Terveet Kädet

Terveet Kädet 2015 2Vuonna 1980 perustettu ja vielä tänäkin päivänä erittäin elinvoimaisesti operoiva Suomen hardcore-ylpeys Terveet Kädet on juuri julkaissut kymmenennen studioalbuminsa ”Lapin Helvetti”. Svartin julkaisema 18 kappaleen rykäisy pieksee irti kaikenlaiset ennakkoluulot 35-vuotiaan yhtyeen mahdollisesta keski-ikäistymisestä. Kaaoszine tavoitti yhtyeen solistin ”Läjä” Äijälän kommentoimaan uutta levyä.

Tervehdys Läjä ja Terveet Kädet! Mitä kuuluu alkuvuodesta 2015?

Läjä: Uusi levy ”Lapin helvetti” on ulkona ja ”USA-reissu” takana, muuten menee hyvin ja uutta matskua jo suunitteilla.

Yhtyeellänne alkaa olla jo 35 vuotta uraa takana, alkaako bändin keski-ikä tulla vastaan vai vieläkö jaksaa?

Läjä: Juu no, mulla alkaa jo osaksi välillä hyytyä, lähinnä keikkamatkoilla, muuten ei vaivaa…

Ties kuinka mones albuminne ”Lapin helvetti” on Svartin julkaisemana pihalla ja pieksee päin näköä saatanan lujaa. Millanen teos on kyseessä?

Terveet Kädet Lapin HelvettiLäjä: Ajatuksena oli saada levylle ns. ”jänkhäahistus” tai Tornion murskaava tunne, mutta loppujen lopuksi levystä tuli vähän positiivisempi, luultavasti kansien valokuva-arkistojen takia. (Alkujaan ideana oli mustat kannet.) Sävellykset ja sanat toimivat suurimmaksi osaksi hyvin, ehkä hyvä esimerkki tulevasta on ralli ”Elämälle Vieraita Piirteitä”. Trashhardcore!

Soundin ja yleisilmeen puolesta ”Lapin Helvetti” tuntuu olevan jonkinlaista jatkumoa edelliselle lätyllenne ”Musta Hetki”. Onko väitteessä perää?

Läjä: Juu, jotain vastaavaa. Olihan siinä välissä se ”Piinaava nautinto” -EP, joka myös johdatteli tätä kohti.

Viime vuosina on ollut ilo seurata, miten olette tehneet keikkaa ja kiertuetta ympäri maailmaa. Millaista vastaanotto on ollut esimerkiksi Etelä-Amerikassa, missä melkoisen jykevän kaliiberin yhtyeet kuten Sepultura ja Amebix ovat jo kauan sitten ilmoittautuneet yhtyeenne ihailijoiksi?

Läjä: No, nämä on näitä, mitä nyt aikoinaan tuli luvattua ja Ilari ja Jani alkoivat sitten järkkäillä. Yleisesti keikkareissut ovat ihan ok, kieli ja maisemat vain vaihtuvat. Suurin osa keikoista on pikkupaikoissa, eikä paikka koskaan täynnä… Jokunen isompi paikka, joissa on sitten ihmistäkin. Eli vähän kuin Suomessa jossain paikallisissa, ei Terveet Kädet nyt mikään iso juttu ole, se täytyy myöntää. Brasilian skene on vain tietyllä lailla sympaattinen.

Entäpä kotikaupunkinne Tornio? Teille on ilmeisesti pystytetty sinne jonkinlainen patsas, ja suhtautuminen yhtyeeseenne on siellä muutenkin käsittääkseni hiukan erilaista kuin kolmisenkymmentä vuotta sitten. Kevät on kuitenkin tulossa, vieläkö paska haisee?

Läjä: Jep, paska haisee ja fiilis pahenee… Pikkuräkälä Tornio on kuten aina, mutta klassikkokaupunki hyvässä ja pahassa. Pysti on osaksi kai TK:lle, mutta osa tätä Tornion menneisyyttä, kalkkimaan pappia yms. Maakuntamuseosta löytyy rokkiosasto, jossa on enempi TK-aiheista matskua. Mutta kiva huomata, että päähän hakkaamalla tulee pysti ja museotavara!

Terveet Kädet 2015 1Miltä edellä mainitut saavutukset tuntuvat tässä vaiheessa? Olisiko heittää jokin erityisesti mieleen painunut tarina tai tapahtuma TK:n uran varrelta?

Läjä: Onhan tässä vuosia tuhrautunut TK:n kanssa, periaatteessa ne on olleet aika tylsää puurtamista ja autoissa istumista yms. Siksi en henkilökohtaisesti keikkarundeista perusta, pakkopullaa… Itseäni kiinnostaa lähinnä uusien rallien väsääminen, äänitys ja kannet.

Astetta tuoreempi kotimainen punk-suuruus Pertti Kurikka on juuri julkaisemassa esikoiskirjaansa nimeltä ”Kalevi Helvetti”. Onko uutukaisenne sekä tämän teoksen nimien samankaltaisuus sattumaa? Löytyykö mielipidettä hiljattain paljonkin julkisuuden pyörteissä palloilleesta Pertti Kurikan Nimipäivistä ja punk-edustuksesta Euroviisuissa?

Läjä: Periaatteessa mun puolesta olkoot kuka mitäkin… Itseäni ei vitun vertaa Kurikat kiinnosta, perseestä.

Mitä Terveet Kädet suunnittelee tekevänsä seuraavaksi? Onko aihetta odottaa jatkoa nykyiselle uuden levyn muodossa tai mahdollisesti keikkoja kotimaassa?

Läjä: Juu, ”Sinun veresi on minun”, tästä lähtee seuraava TK. Ainakin Ilari on kimpassa.

Kiitos haastattelusta! Vielä olisi mahdollisuus lähettää vapaamuotoista terveistä KaaosZinen lukijoille.

Läjä: Jeps. Muuttakaa mielipiteet, ehkä silloin olisi toivoa paremmasta? Lämmöllä Läjä/TK

https://www.facebook.com/Terveetkadetofficial

Haastattelu: Jonni Karlsson

Kommentoi julkaisua