Rammstein, Nightwish, Gojira: katso Kaaoszinen toimittajien valinnat vuoden 2016 parhaiksi keikoiksi

Nummirock 2016, MayhemVuosi 2016 tulee jäämään muistoihin paitsi loistavista uusista albumeista myös unohtumattomista keikoista. Toimittajamme päättivät listata vuoden 2016 päätteeksi omat kohokohtansa tältä vuodelta, ja voit katsoa listaukset tästä:

Arto Mäenpää:

 1. Rammstein – Provinssi 2.7.2016
  Tämän vuoden osalta ei kauhean kauan tarvinnut miettiä vuoden parasta keikkaa. Saksalainen industrial metalin jättiläinen Rammstein pyyhki viime kesänä muilla lattiaa ja heitti Provinssissa sellaisen keikan, että sitä kelpaa vielä vanhana muistella keinutuolissa hymyssä suin. Lähes 10/10 keikka niin visuaalisesti kuin soitannankin osalta.
 2. Parkway Drive – Leipzig, Saksa 1.2.2016
  Kenguruiden luvatusta maasta tuleva Parkway Drive ei valitettavasti tänä vuonn Suomessa konsertoinut, joten kävin vuoden alussa katsastamassa yhtyeen livenä Leipzigissa Saksassa, jossa se soitti yhdessä Architectsin sekä Thy Art Is Murderin kanssa. Kaikki kolme yhtyettä tuntuvat olevan uransa parhaassa vireessä tällä hetkellä, ja lähes loppuunmyyty noin 8000 henkeä vetänyt sali oli revetä liitoksistaan bändien keikkojen aikana. Toivottavasti Parkway Drive saataisiin myös Suomeen asti ensi vuonna, niin kovassa livekunnossa Winston McCallin kipparoima bändi oli!
 3. Red Hot Chili Peppers – Hartwall Areena 13.9.2016
  Anthony Kiedisin luotsaama rock-poppoo Red Hot Chili Peppers esiintyi 13. syyskuuta loppuunmyydyssä Hartwall Areenassa tarjoten varmasti jokaiselle keikalle tulleelle vastinetta rahoilleen. Yhtyeen livekeikka oli visuaalisuudessaan upea, ja bändin livekuntokin tuntui olevan kohdillaan.
 4. Bring Me The Horizon – Helsingin Jäähalli 22.11.2016
  Bring Me The Horizonin laulajaa Oliver Sykesia on usein kritisoitu varsin heikosta live-suorituksesta. Helsingin Jäähallin keikka oli Oliverilta ihan perustasoa, mutta bändin visuaalinen anti on ottanut kyllä muutaman vuoden aikana suuria harppauksia eteenpäin tarjoten varmasti jokaiselle keikalle tulleelle jotain katsottavaa ja vastinetta rahoilleen. Pelkkää hittiä hitin perään tarjonnut yhtye tuntui selkeästi nauttivan itsekin keikastaan, ja keikalta sai kyllä kotiin poistua hymy korvissa.
 5. Anthrax – Jalometalli
  Vuoden 2016 thrash metal -keikan titteli menee tällä kertaa Anthraxille Jalometallin keikasta. Yhtye soitti kattavasti hittejä koko pitkän uransa varrelta, ja yleisö eli hyvin mukana keikalla. Upea kokemus!

Jyri Kinnari:

Nightwish Himos Park 2016
© Jani Kormu / Kormugraphy
 1. Nightwish – Himos Park, Jämsä 20.8.2016
  Olen nähnyt Nightwishin muutamaan otteeseen aiemminkin, mutta tämä keikka oli erityinen. Nightwish oli aivan uskomattomassa vedossa, settilista mahtava ja tarpeeksi pitkä, visuaalinen show henkeäsalpaavan hieno, keikkapaikkakin oli yllättävän hyvä ja yleisö aivan pähkinöinä. Täällä oli ilmassa sellaista suuren urheilujuhlan tuntua, mitä voi sanoa ehkä yhdestä keikasta sadasta.
 2. John Carpenter – The Circus, Helsinki 21.8.2016
  Heti seuraavana päivänä kauhuelokuvien mestari John Carpenter saapui Helsingin Circukseen esittämään elokuviinsa säveltämäänsä musiikkia ja kahden uuden albuminsa kappaleita. Kauhun ja sci-fin painostava jännite heräsi henkiin ja iski syvälle.
 3. Iron Maiden on heavy metalin kuninkaallinen, joka ei suostu vanhenemaan. Keikoilla yhtyeen meininki on lähestulkoon yhtä vauhdikas kuin 30 vuotta sitten ja musiikillinen virtuositeettikin on tallella.
 4. Black Sabbath – Kaisaniemen puisto, Helsinki 7.7.2016
  Heavy metalin esi-isät jättivät suomalaisille faneilleen jäähyväiset kovaakin kovemmalla keikalla. Vanhat klassikot ja vähän harvinaisemmatkin kappaleet jytisivät luissa ja ytimissä vielä kertaalleen. Ensi vuonna maailma tulee olemaan taas vähän tyhjempi paikka Black Sabbathin lopetettua, sillä kukaan ei kykene täyttämään sen jättämää aukkoa.
 5. Lord Vicar – Blowup Vol. 2 15.10.2016
  Blowup-festivaalin toisena päivänä juhlittiin doom metalin merkeissä ja ehkäpä koko tapahtuman kovimman keikan tarjosi Lord Vicar. Brutaalin riffitulituksen ja viettelevän tunnelmoinnin täyteinen esitys ylitti kaikki suurimmatkin odotukset.

