Universumin lapsi, josta oli tulla jazz-muusikko – katsaus RHCP-basisti Flean muistelmateokseen ”Happoa lapsille”

Kirjoittanut Jarmo Hänninen - 26.11.2019

Australiassa syntynyt basisti-legenda Michael Peter Balzary eli tutummin Flea, jolla on takana lukuisia pikkurooleja televisiosarjoissa ja elokuvissa, ja joka on kaikille vielä ehkä tutumpi Red Hot Chili Peppers -yhtyeen basistina, on nyt kertomassa elämäntarinansa aina lapsuudesta nykypäivään.

Flea aloitti kirjansa kirjoittamisen jo vuoden 2014 huhtikuussa. Yli viisi vuotta myöhemmin, marraskuun alkupuolella englanniksi ilmestynyt ”Acid for the Children” -kirja ilmestyi, positiivisen poikkeuksellisesti, myös suomeksi saman kuukauden aikana LIKE Kustannuksen toimesta. Aikatauluongelmien vuoksi kirjan julkaisu viivästyi likipitäen vuodella. Kirjan toimittajana on ollut David Ritz, jonka valvovan silmän alla on kustannettu muun muassa Aretha Franklinin ja Marvin Gayen muistelmat. Tuntuu, että Ritz on antanut Flealle harvinaisen vapaat kädet kirjan kirjoittamisessa, sillä välillä kirjaa lukiessa tuntuu, että sen punainen lanka on likimain katoamassa. Kunnes teksti palaa taas niihin asioihin, joista puhuttiin muutama kappale aikaisemmin, ja jotka ovat olennaisia miehen niin sanotussa suuremmassa elämäntarinassa.

Vaikka kirja on 400-sivuinen, on se silti hyvin helppolukuinen. Kappaleet ovat todella lyhyitä ja jaettu osiin tietyn aikakauden mukaan. Lopusta löytyy myös henkilöhakemisto, josta voi tarkastaa kirjailijan maininnat esimerkiksi David Bowiesta ja palata sitten takaisin haluamilleen sivuille. Kirja eroaa perus elämäkerran tai muistelman kaavasta sen verran paljon, että voi olla, että se jopa karkottaa sen loogisimman pääkohdeyleisön, Red Hot Chili Peppers -fanit, myös suhteellisen kauas. Keikkamuisteloita ei pahemmin ole, ja levytyssessioista ei juurikaan kerrota. Kirjan kulminaatio on Flean ystävyyssuhde Anthony Kiedisiin eli Red Hot Chili Peppersin laulusolistiin.

Opus on kaikesta huolimatta pakko-ostos yhtyeen ja basistin faneille. Erityisesti se herättää jokaisessa pienen olohuone-psykologin, joka saa seikkaperäisen katsauksen yhden maailman kuuluisimman basistin elämään ja ajatuksiin aina lapsuudesta saakka. Perheoloista, miehen suhteesta luontoon, seikkailuun. Huumeet, musiikki, kaverit ja kaikki se, joka ei koskaan peittänyt sitä tosiseikkaa, että jos olit Flean ”hyvällä puolella”, niin hän rakasti sinua. Täytyy vielä toisen kerran varoittaa siitä, ettei kirja kerro Fleasta Red Hot Chili Peppersin aikana ja hänen seikkailuistaan bändin kanssa tien päällä, vaan likipitäen kaikesta muusta aina ”fiiliksistä ihmisiin” – juuri niin kuin hän on ne omassa mielessään kokenut.

”Happoa lapsille” on nyt 57-vuotiaan basistin esikoisteos, ja LIKEn kautta julkaistun mainion kirjan suomennoksesta vastaavat Sirje Niitepõld ja Ari Väntänen. Kirjan esipuheen, tai pikemminkin runon (”Viattomuus”), on kirjoittanut legendaarinen Patti Smith. Kirjan keskivaiheilta löytyy myös 16-sivuinen osio valokuvista Flean kotialbumista.

Teksti: Jarmo Hänninen

Luetuimmat

Uusimmat