Uutta verta: 25 tämän hetken kiinnostavinta nuorta metalliyhtyettä #2

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 4.1.2019
(Kuvassa: Tyrantti, Pagan, Thornhill ja Gaerea)

Varsin nuoresta iästään huolimatta metallimusiikki on ehtinyt käydä läpi monenlaisia muutoksia ja nähdä lukuisia eri tyylilajeja. Maailmanlaajuisesti valtavaa suosiota nauttiva musiikkityyli on koti lukuisille suurille yhtyeille, jotka ovat jättäneet omat jälkensä musiikkikartalle ja kohonneet genrensä kuolemattomiksi ikoneiksi. Yhtyeet kuten Black SabbathMetallicaJudas Priest ja Iron Maiden ovat klassisia metalliyhtyeitä, jotka ovat myöhemmin inspiroineet lukuisia nuorempia tekijöitä aina Behemothista Nightwishiin ja Slipknotista Five Finger Death Punchiin.

Vaikka aina silloin tällöin lukee ja kuulee ihmisten valittavan metallin nykytilasta, voi genre tänään itseasiassa erittäin hyvin. Olen koonnut tähän listaan 25 nuorta yhtyettä, joiden ura on lähtenyt kunnolla käyntiin 2010-luvulla ja joiden diskografia painottuu samalle vuosikymmenelle. Määrä on melko suuri, mutta silti ulkopuolelle jäi lukuisia kiinnostavia ja lupaavia nuoria tekijöitä. Luonnollisesti kyseessä on myös toimittajan henkilökohtainen lista omasta näkökulmasta tehtynä. Olen myös jättänyt tarkoituksella listalta pois sellaisia yhtyeitä, jotka jo nauttivat suurta suosiota maailmanlaajuisesti, kuten vaikkapa Ghost ja Kvelertak. Tämän listan yhtyeet osoittavat sen, että metallimusiikki on hyvissä käsissä. Edellisen listauksen pääset näkemään täältä.

Azusa

Jos bändissä soittaa muusikoita Extolista ja The Dillinger Escape Planista, ei lopputulos voi olla muuta kuin hyvä. Azusan musiikissa yhdistyvät niin ilkeät death metal -riffittelyt, kipakat thrash-pyrähdykset kuin murjova hardcorekin. Bändin keulaa koristaa laulajatar Eleni Zafiriadou, jonka riipivät kiljunnat saavat tasapainoa myös herkemmästä tulkinnasta. Yhtyeen debyyttialbumi ”Heavy Yoke” julkaistiin vuonna 2018.

 

Khemmis

Yhdysvalloista ponnistava doom-partio Khemmis on ehtinyt julkaista vasta kolme studioalbumia, mutta yhtye on jo ilahduttanut kaikkia pörisevän heavy metalin faneja ympäri maailmaa ja esitellyt loistavia laulunkirjoitustaitojaan.  Bändin musiikki on täynnä samettista laulua, raskaita äänimaisemia ja tarttuvia riffejä.

 

Pagan

Australialainen Pagan on varsin erikoinen, mutta virkistävä ilmestys modernin metallin maailmassa. Yhtye yhdistelee musiikissaan death n’ rollia, pieniä black metal -vivahteita, punk-tyylistä laulua, heavy metalia sekä tarttuvia pop-koukkuja kimaltelevaan ja neonväriseen estetiikkaansa. Yhtye julkaisi debyyttialbuminsa ”Black Wash” vuonna 2018.

 

Fallujah

Yhdysvaltalaisen Fallujahin musiikki on riipivän kaunista death metalia progressiivisilla vivahteilla. Yhtyeen kyky yhdistellä raskautta ja säihkyvän kauniita äänimaisemia on kadehdittavan hienoa kuunneltavaa. Tähän päivään mennessä yhtye on julkaissut kolme studioalbumia, joista viimeisin on vuoden 2016 ”Dreamless”.

 

Wheel

Helsinkiläismuusikkojen ja englantilaisen laulaja James Lascellesin muodostama Wheel on raikas tuulahdus kotimaisella rock-kentällä. Bändin vivahteikas rock on tarttuvaa ja tyylikästä, mutta välillä laitetaan myös intensiivisempää vaihdetta päälle vaihtoehtometallin hengessä. Yhtyeen debyyttialbumi ”Moving Backwards” julkaistaan helmikuussa.