Rudi Peltonen:

 1. vargVarg @ Metal Days 2016
  Pääsi yllättämään täysin takavasemmalta! Aivan mieletön meininki niin lavalla kuin yleisössäkin. Vanhojen tuttujen live-aktien oheen on mukava aika ajoin saada tällaisia itselleen uusia yllättäjiä. Olin alun perin ajatellut vain nappaavani bändistä muutaman kuvan ja siirtyväni sen jälkeen toisaalle. Kun ensitahdit iskivät eetteriin, totesin: ”Minähän en muuten minnekään tältä keikalta lähde!”
 2. Taake @ Blastfest 2016
  Tältä bändiltä tuli taas tänä vuonna todistettua useampia keikkoja, joista parhaimmaksi nousi Bergenin Blastfestin keikka, joka oli tuoreella tavalla erilainen vuoden muihin näkemiini keikkoihin verrattuna – jotka eivät huonoja nekään ole olleet.
 3. Moonsorrow @ Virgin Oil, 1.4.2016
  Bändin levynjulkkarikeikka oli silkkaa kultaa!
 4. Satyricon @ Brutal Assault 2016
  Alkukeikka kärsi hienoisista ääniongelmista festarikeikkojen tapaan, mutta kyllähän ”Nemesis Divinan” soittaminen kokonaisuudessaan on jo kulttuuriteko!
 5. Cosmic Church @ Howls of Winter 2016
  Tällä keikalla väreili aivan mieletön tunnelataus, joka sai keinumaan musiikin tahdissa mukana.

Ville Kangasniemi: 

 1. Räjäyttäjät_Flow2016_Antti-Juhani Johansson-10Räjäyttäjät @ Bar15 11.6.2016
  Jukka Nousiaisen sisältä kumpuaa rock’n’rollin ja iskelmämusiikin irstas turpaanvedetty jälkeläinen. Vuosikymmenet ovat menneet artistin sisään, ja artistin kautta ne tulevat ulos. 
 2. Malamujér @ Bar15  17.3.2016
  Ysärimusiikin itseensä imeneet hipinretkut tripauttivat toimittajan keikan ajaksi ihan muuhun maailmaan. Näin intensiivistä ja tunteella soitettua musiikkia harvemmin kokee.
 3. Sara @ Rytmikorjaamo 19.11.2016
  Apulannan kädenlämpöisen lämmittelyvedon jälkeen oli Rytmikorjaamon perätilaan katettu illan main course. Aisteja hemmotteleva kokemus.
 4. Underground Rock Orchestra @ Esakallio, Somero 13.8.2016
  Aikamatka historian siivillä niin puitteiden kuinmusiikinkin puolesta. UG:n kulttiklassikoita kuullessa sai tuntea kuuluvansa osaksi jotain harvinaislaatuista.
 5. Maija Vilkkumaa @ Rytmikorjaamo 11.3.2016
  Jos et ole vielä nähnyt Maijaa livenä, nyt on oikea aika, sillä mimmi on elämänsä vedossa. Livenä kappaleet suorastaan räjähtävät eloon. Vanhemmat kappaleet on sovitettu paksummiksi, ja myös uudempi tuotanto kestää vertailua. Vuosien esiintymis- ja kirjoitustyö näkyy riemuna lavalla.

