Usko, toivo, rakkaus mutta suurin niistä on musiikki – Arviossa IANAIn ”Sunir”

Kirjoittanut Ilona Pakarinen - 27.6.2022

Vuosien työ on tullut päätökseen, kun IANAIn ”Sunir”-albumi on nähnyt päivänvalon. Muusikko IANAIn takana on multi-instrumentalisti Jaani Peuhu. Peuhu tunnetaan muun muassa yhtyeistä Mercury Circle, Swallow The Sun ja Iconcrash. IANAIn kokoonpanoon albumilla kuuluu vaihteleva joukko ihmisiä maailmanmusiikin ja klassisen musiikin parista, mutta myös raskaamman musiikin vaikuttajia löytyy (HIM ja Lord Of The Lost). Albumin julkaisupäivänä päivänvalon näki myös Pete Voutilaisen (One Eye Media) toteuttama musiikkivideo kappaleesta ”Anaia”. Kappaleen naislaulussa vierailee brittiläisen Client-yhtyeen vokalisti Nicole Thomas. Musiikkivideon ja IANAIn syntytarinan voit lukea ja katsoa täältä.

Kesti hetki, ennen kuin sain sulateltua kuulemani. ”Sunir” ei liiku ainoastaan eri kulttuurien välillä. Kuunteluelämys on lähellä niin voimaannuttavaa kokemusta, että se saa eri galaksien kiertoradat itkemään mystisesti leijailevaa tähtipölyä. Albumilla voi kuulla Pohjolan tunturipurojen kirpeän solinan, joka vangitsee mielen kaihoamaan surumielisyyttä. ”Sunir” ei tyydy jäämään tasapaksuksi rentoutusnauhaksi, vaan se onnistuu puskemaan kuulijaan palavana roihuavaa liekkiään, joka polttaa kuin Saharan kuuma aavikko. Maailmanmatkaajanakin tunnettu Peuhu on onnistunut luomaan erinomaisesti äänimaailmoja, jotka ulottuvat aurinkokuntaakin kauemmas.

Albumi on niin hypnoottinen, että sen seurassa ajantajusta tulee täysin tuntematon käsite. ”Sunir” sisältää rytmejä kaukaisesta menneisyydestä nykymaailman melodioihin sekoitettuna. Kaikkea reunustaa lähes taivaallinen harmonia, joka pitää kokonaisuuden harkittuna. Kokonaisuus on mielenkiintoinen ja sisältää Mercury Circlen devyyttialbumin kaltaista yllätyksellisyyttä.

”Sunir” on kokonaisuutena täynnä toivoa. Albumi on kuin lämmin kyynel poskella. Se virtaa soljuvan puron lailla huuhtoen pois sielua riipivän surumielisuuden. Se irrottaa kuulijan todellisuudesta maailman kauneimmalla tavalla, musiikin keinoin.