Tiivistä ja raivoa pursuavaa puolalaista kuoleman musiikkia – arviossa Vaderin uusin kokopitkä ”Solitude In Madness”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 12.5.2020

Puolalainen death metal -konkari Vader ei hidasta tahtiaan. Ainoan alkuperäisjäsenen Piotr ”Peter” Pawel Wiwczarekin johtama demonirykmentti syöksee uutta kuolonsävellystä tiskiin. ”Solitude In Madness” -nimiseksi epäpyhitetty levyjulkaisu määrittää, onko uusin julkaisu ja nykyinen Vader valettu teräksestä, vai aivan jotain muuta.

Koska kyseessä on Vader, voi uudelta levyltä odottaa vain nopeaa ja vihaista hävitystä. Yhdentoista biisin mittainen albumi ei kestä edes puolta tuntia, mutta eipä se haittaa. Vaderin tuottamasta arsenaalista halutaan kuulla tiivistä ja tylyä rykelmää.

Ensimmäisten minuuttien aikana tutut ennakkoon julkaistut ”Shock And Awe” ja ”Into Oblivion” ovat silkkaa myrskyä. Täytyy todeta, ettei bändin viha ja raivo ole hyytynyt tippaakaan. On erittäin hieno kuulla, miten jo yli viisikymppinen Peter jaksaa johtaa sotakonettaan eteenpäin. Nopeus ja aggressio ovat Vaderin suurta valttia, vaikkakin hieman yli minuutin kestävän ”Despair”-kappaleen tuntuma ehtii hävitä ennen kuin sen tajuaa edes alkaneen.

Incineration Of The Gods” ja “Santification Denied” ovat levyn monipuolisimmat esitykset, vaikka meno on suht suoraviivaista ja nopeaa. Hidastuksen merkkejä on turha odottaa. Niiden jälkeen tiivistä tuhoa ja tulitusta jatkuu kappaleiden ”And Satan Wept, Emptiness” ja ”Final Declaration” tahdissa. Välissä kuullaan mielenkiintoinen thrash-yhtye Acid Drinkersiltä lainattu ”Dancing In The Slaughterhouse”, joka ei eroa alkuperäisestä vedosta hirveän paljon. Levyn lopetuksen kruunaa hieno ja jopa levyn ehdoton täysosuma ”Bones.

Äkkiseltään ”Solitude In Madness” vaikuttaa erinomaiselta julkaisulta, mutta levystä puuttuu se jokin puuttuva palanen, mikä on tehnyt vaikkapa vuoden 2016 ”The Empire” -albumista aivan uskomattoman kuuloisen julkaisun. ”Solitude In Madness” on enimmäkseen sitä Vaderin ärhäkkää soittoa, mutta se olisi kaivannut enemmän monipuolisempia sovituksia. Nyt lopputulos on vähän liiankin suoraviivainen.

”Solitude In Madness” on tiukkaa soittoa! Vader on edelleen vahvassa otteessa ja uskon, että sama meno jatkuu vielä pitkään. Nopeasta ja vihaisesta kuolonmusiikista kaipaavien kuuntelijoiden on hyvä ottaa julkaisu haltuun.

8/10

Kappalelista:

1. Shock And Awe
2. Into Oblivion
3. Despair
4. Incineration Of The Gods
5. Sanctification Denied
6. And Satan Wept
7. Emptiness
8. Final Declaration
9. Dancing In The Slaughterhouse (Acid Drinkers cover)
10. Stigma Of Divinity
11. Bones

Vader Facebook
Vader Homepage

Kirjoittanut: Sami Elamaa