Tyrmäävä, viettelevä ja herkkä – tätä kaikkea on Butcher Babiesin ”Lilith” -albumi

Kauniista ja kevyesti pukeutuneista naisvokalisteista, sekä energisistä lavaesiintymisistä tunnettu on omien sanojensa mukaan uudistanut ja laajentanut soundiaan uusimmalla albumillaan. Levylle on asetettu varmasti paljon odotuksia niin yhtyeen kuin fanien puolesta, mutta miten ne täyttyvät? Butcher Babiesin toisen vokalistin, Carla Harveyn mukaan uudelta albumilta löytyy yhtyeen tunnettua thrashiä, mutta mukaan on tuotu myös paljon muuta. Kaaoszinelle antamassaan haastattelussa Harvey tunnustaa paineiden olemassaolon, ja toteaa, että kolmas albumi määrittää bändin tulevaisuuden siten, että Butcher Babies joko menestyy tai tuhoutuu. ”Lilith” -albumia kuunnellessani en usko jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

Albumi räjäytetään käytiin brutaalisti ”Burn The Straw Manilla”. Shepherd ja Harvey räyhäävät vuorollaan toinen toistaan kiivaammin, ja kappale on kaikin puolin väkevä turpaanveto. Toisin sanoen ”Burn The Straw Man” ottaa heti kättelyssä luulot pois niiltä, jotka ajattelevat, että ”eiväthän naiset osaa laulaa aggressiivisesti”. Nimikkokappale ”Lilith” ei ole niin päällekäyvä kuin edeltäjänsä, mutta ei missään tapauksessa laimea. ”Lilith” on melodisempi ja mahtipontisempi, ja se sisältää hitusen puhtaita vokaalejakin. Kuten Harvey totesi haastattelussa, ”Headspin” on lyriikoidensa suhteen hyvin seksuaalinen ja kiusoitteleva, muttei kuitenkaan häiritsevän härskin kuuloinen. Omalla kieroutuneella tavallaan kappaletta voi pitää kauniina.

”#iwokeuplikethis” antaa korvapornoa vuorostaan vihaisemman ja raskaamman tulkinnan ystäville. ”The Huntsman” on jälleen hiukan kevyempi, melodisempi ja tunnelmansa suhteen mielenkiintoinen. Butcher Babies on onnistunut albumillaan varmistamaan sen, että kuuntelijaa yllätetään kerta toisensa jälkeen, eikä tylsistymiselle ole jätetty tilaa. ”Lilith” -albumilta löytyy useampi kevyempi kappale, mikä tuskin on kaikkien mieleen, mutta kun lopputuloksena on ”Look What We’ve Done”:n kaltaisia, onnistuneita tasapainotteluja keveän ja raskaan äänimaailman välillä, ei levyn kappaleita voi olla ihastelematta.

Butcher Babiesin uusin albumi on monipuolinen, kuten Harvey lupailikin. Yhdysvaltalaisyhtye on tehnyt rohkeita kokeiluja, ja ne ovat kannattaneet. Vaikka yhtyeen musiikkia kuunnellessa ensimmäisenä sanana ei tule mieleen ”miellyttävä”, niin se kyllä kuvastaa albumia kokonaisuudessaan. ”Lilithiä” on miellyttävä kuunnella – se ei pitkästytä eikä toista monotonisesti itseään, vaan haastaa kuuntelijan. Levyltä ei löydy juurikaan täytekappaleita. Ainoastaan jo singlenä julkaistu, ja albumin köyhimmät sanoitukset sisältävä ”POMONA (Shit Happens) kuulostaa täytteeltä, jonka olisi voinut jättää pois. Kaiken kaikkiaan ”Lilith” on onnistunut albumi Butcher Babiesiltä. Albumi, joka varmasti herättää tunteita.

8/10

Kappalelista:

 1. Burn The Straw Man
 2. Lilith
 3. Head Spin
 4. Korova
 5. #iwokeuplikethis
 6. The Huntsman
 7. Controller
 8. Oceana
 9. Look What We’ve Done
 10. POMONA (Shit Happens)
 11. Underground And Overrated

Butcher Babies Facebookissa

Kirjoittanut: Aleksi Parkkonen

Kommentoi julkaisua