Janne Partanen:

 1. maj karmaMaj Karma – Kuopiorock Cock 2016
  Pääsin näkemään bändin ensimmäistä kertaa tänä vuonna, ja se olikin yksi isoin syy olla koko tapahtumassa. Tiukan paluulevyn ja kiertueen myötä bändi uhkasi tuoda rokin takaisin festareille. Sen se myös teki ja veti äärimmäisen tiukan keikan Kuopiossa.
 2. Rammstein – Provinssirock 2016
  Saksan lahja maailmalle osoitti kyllä taas sen, miksi se on niin pirun suosittu. Soitto on sotilaallisen tarkkaa ja bändi toimii kuin hyvin öljytty höyryveturi. Yllättäviä biisivalintoja ja todella komea show.
 3. Lasten Hautausmaa– Henrys Pub, Kuopio 29.05.2016
  Uuden levyn julkaisun alla bändi vierailla Savonmaalla ja teki tuhojaan. Bändi on hypnoottinen livenä ja vetää ison miehen aina hiljaiseksi.
 4. Thyrane – Jalometalli 2016
  Loistava paluu keikkalavoille. Jotenkin tuntuu, että Thyrane osuu juuri nyt oikeaan saumaan musiikkinsa kanssa. Ilmeisesti uuttakin materiaalia on tulossa, eli Jalometallin keikka taisi sytyttää vanhan kipinän bändissä.

Thomas Frankton:

 1. Kuva: Pasi Erikkson
  Kuva: Pasi Erikkson

  Gojira – Tuska Open Air, Helsinki 3.7.2016
  Mitäpä tästä voi muuta sanoa, kuin että kannattaa heittäytyä mukaan. Sää onnistui festareiden viimeisenä päivänä olemaan siitä huonommasta festarikelien päästä, mutta valopilkku tässä lätäkköhelvetissä oli. Gojira saapui vetämään niin perkeleen kovan festariheiton, että täytyi jälkikäteen aikamoisen hetken puntaroida, voittiko se Every Time I Dien viime vuoden Provinssi-rykäisyn (ei voittanut, sori). En ole tainnut olla keikalla näin vahvasti mukana, sillä jokainen hetki oli täyttä huutoa ja ilmarummutusta. Onnekseni eturivin keskustaa tähystellyt järkkäri huomasi innostukseni (ja helvetin komeat rummuttelumuuvini), ja päädyin kävelemään keikan loputtua päälavan aidalta iloisin mielin, kipein niskoin ja raastunein äänihuulin, kourassani parikin plekua ja settilista. Circuksen keikkaa odotellessa.

 2. Sunn O))) – Tavastia, Helsinki 27.8.2016
  Kuten raportissani totesinkin, tämä pörinän juhla ei liiemmin keikka ollut. Listalle se kuitenkin joutaa, sillä niin vahva ja mieleenpainuva kokemusse onnistui olemaan. Kaikki bändin (/taidekollektiivin) esiintymisistä sanottu on täysin totta: kitaroiden luoma äänivalli on jotain niin absoluuttisen monoliittista ja massiivista, ettei sanoja voi säästellä. Paitsi itse pörinän keskellä; oli jo tarpeeksi hankalaa hengittää siinä bassotaajuuksien kokovartalovärinähieronnassa. Mikäli Sunn O))) päätyy uudelleen poikkeamaan koleaan kosteuslaikkumaahamme, suosittelen kaikin voimin paikalle kulkemaan. Voittaa shiatsut ihan kympillä.
 3. Kvelertak – Tavastia, Helsinki 17.10.2016
  Onnistuin ilokseni näkemään tätä bändiä pariinkin otteeseen muutaman vuoden tauon jälkeen. Tuskan keikka oli jo festariviikonlopun parhaita hetkiä, mutta jotenkin bändi onnistui nostamaan tunnelmaa entisestään Tavastialla. Kahden hyvin erikoisen lämppärivalinnan jälkeen bändi saapui lavalle vetämään täyslaidallisen norjalaista actionrokkibläkyä. Ihmeen hyvän heiton bändi onnistui yleisölleen antamaan ottaen huomioon laulaja Erlend Hjelvikin terveydelliset ongelmat illan aikana. Mikäli haluat lukaista raporttini keikasta, pääset siihen tästä.
 4. Drearyym – Klubi, Tampere 20.7.2016
  Saatan pienimuotoisesti riskeerata kredibiliteettini puolueettomana kirjoittajana, sillä bändin piireistä löytyy tuttavaa jos toistakin, mutta perkele. Näistä jätkistä saa olla ylpeä, ja sen ymmärsin bändin soittaessa yllättävänkin täydelle Klubille lämpätessään Whisperediä ja Korpiklaania osana Tammerfestin klubitarjontaa. Olen nähnyt bändin Monitoimitalon pikkulavalla, Jack The Roosterissa muutamaan otteeseen ja jopa lukiotapahtumissa, joten bändin näkeminen näinkin suuressa tilaisuudessa toi ylpeyttä sydämeen. Mikäli jätkät tätä lukevat, jeajea ja onnittelut jatkoonkin!
 5. Deafheaven – Tavastia, Helsinki 20.8.2016
  Viimeisen keikan valitseminen listalle oli yllättävän vaikea valinta, sillä yllä mainittujen keikkojen ohella kovin moni ei ole onnistunut sykäyttämään sillä tarvitulla tasolla. Cancer Bats veti oikein mainion heiton samaisessa tilassa (raporttia tässä), mutta yleisöä ei ollut paikalla juuri yhtään. Obscura oli Tuskassa yllättävän hyvä, ja kauan odotettu Cattle Decapitation lunasti toki kaikki odotukset, mutta jotain tuntui puuttuvan. Bullet For My Valentine onnistui tuomaan takaisin roppakaupalla muistoja yläasteen hevistelyajoista, mutta sekään ei riitä. Tässä mielessä Deafheaven ei todellakaan täydellistä keikkaa heittänyt Tavastian salissa, mutta johonkin lienee tyydyttävä. Vaikka keikka olisi huomattavasti parempikin voinut olla, toimi se loistavana portaana ankeasta kesästä piirun verran mukavampaan syksyyn. Tämä saattaa toki sanoa jotain tämän vuoden keikkatarjonnasta (tai omasta keikkakäymättömyydestäni), sillä tulevan kevään keikkatarjonta tuntuu jo huomattavasti kiinnostavammalta kuin vuoden 2016 annit. Vaikka kyllä se Emmuren peruminen vituttaa. Tuokaa nyt joku se After the Burial tänne, jooko?

