseen mielenmaisemaan heijastelevia sanoituksia. Yhtyeen levyttämistä 74 kappaleesta tunnetuin on 1986 julkaistu ”Poika julman maan”. Samana vuonna julkaistiin bändin esikoisalbumi ”Julma maa”. Toiseksi hitiksi muodostui seuraavana vuonna julkaistu single ”Ei kenenkään maa”. 1990-luvulla ilmestyi kaksi albumia, ja kokoelmalevy. Bändi on kokenut monta vaihetta pitkän historiansa aikana. Viimeisin albumi ”Kruunaa ja klaavaa” ilmestyi vuonna 2005.

Clifters on suomirockin yksi kiistattomista klassikkobändeistä. Yhtyeen popahtava, 1960-luvun Beatles-tyyppinen soundi on raikunut kasettimankoissa ympäri Suomen jo 1980-luvun alkuvuosista lähtien. Yhtye on aloittanut uudelleen keikkailun ja tätä harvinaista herkkua oli tarjolla Oulun Teatrialla useampi satapäiselle yleisölle viime viikonloppuna.

Vuonna 1979 perustetun Cliftersin laulaja, sanoittaja, säveltäjä Jiri Nikkisen lauluääni on helposti tunnistettavissa. Bändin soundiin ovat vuosikymmenien saatossa olennaisesti vaikuttaneet myös basisti Ari Luokkala ja kitaristi Lauri Murtomaa. Yhtyeen ensimmäinen albumi ”Kuningas” julkaistiin 1987 ja varsinainen hittiputkialbumi ”Sexi on in” 1989. Kaiken kaikkiaan yhtye on levyttänyt kahdeksan studioalbumia ja neljä kokoelma-albumia. Viimeisin, vuonna 2007 julkaistu albumi kantaa nimeä ”Bang Bang”.

Oulussa yleisö pääsi nauttimaan Cliftersin koko hittirepertuaarin kronologisessa järjestyksessä. Keikalla kuultiin muun muassa Jaana Rinteen sanoittama ”Elekieltä”, joka on suomennos Beatles George Harrisonin ”Here Comes the Sun” -biisistä, ”Angelica” sekä ”Sexi on in” sekä muita helmiä, jotka kannattaa lähteä itse keikalle todistamaan.

Juliet Jonesin Sydän oli illan viimeisenä esiintynyt klassikkobändi, jonka merkitystä suomalaisessa rock-historiassa tullaan vielä monesti lukemaan kirjojen ja kansien väleissä. Nimensä Stan Draken -sarjakuvasta saanut yhtye aloitti 1980, ja ensimmäinen, yhtyeen nimeä kantava albumi ilmestyi 1985. Tuona vuonna Rumba-lehti valitsi yhtyeen vuoden nuoreksi kyvyksi. Vuoden 1985 albumilta hitiksi nousi ”Helppo elämä”.

Miksi naiset aina rakastuvat renttuihin” kappale vuodelta 1988 on noussut yhdeksi kaikkien aikojen tunnetuimmista suomalaisista kappaleista. Tuon biisin humoristisessa melankolisuudessa ja teksteissä on jotakin niin perisuomalaista, että sen kuullessaan tuntee aina olevansa jossakin järven rannalla, olut kädessään odottamassa saunan lämpeämistä.

Jonesit tekivät 2014 edellisen paluukiertueen, jota ennen bändi piti viidentoista vuoden tauon keikkailussa. Kuten suurimmalla osalla merkityksellisistä bändeistä, on Joneseissakin yhtyeen päälaulaja Kari Hyvärisen ääni tunnistettavissa ja se sopii mainiosti yhteen tekstien ja muiden soittimien kanssa. Yhtyeessä toisena laulajana on toiminut ja toimii edelleen Sami Pirkola.

Oulun keikalla kuultiin muun muassa ”Albania” sekä ”Rakkauslaulu” sekä toistakymmentä muuta bändin tuotosta.

Juliet Jonesin Sydän on juuri julkaissut uutta materiaalia ”Kansas”-albumilla. Albumin nimellä kunnioitetaan edesmennyttä Seppo Kansanojaa, joka teki yhtyeelle muutamia sanoituksia ja sävellyksiä vuosien saatossa. Vuosina 1985-1996 yhtye julkaisi hämmentävät yksitoista albumia. 1980-luvun puolivälin jälkeen yhtye keikkailikin lähes tauotta ja nousi ihmisten tietoisuuteen pienemmilläkin paikkakunnilla.

Vuoden 2020 keikoilla kokoonpanossa ovat mukana Kari Hyvärinen, Sami Pirkola, Kari Heiskari, Jussi Parkkonen ja Pekka Gröhn.

Teksti ja kuvat: Niko Jaatinen

Kommentoi julkaisua