Uutta suuntaa vanhan laulajan voimalla – Arvostelussa Secret Sphere – ”Lifeblood”

Kirjoittanut Joonas Valkonen - 10.5.2021

Italialainen, sinfonisen power metalin sanansaattaja, Secret Sphere julkaisi yhdeksännen albuminsa ”Lifeblood” tämän vuoden maaliskuussa. Vaikka kyseessä onkin täällä Suomessa hieman tuntemattomampi yhtye, on se ollut toiminnassa jo yli 20 vuotta, jonka aikana se on hakenut omaa suuntaansa niin musiikin kuin kokoonpanonsakin saralla. Mielenkiintoiseksi levyn tekee alkuperäisen laulajan Roberto Messinan paluu yhtyeseen hänen jätettyään Sphere vuonna 2012. Syynä tähän olivat musiikilliset erimielisyydet ja taiteelliset näkemyserot. Musiikillisesti ”Lifeblood” eroaakin melkoisesti edeltäjästään, säilyttäen kuitenkin yhtyeelle ominaisen tyylin.

Levy alkaa instrumentaalikappaleella ”Shaping Reality”, joka on hyvin pitkälti pelkkä introraita, joka ei vielä varsinaisesti tarjoile juuri mitään kiinnostavaa. Kunnolla vauhtiin päästäänkin vasta seuraavalla raidalla, kun nimikkokappale ”Lifeblood” avaa urut toden teolla. Kyseessä on varsin perinteinen eurooppalainen power metal kappale vahvoine lauluineen ja nopeine kitaroineen. Kertosäe on varsin tarttuva ja Messinan laulu pitää kuulijan kiinnostuneena läpi kappaleen.

Oikeastaan koko levy seuraa edellä mainittua kaavaa. Levyllä on paljon hyvää perusvahvaa materiaalia, jokseenkin suoranaiset helmet loistavat poissaolollaan. Sphere yrittää rikkoa kaavaa muutaman kappaleen kohdalla, kuten esimerkiksi flirttailemalla hieman popimman suunnan kanssa kappaleessa ”Agains All the Odds” tai hidastamalla temmon lähemmäs nollaa illan viimeiseksi hitaaksi tarkoitetun ”Skywardsin” kohdalla.

Mikäli power metal on lähellä sydäntä kannattaa tämä kyseinen levy ottaa haltuun, sillä kyseessä on hyvin perinteinen kyseisen genren tuotos. Pyörää ei varsinaisesti keksitä uudestaan, mutta materiaali kestää vertailun genren muihin pelureihin. Erityismaininta on toki annettava Messinan laulun lisäksi kitaristi Aldo Lonobilille, jonka työskentely on läpi levyn moitteetonta.

Omat suosikkikappaleeni levyltä ovat ehdottomasti nimikkoraidan lisäksi ”Alive” ja ”Thank You”, jotka osoittavat kuinka hyvää eurooppalainen power metal voi parhaimmillaan olla. Valitettavasti useampaa kuuntelukertaa levy ei kestä, ja tämä heijastuu myös levyn arvosanaan. Nähtäväksi jää, mihin suuntaan Secret Sphere Messinan johdolla tulevaisuudessa suuntaa.

6½/10

Kappalelista:
1. Shaping Reality
2. Lifeblood
3. The End of An Ego
4. Life Survivors
5. Alive
6. Against All the Odds
7. Thank You
8. The Violent Ones
9. Solitary Fight
10. Skywards
11. The Lie We Love