Outi Puhakka:

 1. Provinssi-2016-Rammstein-04Rammstein @ Provinssi 2016
  Rammstein kirjaimellisesti tulitti sellaisen show’n Provinssissa, että tämän vuoden kovimmasta keikasta ei ole epäilystäkään. Elämäni ensirakkaus ei pettänyt tälläkään kertaa, ja Seinäjoelta sai poistua hymyssä suin kulmakarvat korventuneena.
 2. Powerwolf @ Klubi, Tampere
  Powerwolf pääsi tyrmäämään minut huikean energisellä lavaesiintymisellään. Powermetallissa on jotain poikkeuksellisen tarttuvaa, mikä saa yleisön villiintymään jopa Tampereen tiistai-illassa.
 3. Pain + Turmion Kätilöt @ Klubi, Tampere
  Pain ja Turmion Kätilöt tanssittivat Tampereen solmuun yhteiskiertueellaan. Say you love techno! Sedät jaksaa heilua ja hyvä niin.
 4. Mokoma @ South Park, Tampere
  Tässä on sellainen livejyrä, että joka hemmetin kerta joutuu lähtemään kotiin keikalta kurkku käheänä ja niskat jumissa.
 5. Huora @ Amadeus Music Bar, Tampere
  No nyt! Tuoretta punkkia Tampereelta tungettuna pieneen tilaan. Taitava porukka, näistä kuullaan vielä lisää. Suosittelen.

