Tuoretta stadilaista death metalia – arviossa Khiralin esikoisjulkaisu ”Chained”

Kirjoittanut Sami Elamaa - 26.1.2018

Pääkaupunkiseudulta kotoisin oleva Khiral tarjoaa deathin ja thrashin sekoittamaa äärimetallia. Bändin matka alkoi jo vuonna 2008 Ivana Red -nimisen projektin muodossa, joka vaihtui myöhemmin tänäkin päivänä tunnetuksi Khiraliksi. Toiminta lähti kunnolla käyntiin vasta vuoden 2016 aikana, jolloin yhtye puski ulos kolme singlejulkaisua, jotka päätyivät myöhemmin Khiralin esikoisjulkaisulle. Tuo esikoisjulkaisu kantaa nimeä ”Chained” ja se on kokoonpanon suurin ja merkittävin suunta kohti valoisaa tulevaisuutta.

”Chained”-julkaisu on upotettu kuolonmetalin takkuiseen liejuun, johon on sekoitettu mukaan vielä groovea ja hieman progressiivista tyylisuuntaakin. Svengaavat, mutta raskaat teokset ovat Khiralin ehdottomasti vahvimmat oljenkorret, joita se tarjoaa kuulijakunnalleen. Turpasaunaa tarjoavat erityisesti ”Orphanage” ja ”Incinerate”, joista jälkimmäisestä voi bongata mieleenpainuvia ja tarttuvia sovituksia. Jotta teoksesta ei pysty haukkaamaan liian suurta palaa kerrallaan, on ”Chained” omassa genressään sopivan mittainen teos.  Se ei ole liiaksi venytetty muttei silti liian lyhyt ja ohimenevä, vaan kerta kaikkiaan sopivan pituinen.

Kaupallinen yhteistyö

Vinyylien suosio kasvaa kasvamistaan - Backstage Rock Shop tuo myyntiin kiinnostavia harvinaisuuksia ja uudelleenjulkaisuja →

”Orphanage-” ja ”Incinerate” –kappaleita lukuun ottamatta ”Chained”-kiekko kuulostaa hieman siltä, kuin Khiralista ei irtoaisi aivan täydellä teholla kaikkea sitä, mitä aluksi voisi olettaa. Teokset eivät ole varsinaisesti huonoja, mutta tajunnanräjäyttäviä hetkiä ei kannata odottaa. Osa kappaleista muistuttaa pahimmillaan toisiaan, mutta loppupeleissä se on melko pieni paha. Joitakin viimeisen päälle tehtyjä hiontoja muusikot ovat jättäneet tekemättä ja niiden avulla ”Chained” olisi voinut olla esikoisjulkaisuksi turpasaunaa tarjoava pommi.

Khiralin ”Chained” ei ole death metal -julkaisuksi mitenkään hullumpi albumi. Sitä ei voi vielä kategorisoida loistavaksi, mutta tästä on hyvä aloittaa. Etenkin, kun yhtye on mainostanut työstävänsä jo uutta materiaalia. Ehkäpä ”Chained” on vain alkupalaa tulevalta kolossaaliselta tukanheiluttamiskuolonjulkaisulta. Sitten vain odotellaan kiltisti ja kärsivällisesti uutta materiaalia…

7-/10

Kappalelista:

1. Stain
2. Orphanage
3. Chokehold of Shame
4. Narcissus in Your Mirror
5. Incinerate
6. UltravioleNt
7. Lichen

Khiral Facebook

Kirjoittanut: Sami Elamaa