Turmion Kätilöt – Dance Panique

Kirjoittanut Jesse Kärkkäinen - 12.3.2017

Tanssilattialta kuuluu kummia. Vuosikaudet diskovalojen loisteessa paistatellut Turmion Kätilöt sotkeutuu uutukaisellaan tanssikenkiinsä, sillä ”Dance Panique” jää kauas siitä laadusta, josta yhtye on tullut tutuksi. Pientä paniikin poikasta on siis ilmassa, eikä diskometallin sanansaattaja tunnu kovasta yrityksestä huolimatta saavan tanssiaskeleita kohdilleen.

Kaupallinen yhteistyö

Festariennakko: Five Finger Death Punchin ja In Flamesin tähdittämä Sauna Open Air juhlitaan viikonloppuna Tampereella →

Perusteet ovat kuitenkin mallillaan, sillä albumi on tuttua nykymuotoista TK-kamaa, joka nojaa raskaiden kitararunttausten, värikkäiden syntikkakieputusten sekä tanssittavan iskevyyden ristisiitokseen. Lähes huumoriprojektilta alkuun haiskahtanut yhtye on luonut upeasti nahkansa kuluneiden vuosien aikana, ja nykyisin Savon teknopartio tuntuu hallitsevan suvereenilla tavalla tanssimetallin lokeroa. Kovassa nosteessa oleva yhtye on loistavan liveannin lisäksi luonut kourallisen toinen toistaan upeampia levykokonaisuuksia, joista erityisesti viimeisimmät ovat olleet lähes napakymppejä. Siksi onkin harmi, ettei ”Dance Panique” onnistu jatkamaan tätä upeaa huippulevyjen sarjaa.

”Dance Panique” ei ole missään nimessä huono levytys, sillä tarjolla värikästä musiikkia, jossa riittää koukkuja ja mielenkiintoisia koukeroita vaikka kuinka paljon. Harmittavasti materiaali ei kuitenkaan kokonaisuutena tunnu saavan lantioon riittävästi liikettä, ja mikä pahempaa, se ei jätä isompia muistijälkiä. Useiden kuuntelukertojen jälkeen vain muutama kappale erottuu massasta: albumin parhaimpiin vetoihin nousevat nimikkobiisin lisäksi yksityiskohtia pursuava ”Surutulitus” sekä kauniin melodinen ”Vihko”. Albumin keskinkertaisempaa enemmistöä puolestaan edustavat muun muassa ”Kyynelten tanssi” sekä ”Viha”, jotka monesta hyvästä hetkestään huolimatta taantuvat tasapaksuksi jyystämiseksi.

Vaikka albumilla on vauhtia ja meininkiä riittämiin, ei ”Dance Panique” onnistu räjähtämään samanlaiseen nousukiitoon kuin esimerkiksi ”Technodiktator”, joka on yksi yhtyeen parhaista kiekoista. Totaalisen mahalaskun estävät ensiluokkainen tuotantojälki sekä sävellysten monipuoliset yksityiskohdat, joiden ansiosta kiekon äärellä viettää mieluusti hetken jos toisenkin. Livekokemuksena tämä albumi on varmasti tappajakamaa, mutta kotikuuntelussa se ei saa tanssijalkaa vipattamaan riittävästi.

7+/10

Kappalelista:

 1. Dance Panique
 2. Veren Maku
 3. Surutulitus
 4. Kyynelten Tanssi
 5. Uhriveri
 6. Vihko
 7. Pienet Pirut
 8. Viha
 9. Kuoleman Marssi
 10. To Be Contiuned Kohtaus 3

2 comments on “Turmion Kätilöt – Dance Panique”

 1. Arto Mäenpää

  Jokseenkin arvostelun kanssa samoilla linjoilla. Kätilöt asetti riman melkoisen korkealle ”Technodiktatorilla” ja aivan sille tasolle tämä levy ei kyllä omastakaan mielestä yllä. Silti ihan hyvää kamaa ja varmasti kuten arvostelussakin todettu livenä nämä biisit tulevat varmasti uppoamaan faneihin!

 2. Johannes Nokkala

  Itse antaisin levylle vähän korkeamman arvosanan kyllä, tullut kuunneltua sitä varsin paljon ja paranee vaan kuunnellessa. Ei ole napakymppi mutta 9 tai oikein vahva 8. Livekeikkaa odotellessa!

Comments are closed.