Markus Mickels

 1. lordi-thecircus-rapsaLordi – Tuska Open Air 1.7.2016
  Tuska Open Air sitten meni ja teki vuoden kulttuuriteon paitsi tuomalla Cattle Decapitationin Suomeen, myös tuomalla aivan liian harvoin koti-Suomessa viime vuosina nähdyn Lordin päälavalle vetämään ”The Arockalypse”-albumin ja yhtyeen Euroviisuvoiton kymmenvuotisjuhlakeikan. Vaikka itselläni on jo useampi Lordin keikka mittarissa, iso festarilava yhdellä bändin uran suurimmalla lavarakennelmalla ja suurella pyromäärällä takasi, että kyseessä oli kevyesti yksi kovimpia bändin vetoja, joita itse olen ollut todistamassa. Totta kai eturivissä oleminen ei myöskään haitannut.
 2. Lordi – Bochum, Saksa 15.10.2016
  Koska useampi Lordin albumikiertue on jäänyt viime vuosina väliin bändin vähäisten Suomen-keikkojen vuoksi, tänä vuonna oli vihdoinkin aika ottaa itseään niskasta kiinni ja lähteä katsomaan lempibändiäni ulkomaille. Ja matka kannatti paitsi bändin keikan jälkeisen tapaamisen vuoksi, myös itse keikan takia. Lavashow ja settilista olivat molemmat bändin parhaita koskaan, ja bändiä lämpännyt Shiraz Lane oli hauska myös nähdä jo sen takia, että pääsee näkemään, miten kyseinen suomalainen yhtye oikein iskee saksalaiseen yleisöön. Hyvinhän se näytti uppoavan.
 3. Twisted Sister – Porispere 5.8.2016
  Jo pelkästään se, että kyseessä oli bändin viimeinen Suomen-keikka, teki keikasta erityisen, mutta ei siitä pääse mihinkään, että Twisted Sister on muutenkin yksi kovimpia livebändejä miesmuistiin. Erityisesti Dee Snider on ikäisekseen aivan järkyttävän kovassa kunnossa. Twisted Sister oli yksi tärkeimpiä bändejä itselleni silloin, kun aloin kuunnella heviä, ja oli hienoa hyvästellä bändi näin loistavan keikan merkeissä.
 4. Rammstein – Download Paris, Ranska 12.6.2016
  Vaikka keikka tuli katsottua reilun matkan päästä, se ei vienyt tehoa Rammsteinin show’sta. Bändiä voi katsoa eturivistä tai festarialueen toiselta puolelta, ja silti se iskee aina – kovaa. Bändin show on maailmanluokkaa, ja settilista oli virkistävästi suurimmaksi osaksi täynnä harvinaisuuksia, mikä on loistava osoitus siitä, ettei Rammsteinin tarvitse tukeutua vain suurimpiin hitteihinsä taatakseen loistava keikka.
 5. Ghost – Tuska Open Air 2.7.2016
  Kun ensimmäistä kertaa luukutin Ghostin debyyttilevyä kuusi vuotta sitten, en olisi osannut kuvitella, miten nopeasti bändi kasvaisi ja miten toimiva paketti bändin konseptista hioutuisi. Tässä sitä kuitenkin ollaan, ja bändin veto Tuskassa tänä kesänä oli jälleen sen tähän mennessä suurin show. Tämä siis kunnes se seuraavan kerran palaa vielä suuremman show’n kanssa. Ja niinhän se palaakin huhtikuussa. Sinne siis!

Teemu Esko:

 1.  GravelandGraveland @ Steelfest
  Puolan black metal -ylpeys lisättiin Steelfestin jo alkujaan loistavaan ohjelmistoon viime hetkellä, mikä sai varmasti monet muutkin mustan metallin fanit innostumaan. Vasta tänä vuonna keikkailun aloittanut yhtye sovitti pakanariittinsä erinomaisesti lavalle illan hämärtyessä ja nousi samalla tunnelmaltaan vuoden hienoimmaksi live-kokemukseksi.
 2.  Deströyer 666 @ Tampere Metal Meeting
  Black/thrashin kärkinimi osoitti olevansa live-tilanteessa vähintään yhtä vaarallinen kuin levyltä kuultuna ja tarjoili yleisölle kaikkea aina tuoreesta ja vähemmälle huomiolle jääneestä materiaalista Motörhead-coveriin.
 3. Kvelertak @ Tavastia
  Ehkäpä maailman energisin ja omaperäisin rockyhtye räjäytti tajuntani jo Tuska-keikallaan, mutta odotettavasti  vei menon täysin uudelle tasolle klubiolosuhteissa vokalisti Erlandin flunssaisesta voinnista huolimatta.
 4. Zemial @ Lepakkomies
  Kreikkaisbändi saapui maaliskuussa Suomeen kahdelle keikalle esittelemään monipuolista katalogiaan aina vähemmälle huomiolle jääneistä black metal -helmistä uusimman ”Nykta”-levyn kokeellisempaan materiaaliin. Tunnelma oli katossa koko illan, kiitos intiimien olosuhteiden sekä loistavan soitannan ja intohimoisen yleisön. Kuka muka sanoi, etteivät baarikeikat pärjää tällaisissa listauksissa?
 5. Exodus @ Nosturi
  Thrash metalin parhaimmistoon lukeutuva Exodus tarjosi maaliskuussa faneilleen lähes kaikkea, mitä sen keikalta voi suinkaan toivoa. Nuorekkaan lavalla säntäilyn sijaan monipuolisen ja kohtuupitkä setin läpi runnottiin sopivan väkivaltaisella ja määrätietoisella otteella, ja ilta huipentui vielä hauskaan juttutuokioon vokalisti Steve Souzan kanssa.

Erityisesti maininnan arvoisia kokemuksia olivat myös Nosturissa maalis- ja lokakuussa konsertoineet speed metal -ryhmä Evil Invaders ja brutaalia death metalia soittava Defeated Sanity, jotka tarjosivat tänä vuonna genrejensä energisintä antia. Hatunnosto kuulunee myös ”Abigail”-klassikkoalbuminsa Espoon Metro Areenalla esittäneelle saatanallisen loistavalle King Diamondille.