Turmion Kätilöt – Mitä Näitä Nyt Oli

Enpä olisi voinut kuvitellakaan vuonna 2004 heidän debyyttialbumia ”Hoitovirhe” kuunnellessa, että tämä yhtye vielä tulee joku päivä tekemään kokoelmalevyn. Sittemmin neljä täyspitkää ja yhden EP:n julkaissut yhtye niputtaa kuitenkin liki 10 vuotta kestäneen uransa pakettiin nyt Spinefarm Recordsin kautta julkaistavalla kokoelmalla.

”Mitä Näitä Nyt Oli” sisältää 20 kappaletta kerättynä yhtyeen jokaiselta tuotokselta ja kellottaa ihan maksimi ajan, mitä yhdelle cd-levylle voi laittaa. Kappaleetkin ovat julkaisujärjestyksessä, eli kokoelma aloitetaan debyyttialbumista ja lopetetaan viimeisen täyspitkän ”Perstechnique” kappaleisiin.

Sinänsä pieni pettymys kokoelman sisällöstä on se, ettei se sisällä ainuttakaan ennen julkaisematonta kappaletta tai edes minkään sortin harvinaisuuksia. Esimerkiksi Youtube:sta löytyvän KalPan taistelulaulun olisi voinut mielestäni varsin hyvin laittaa kokoelmalle, jotta se olisi saanut hieman enemmän arvoa julkaisuna. Allekirjoittaneen kaltaisille yhtyeen uraa alusta asti seuranneille, ei ”Mitä Näitä Nyt Oli” tarjoa oikeastaan yhtikäs mitään muuta, kuin mukavan historiikin yhtyeen urasta.

Muuten ei kokoelman sisällöstä juuri pahaa sanottavaa olekaan, vaan se sisältää likimain kaikki Turmion Kätilöiden tunnetuimmat sekä parhaimmat kappaleet ja on varmastikin oiva kattaus etenkin niille, jotka vasta yhtyeeseen tutustuvat. Positiivisinta on kenties ”Niuva 20” -EP:ltä otetut kappaleet, koska tuota julkaisua on tullut syystä tai toisesta harvemmin kuunneltua. Esimerkiksi Tommi Salmelan & Marco Hietalan tähdittämä ”Stormbringer” kuulostaa kaikkien näiden vuosien jälkeen yllättävän toimivalta rallilta, siinä missä aikoinaan koko EP oli mielestäni lievähkö pettymys. Ihmetystä herättää sen sijaan se, ettei debyyttialbumin päätöskappale ”Kärsi” ole mahtunut mukaan. ”U.S.C.H”-albumilta olisin myös kelpuuttanut mukaan ennemmin vaikkapa ”Pakananmaan Kartta” tai ”Kuoleman Päivä” -kappaleet, kuin hämmentävän ”Hades” -häröilyn. Myös ”Perstechnique” -levyltä on jätetty hittibiisi ”Ihmisixsixsix” muun muassa pois. Varsinainen kyseisen levyn ehdoton ykkösraita, päätöskappale ”Vedetäänkö Vai Ei?”, saa sen sijaan kunnian päättää myös tämän kokoelman.

Toisaalta ajatellen, mistä tämä kertoo? Siitä, että Turmion Kätilöt on onnistunut tekemään viidelle julkaisulleen sen verran monta loistavaa veisua, ettei niitä enää yhdelle kokoelmalevylle saa millään ängettyä kaikkia. Sen verran laadukkaita ovat yhtyeen levyt olleet kokonaisuudessaan, eikä totaalisia floppeja ole vielä uralle mahtunut.

Joten siinäpä pientä suorituspainetta pojille ajatellen sitä viidettä täyspitkää, jatkakaa samalla tasolla. Miinuspisteet tulevat siitä, ettei tämä kaltaiselleni fanipojalle tarjoa yhtään mitään uutta. Silti, vaikka olenkin muutamista kappalevalinnoista hiukan eri mieltä, niin ”Mitä Näitä Nyt Oli” vetää isot pisteet kotiin onnistuneena kokoelmana, joka niputtaa hyvin yhteen Turmion Kätilöiden uran tähän mennessä. Ja kuten sanottu, yhtyeen uusimmille faneille kokoelma on erittäin suositeltava ostos.

8/10

Kappalelista:
01. Verta ja lihaa
02. Paha ihminen
03. Teurastaja
04. 4 käskyä
05. Pimeyden morsian
06. Liitto (live @ Henry’s Pub 1.8.2005)
07. Stormbringer
08. Varjot
09. S!ka
10. Pirun nyrkki
11. Tirehtööri
12. Mistä veri pakenee
13. Irstauden ilosanoma
14. Hades
15. USCH!
16. Minä määrään
17. Suolainen kapteeni
18. Grand ball (feat. Peter Tägtgren)
19. Lapset ja vanhemmat
20. Vedetäänkö vai ei

http://www.turmionkatilot.com/

Kirjoittanut Riku Mäkinen

Kommentoi julkaisua