”Tymäkkää toimitusta ja tarinointia Englannin pikkuklubeilla” – Arviossa ”Legends of Punk -series Vol. 1 – Discharge” -live-Blu-ray/DVD

Legends of Punk on brittiläisen Lost Data Productionsin tuottama, merkittävimpien brittiläisten punk-bändien livekeikoista ja haastatteluista koostettu Blu-ray/DVD-julkaisusarja. Tuotantoryhmä on kiertänyt kuvaamassa ja haastattelemassa brittiläisiä anarko-veteraaneja jo vuodesta 2012 alkaen. Sarjan ensimmäinen osa näki päivänvalon vuoden 2019 lopulla. Paketissa on varmuuden vuoksi mukana hyvinvointipunkkareille tarkoitettu Blu-ray ja köyhille punkkareille tarkoitettu DVD.

Julkaisusarjan ekassa osassa perehdytään Lemmy-vainaan kotikaupungista Stoke-On-Trentistä tulevan hardcore-pioneeri Dischargen historiaan ja sen uran nykyiseen tilanteeseen. Kahdella Lontoon klubilla (Club100 ja T.Chances) ja yhdellä Bristolin keikalla aikavälillä 2015-2019 kuvattu konserttitaltiointi tarjoilee viimeisimmän, vokalisti Jeff ”J.J.” Janiakin aikakauden Dischargea raakana, päin näköä ja siloittelemattomana mutta kuitenkin korkealaatuisen kuvamateriaalin välityksellä.

Julkaisun kuva on kauttaaltaan maltillisen budjetin tyyliin parilla kameralla kuvattua, pelkistettyä livetoimintaa ilman kuvaefekteillä tai ääniteknisillä hienouksilla kikkailua. Taltioinnin kuivakka -soundi on taltioitu todennäköisesti suoraan miksauspöytään tulevasta äänestä. J.J.:n huutolaulu raikaa vakuuttavalla uholla koko väkivaltaisen ryöpytyksen päällimmäisenä. Rummut ovat äänimaiseman pinnassa ja paukuttavat pelkistetyn napakasti. Lujaa suoraan backlinesta puhaltavan basisti Rainy Wainwrightin ja kitaristiveljesten Bones ja Tezz Robertsin muodostama sirkkelimäinen särövalli jää stereokuvassa muuhun instrumentaatioon nähden kuitenkin turhan hentoiseksi tehden soundimaailmasta harmittavan limbon.

Yhtyeen uran alkuaikojen levytysten kiistattomista klassikoista, vuoden 2002 yhtyeen omaa nimeä kantavan paluulevyn ja viimeisimmän ” of Days” (2016) -pitkäsoiton raivopäisestä materiaalista koostuva 23 biisin setti kaahataan läpi täyteen pakkautuneiden pikkuklubien uumenissa hikeä säästämättä ja tenhosta tinkimättä. Performanssi on kaunistelematonta metakkaa ja mätinkiä eräältä kaikkien aikojen merkityksellisimmältä äärimusiikin yhtyeeltä. Taltiointi toimii myös mainiosti yhtyeen tammikuisten Suomen-keikkojen jälkifiilistelynä.

Ihailtavinta julkaisulla on se, että katsoja pääsee läheltä todistamaan kuusissakymmenissä olevien yhtyeen alkuperäisjäsenten ja muidenkin tyyppien periksiantamatonta asennetta ja kunnioitusta omalle anarkistiselle identiteetilleen ja tekemiselleen. Lukemattomien hardcore- ja grindcore-yhtyeiden lisäksi suuria lavoja täyttävien amerikkalaisten Metallican, Anthraxin, Soulflyn ja Machine Headin eräänä merkittävimpänä esikuvana vuosikymmeniä toiminut Discharge on kuin kotonaan pienellä klubilavalla tarjoilemassa marginaaliyleisölle ytimekästä tuotantoaan tilassa, jossa se on intiimissä kosketuksessa faniensa kanssa. Yhtyettä ei tämän toiminnan perusteella kiinnosta tippaakaan suurempi menestys tai sille monesti tyrkytetty legenda-status.

Keikkaelämyksen täydentävässä osiossa yhtyeen tarinaa täydentää vajaan 25 minuutin haastatteluosuus, mikä koostuu Tezzin ja J.J.:n sekä Rainyn, Bonesin ja Davidin (Bridgwood, rumpalin) tarinoimista, dokumentin tavoin yhteen editoiduista haastattelutuokioista. Näissä juoma maistuu, läppä lentää ja hymy on herkässä. Yksi herkullisimmista anekdooteista on ehdottomasti Bonesin kertoma tarina Metallican laulajasta ja rumpalista, joiden nimiä hän ei millään haastatteluhetkellä muista. Dischargen keikalla, päivää ennen Metallican Lontoon suurkonserttia Camden Underworld-klubilla, bändin paitakojun myyjätär käännytti kannoillaan ilmaisia Discharge-paitoja lokkeilleet amerikkalaiset hevirokkistarat, joita myyjätär ei siis tunnistanut klubin pimeydessä, sanoen: ”Jos haluatte ostaa paidan, menkää jonottamaan tuonne perälle niin kuin muutkin ihmiset!”

Paketin mukana kylkiäisenä tullut nippu Discharge-aiheisia kuvapostikortteja ja tarroja mennee hyötykäyttöön viimeistään tulevana jouluna.

Seuraavina ”Legends of Punk” -saagan (Vol. 2 ja 3) osina tullaan julkaisemaan tulevaisuudessa konserttinäytteen ja haastikset sisällään pitävissä paketeissa levyt birminghamilaisesta G.B.H.:sta ja Leamington Span -kaupungista tulevasta The Varukersista. Niitähän pitää alkaa odotella jo ihan tosissaan vesi kielellä.

8+/10

Kappalelistaus:

      1. Blood Runs Red
      2. Fight Back
      3. Hear Nothing, See Nothing, Say
      4. Nightmare Continues
      5. Look At Tomorrow
      6. A Hell On
      7. Cries of Help
      8. Ain’t No Feeble Bastard
      9. Protest And Survive
      10. Hype Overload
      11. New World Order
      12. Hatebomb
      13. State Violence, State Control
      14. Realities of War
      15. Decontrol
      16. Take the Part in Creating This System
      17. Accessories of Molotov
      18. War Is Hell, Hell is War
      19. War’s No Fairytale
      20. You Deserve Me
      21. Possibility of Life’s

Kommentoi julkaisua