Tuoretta kypsyyttä sekä vanhan kaavan turvallista toistoa – arviossa Timo Rautiaisen & Trio Niskalaukauksen ”Mahdoton Yhtälö”

Kirjoittanut Jani Lahti - 20.3.2020

Melko paljon on jo vettä yllättäen virrannut eri paikoissa Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus -yhtyeen tuoreen albumin ja edellisen, vuonna 2017 ilmestyneen ”Lauluja Suomesta” -pitkäsoiton välissä. Uusi ”Mahdoton yhtälö” -nimeä kantava albumi liikkuu pitkälti tutuissa Trio Niskalaukaus -tunnelmissa, mutta jotain on selkeästi muuttunut sitten ensimmäisten levytysten vuosituhannenvaihteen molemmin puolin.

Ensimmäinen havainto on, että Timo Rautiainen trioineen on löytänyt uutta energiaa ilmaisuunsa ripauksella lisää positiivisuutta ja duurivoittoisuutta, uran toisen tulemisen jälkeen. Jotkin tutut elementit ja lyyriset teemat ovat tietenkin edelleen tallella, mutta tapa esittää on saanut jäntevyyttä. Ikään kuin kypsyys ja rohkeus olisi jotenkin huomattavasti enemmän läsnä, mikä tekee yhtyeen musiikista aavistuksen modernimpaa suomirockia/-metallia. Ennen kaikkea yhtye esittää tarpeelliseksi kokemansa asian jälleen esimerkillisen uskottavasti. Rohkeus levyllä kuuluu tietyiltä osin lisääntynein ja yllättävän hyvinkin retorisesti uomiinsa asettuvin ruminkin sanavalinnoin. ”Mulkut” ja ”saatanan pellet” eivät ole tällä kertaa löytänyt sensuuriaan, mikä itsessään herättelee kuulijaa miettimään, mitä Timo-setä juuri päästikään suustaan. Tämäkin on jo itsessään positiivinen merkki Trio Niskalaukauksen uuden albumin kohdalla.

Albumikokonaisuutena ”Mahdoton yhtälö” vaikuttaa hyvinkin melodiselta. Sitä ovat toisaalta kaikki aiemmatkin Trio Niskalaukaus -pitkäsoitot olleet, mutta nyt hieman lisääntynyt duurivoittoisuus paistaa melodisuuttaan kuulijan naamalle kuin se kuuluisa Naantalin aurinko; toisaalta paikoitellen positiivinen sointi luo sopivaa kontrastia albumin lyriisiin teemoihin. Albumin aloittava ”Tie uuteen kotiin” yhdistää Jeesus- tai vapahtajateeman nykypäivän toimintaan, jolla ihmiskunta on syöksemässä maapallonsa tuhoon. Timo Rautiainen toteaakin lakonisesti vastalausettaan esimerkiksi tienvarsilla herran vuonna 2020 edelleen näkyville ”Jeesus tulee” -mainoksille: ”Ei ole olemassa pelastajaa tulevaa…” ja niin edelleen. Ja vaikka olisi, ei sitä tällä planeetalla edes ansaittaisi. Mainio kappale muutenkin!

”Mahdoton yhtälö” sisältää edelleen paljon salonkikelpoistakin materiaalia. Niin sanottua ”perussettiä” on kappaleessa kuin kappaleessa – eli albumilla voisi tavallaan sanoa olevan aikuiseenkin makuun ”kaikille hieman jotain”, kun otetaan huomioon vähintään yhtyeen tähänastiset uskolliset kuulijat ja sen, mikä heille on kaikkina näinä vuosina tuntunut uppoavan. Kappaleissa kertojaminä saattaa ruoskia niin itseään kuin muitakin sarkasmin ja ironian sävyttämällä mausteella. Ja mikä olisikaan parempaa herättelyä suomalaiseen sielunmaisemaan kuin pieni piikittely? Raskainta paatoksellisuutta edustaa tällä kertaa eniten albumin päätösraita ”Vuoden pisin päivä”, joka olisi hyvinkin voinut olla jollain alkuaikojenkin Trio Niskalaukaus -albumilla. Lähes jylhäksi kasvava balladi riffeineen on lyyriseltä teemaltaan kaipuun ja surun täyttämä, niin kuin monet yhtyeen aiemmin levyttämät kappaleetkin. Albumin parhaimmistoa edustavat myös raskaasti soivat ”Vaarallista Ryhmää” ja ”Suuri pensas”, jolla riffikynä on poikkeuksellisenkin terävällä, sekä tiukkaa draivia sisältävä ”Kuolla Seisten” piikittelevine sanoituksineen. Näiden varjolla albumin ensisinglenäkin julkaistu ”Kolme vuotta sitten” (albumin saatteessa enää nimellä ”Kolme vuotta”) kuulostaa vain todella tavanomaiselta Trio Niskalaukaukselta, vaikka kappaleen paikka albumilla varsin ansaittu onkin.

Timo Rautiaisen & Trio Niskalaukauksen parhaimpina puolina on edelleen se, että se ei yritäkään kuulostaa juuri miltään muulta kuin itseltään – samalla vaivihkaa tarjoten kuulijalle piristävää tuoreutta jollain merkityksettömällä, mutta ovelalla tavalla. Musikaalisuutta ja ideoita albumi pursuaa, vaikka saman vanhan kierrättämisestäkin on pitkälti kyse. Parhaiten musikaalisuus tulee esiin jälleen hienosti toimivissa stemmalauluissa, joita yhtye osaa viljellä juuri sopivasti. On mahdotonta sanoa, täytyykö ”Mahdoton yhtälö” kategorisoida vain raskaaksi suomirock-albumiksi mieluummin kuin esimerkiksi suomimetalliksi. Lopulta sillä ei ole välttämättä yhtään mitään merkitystä, sillä Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus on täällä jälleen, yllättävän vahvalla uudella albumikokonaisuudella.

8/10

Kappalelista:

  1. Tie Uuteen Kotiin
  2. Hannukainen
  3. Kolme vuotta
  4. Elämänohje
  5. Kuolla Seisten
  6. Vaarallista Ryhmää
  7. Suuri Pensas
  8. Aikamatkaaja
  9. Vuoden Pisin Päivä

Luetuimmat

Uusimmat