The Human Abstract – Digital Veil

Kalifornialainen progemetalli-poppoo The Human Abstract sävähdytti vuonna 2006 julkaistulla ”Nocturnal”-albumillaan. Kaksi vuotta tämän jälkeen näki yhtyeen viimeisin julkaisu ”Midheaven” päivänvalonsa. Yhtye on myös tunnettu lukuisista jäsenmuutoksista, nimittäin seitsemän vuoden olemassaolonsa aikana, yhtyeessä on vaikuttanut peräti 12 jäsentä. Uutuuslätty ”Digital Veil” saapui ilahduttamaan kuuntelijoita nyt vuoden 2011 maaliskuussa.

Avausraita ”Elegiac” on juuri sellainen levyn aloitus, kuin yhtyeeltä voi odottaa. Alun akustinen tunnelmointi vaihtuu nopeasti brutaaliksi breakdowniksi ja kuuntelija valmistautuu samalla varsinaiseen aloitusraitaan, eli ”Complex Terms” kappaleeseen. Jopa yllättävän hitaasti syttyvä kappale antaa albumille yllättävän, mutta muutaman kuuntelukerran jälkeen jopa ymmärrettävän aloituksen. Paikoittainkin jopa röyhkeästi Between The Buried And Me:n suuntaan flirttailevat kappaleet miellyttävät ainakin omaa korvaa paljon eikä yhtyeen soittotaidoissakaan moittimisen varaa ole. Sen verran vikkelästi tuntuu kitaristikaksikko Dean Herreran ja A.J. Minetten sormet liikkuvan kitaran otelautaa pitkin.

Suurin muutos edeltävään tuotantoon on tottakai laulajan vaihdos, jonka yhtye on suorittanut. From First To Last yhtyeessäkin vaikuttanut Travis Richter on hypännyt vokalistin saappaisiin, ja muutos on vähintäänkin ristiriitainen. Miekkonen käyttää kyllä ääntään paikoittain hyvinkin mallikaasti, mutta tietyissä, varsinkin huutolaulua vaativissa kohdissa alkaa kieltämättä hieman kaipaamaan yhtyeen ex-laulajaa Nathan Ellsiä. Uskon uuteen laulajaan pelastaa kuitenkin kappale ”Antebellum”, jonka eeppinen kokonaisuus täydentyy hienosti Richterin puhtaalla lauluäänellä.

”Digital Veil” on ennenkaikkea teos. Jokainen kohta valmistaa kuulijaa seuraavaan eikä tarinassa aukkoja liiemmälti löydy. Vahvasta kokonaisuudesta huolimatta yhtye saa vielä nostettua esille ”Faustin” ja ”Horizon To Zenithin” kaltaisia kappaleita ja tämä onkin hatunnoston arvoinen suoritus. Allekirjoittanutta jää harmittamaan tässä albumissa oikeastaan vain sen vähäinen kappalemäärä, koska nyt albumi tuntuu loppuvan liian aikaisin.

The Human Abstract tarjoaa kuuntelijalleen loistavaa soitantaa ja vähintäänkin nerokkaita kappaleita. Vaikkei ”Digital Veil” aivan ”Nocturnalin” tasolle ylläkään, on se huomattavasti parempi albumi kuin ”Midheaven”. Yhtye on jälleen hypännyt takaisin oikealle polulle ja ”Digital Veil” onkin ennakkoluulottoman ja ennen kaikkea mahtipontisen kuuloinen progemetalli-albumi. Kyseessä on aivan ehdoton hankinta kaikille progressiivisen metallin ystäville.

8/10

Kappalelista:

01. Elegiac
02. Complex Terms
03. Digital Veil
04. Faust
05. Antebellum
06. Holographic Sight
07. Horizon To Zenith
08. Patterns


www.myspace.com/thehumanabstract

Kirjoittanut: Sami Haapoja

Kommentoi julkaisua