Tesseract – One

Yleensä en näitä arvosteluita kirjoittele bändeistä, jotka ei minulle ennestään tuttuja. TesseracTin kohdalla kuitenkin teen poikkeuksen. Sen verran loistavalta kuulosti MySpace-sivujen materiaali, että ”One” julkaisu oli hankittava. Progressiivista metallia veivaava pumppu kiertää tällä hetkellä Yhdysvaltoja mm. Protest The Heron kanssa.

Albumin kirjoitustyö on aloitettu jo vuonna 2003 kitaristi Acle Kahneyn puolesta. Mistään perinteisestä tilutus-progesta ei ole kysymys, vaan TesseracTin vahvuutena on aivan käsittämättömän kaunis tunnelmointi. Peruskaavana lienee tällä albumilla akustisilla kitaroilla soitettujen kauniiden melodioiden yhdistäminen yltiöraskaaseen hitaaseen metalliin. Kitarat ja basso lienevät jossain Ö-vireessä, niin matalalta tuntuvat nuo riffit tulevan. Tarjolla ei ole mitään kauhean monimutkaisia osuuksia, mutta yhtye käyttääkin hienosti vahvuuksiaan hyväksi. Vaihtuvia rytmejä ja tahtiosoituksia risteytettynä niihin aiemmin mainittuihin melodioihin. Tähän yhdistetään vielä vokalisti Dan Tompkins, joka käyttää ääntään aivan uskomattoman hienolla tavalla. Dan hoitaa laulupuolet loistavasti ja huutopuolikin miehellä on hallussa vaikkakin sen osuus albumilla on suhteellisen pieni.

Vaikka levy keskittyykin selvästi ”Concealing Fate”-teokseen, joka kattaa peräti kuusi osaa, on koko albumi aivan täysin ehjä suoritus. Yhtään kappaletta en ainakaan itse pysty esiin nostamaan, vaan kyseessä on alusta loppuun silkkaa hittibiisiä edustava albumi.

No, mikä TesseracT:sta tekee sitten niin hyvän? Se on hyvä kysymys. Itse sanoisin, että vastauksena ovat juuri ne melodiat. Kovasti tunnun itseäni toistavan tässä, mutta välillä eeppisyyden äärirajoille vetäytyvät kappaleet ovat vaan itseni mieleen. Eikä pelkästään tämän arvostelun perusteella voi tehdä selväksi, kuinka hyvin niissä on onnistuttu. Tähän kun yhdistetään päälle raskaat breakdownit ja millintarkka soittaminen, on paketti valmis. Ja kun vokalistin suoritustakaan ei voi millään tavalla moittia, on ”One” ehdottomasti yksi kovimmista paketeista ikinä.

TesseracT on tehnyt allekirjoittaneeseen suuren vaikutuksen. Albumi vaatii tietyn mielentilan ja kuulijan täyden ajatuksen toimiakseen täydellisesti. Tausta-/siivousmusiikiksi tästä ei ole. Musiikkityylejä vaihdellaan sen verran useasti, että perässä on hankala pysyä. Milloin yhtyeen musiikki kuullostaa 30 Seconds To Marsilta, milloin Kornilta ja milloin Between The Buried And Meltä. Vaikkei yhtyeen musiikki ole varmasti sieltä helpoimmasta päästä, itselleni levy avautui heti kertarykäyksellä. Täyteen flow-tilaan päästään kuitenkin vasta parin toiston jälkeen. Melodisen, progressiivisen metallin ystäville tämä albumi kuunteluun ja oitis. ”One” on tähän mennessä paras levy mitä olen vuonna 2011 kuullut.

10/10

Kappalelista:

1. Lament
2. Nascent
3. Acceptance – Concealing Fate Part One
4. Deception – Concealing Fate Part Two
5. The Impossible – Concealing Fate Part Three
6. Perfection – Concealing Fate Part Four
7. Epiphany – Concealing Fate Part Five
8. Origin – Concealing Fate Part Six
9. Sunrise
10. April
11. Eden

http://www.myspace.com/tesseract

Kirjoittanut: Sami Haapoja

Kommentoi julkaisua