Turpaanvetoa Bay Arean tapaan – Testament ja kollegat Tampereen Pakkahuoneella 11.2.

Kirjoittanut Otto Vainionpaa - 18.2.2020

Suomen hevipäitä hemmoteltiin, kun yhdysvaltalainen thrash metal -yhtye Testament saapui Exoduksen ja Death Angelin kanssa Suomeen. Kaksi Suomen-keikkaa kattava kiertue päätettiin 11. päivä helmikuuta Tampereen Pakkahuoneelle.

Illan ensimmäinen yhtye Death Angel on kolmikon pienin, mutta se ei jää musiikillisesti juurikaan Testamentin ja Exoduksen jalkoihin. Yhtye on nostanut viime vuosina päätään muiden thrash metal -titaanien seurassa, ja sillä on vielä selkeästi näytettävää. Ja Death Angel -paidoista päätellen myös fanit haluavat sitä edelleen.

Yhdysvaltalaisen Exoduksen paluuta Suomeen saatiin odottaa hieman kauemmin. Yhtye vieraili Suomessa viimeksi vuonna 2013. Yhtyeeseen on hiljattain palannut vakituiseksi jäseneksi sen perustajajäsen Gary Holt. Holt hoiti lähes kymmenvuotisen pestin Slayerin kitaristina sen äskettäiseen lopettamiseen saakka.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Nyt on kuitenkin aika keskittyä omaan bändiin ja räjäyttää Tampereen rässipäiden mielet. Tunnelma uhkuu Bay Area -thrashin jykevyyttä, ja ilmassa haisee hiki. Thrash metal -bändien miehistöjen iät kurkottelevat jo viidenkympin rajapyykkiä, vaikkei sitä aivan heti uskoisi. Ukot ovat toimittaneet asiaansa lähes kolmekymmentä vuotta – ja tekevät sitä edelleen antaumuksella.

Yhtyeessä tapahtunut laulajan vaihdos on sekä siunaus että kirous. Klassisessakin Exodus-kokoonpanossa kirkunut Steve Souza teki paluun yhtyeeseen edellisen vuosikymmenen alkupuolella. Keikka teki vaikutuksen ja sanoisin Souzan olevan paras käskyttäjä yhtyeeseen. Edellisen laulajan voimin tehdyt albumit ovat kuitenkin niin hyviä, että niiden kappaleita soisi kuulevan jatkossakin.

Kaksi vuotta vierähti siitä, kun Testament rymysi viimeksi Tampereen Pakkahuoneella. Yhtye teki silloin odotetun paluun omalle keikalleen Suomeen. Ja nyt sitä saatiin lisää. Keikka polkaistaan käyntiin ”The New Order” -albumin ensimmäisellä kappaleella ”Eerie Inhabitants”. Kuvittelin Helsingin-keikan settilistan antavan jotain osviittaa illan setistä ja oletin kuulevani paljon kappaleita kyseiseltä albumilta. Helsingin-keikka oli kuitenkin logistisista syistä myöhästynyt ja sisälsi eri kappaleita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Testamentin fanikunta on uskollinen yhtyeelle, ja yhtye tuntuu olevan koko ajan iskussa niin nimellisesti kuin musiikillisestikin. Edellisen ”Brotherhood Of The Snake” -albumin kappaleet saavat lähes yhtä innokkaan vastaanoton kuin ”Over The Wall” ja muut klassikot. Toivoisin kuitenkin, että Testament vetäisi hieman lyhyempiä ja dynaamisempia settejä, sillä Exodus toimitti asiansa tunnissa, enkä ehtinyt väsyä kertaakaan.

Rumpupallilla istuva legendaarinen rumpali Gene Hoglan oli osallistunut settilistan rakentamiseen ehdottamalla sille ”The Gathering” -albumin ”Fall Of Sipledomea”.  Rummut rytisevät konekiväärin lailla pitkin Pakkahuonetta, ja moshpitti pyörii valtoimenaan. Saamme jälleen todistuksen siitä, että ukot jaksavat läiskiä turpaan reilun puolitoista tuntia.

Koko koneisto pysähtyy äkkinäisesti, ja vokalisti Chuck Billy ryhtyy soimaamaan lavan edessä seisovaa järjestyksenvalvojaa. Joku on ilmeisesti laitettu käsirautoihin. Käsirautoihin? Rokkikeikalla? Mitä helvettiä? Billy käskee järjestyksenvalvojaa lopettamaan pelleily ja päästämään ilakoija raudoista, mihin yleisö lähtee mukaan huutamalla ”cuffs off”. Tilanne kestää kiusallisen kauan, enkä voi edes kuvitella, miten vokalisti ja järjestyksenvalvoja käyvät keskustelua, kun toisella on mikrofoni ja toisella ei. Olen Billyn kanssa täysin samaa mieltä siitä, että säännöt ovat metallikeikoilla yleensä turhan naiiveja. Silloin, kun rokki soi, ohjaa ihmistä sielu. En näe yhtään pahana sitä, että joku kokee yleisön päällä ryömimisen tarpeellisena aggressionsa purkamisessa. Se on se, mistä on kyse.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Raudoista päästiin kuitenkin ilmeisesti irti, ja juhla voi jatkua. Eetteriin isketään muutama rässiklassikko, ja tunnelma on päätä huimaava keikan loppuun asti.

Settilista:
1. Eerie Inhabitants
2. The Persecuted Won’t Forget
3. The Haunting
4. Greenhouse Effect
5. Dark Roots of the Earth
6. Last Day For Independence
7. Throne Of Thorns
8. Brotherhood Of The Snake
9. The Pale King
10. Careful What You Wish For
11. Fall Of Sipledome
12. Night Of The Witch
13. Into The Pit
14. Practice What You Preach
15. Over The Wall
16. Disciples Of The Watch

Kirjoittaja: Otto Vainionpää
Kuvaaja: Sanna Lehtonen

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Luetuimmat

Uusimmat