 

Pallbearer

Modernin doom metalin lupaavimpiin nimiin kuuluva Pallbearer on ehtinyt ihastuttaa musiikkimaailmaa jo kolmen albumin verran, joista jokainen on osoittanut jatkuvaa kehitystä. Yhtyeen vuonna 2017 julkaisema ”Heartless” on kuitenkin varsinaista herkkua jokaiselle, joka metsästää jylhiä maisemia ja polveilevia riffejä.

 

Tyrantti

Olutta, nahkaa, viiksiä ja heavy metalia. Hiljattain levytyssopimuksen Playground Music Finlandin kanssa solminut Tyrantti kantaa ylpeänä vanhan liiton metallin lippua ja suunnittelee debyyttialbuminsa julkaisua. New Wave of Finnish Heavy Metal!

 

Akord

Skottilainen metalliyhtye Akord taituroi vaihtoehtometallin kuorruttamaa progemetallia Toolin ja Karnivoolin hengessä. Bändin perinteitä kunnioittava soundi onnistuu kuitenkin kuulostamaan harvinaisen tuoreelta ja omaperäiseltä. Yhtye julkaisi debyyttialbuminsa ”Ethereality” vuonna 2016.

 

Four Stroke Baron

Juuri kun luulit, että kaikki on jo tehty, astelee Four Strake Baron näyttämölle. Miltä kuulostaisi jos Tears For Fears ja The Cure alkaisivatkin esittää modernia metallia? Tämä yhdysvaltalaisyhtye päätti ottaa asiasta selvää, ja niinpä tuloksena onkin new waven ja progemetallin mielenkiintoinen, mutta toimiva yhdistelmä. Yhtye on julkaissut tähän mennessä kaksi albumia, joista viimeisin on vuoden 2018 ”Planet Silver Screen”.

 

Nails

Ex-Terror -kitaristi Todd Jonesin luotsaama Nails tarjoilee varmaa turpaanvetoa. Yhtyeen death metalissa marinoitu ja crust punk -vaikutteinen möykkä on ehtinyt voittaa ihmisiä puolelleen jo kolmen studioalbumin verran.

 

Code Orange

Kolme studioalbumia julkaissut Code Orange yhdistelee musiikissaan hardcore punkia ja metalcorea luoden samalla sekä piinaavaa, murjovaa että puoleensavetävää musiikkia. Yhtye sai vuonna 2017 Grammy -ehdokkuuden kappaleestaan ”Forever”.

 

Wage War

Metalcore-yhtye Wage War edustaa varsin modernia tyyliä genressään, jossa pääpaino on aggressiivisuudella ja vikkelällä riffittelyllä. Tähän mennessä yhtye on ehtinyt julkaista kaksi studioalbumia, joista viimeisin on vuoden 2017 loistava ”Deadweight”.

 

Gaerea

Portugalilainen Gaerea on maskeihin itsensä verhoava black metal -yhtye. Bändin musiikki on raakaa ja modernia black metallia, joka ei kuitenkaan nojaa genren modernimpiin suuntauksiin kuten blackgazeen. Yhtye julkaisi debyyttialbuminsa ”Unsettling Whispers” vuonna 2018.

 

 

Kaunis Kuolematon

Haminalainen Kaunis Kuolematon ponnisti kertaheitolla kotimaisen melodisen death metalin kiinnostavimpien nimien joukkoon vuoden 2014 debyyttialbumillaan ”Kylmä kaunis maailma”. Kuitenkin vuoden 2017 ”Vapaus” oli kaikessa tyylikkyydessään, tunnelmallisuudessaan ja raskaudessaan teos, joka tulee voittamaan vielä lukuiset genren fanit puolelleen.

 

Inkvisitor

Siitäkin huolimatta, että yhtye on käynyt läpi lähes täydellisen miehistönvaihdoksen uransa aikana, on 2012 Jyväskylässä perustettu Inkivistor edelleen pystyssä, voimakkaampana kuin koskaan. Bändin moderni thrash metal kulminoitui vuoden 2018 kakkosalbumilla ”Dark Arts of Sanguine Rituals”.

 

Thornhill

Australialainen Thornhill yhdistelee musiikissaan vaihtoehtometallia ja metalcorea niin, että lopputulos on  modernia, mutta virkistävää. Yhtye on julkaissut tähän mennessä kaksi lyhytsoittoa, joista tuorein on vuoden 2018 ”Butterfly”.

 

Vile Caliber

Helsinkiläinen Vile Caliber esittää rehtiä ja aitoa melodista heavy metalia. Energiaa ei säästellä studiossa eikä livenäkään. Bändin debyyttialbumi ”Tomorrow’s for Those Who Dare” julkaistiin vuonna 2015.

 

The Intersphere

Saksalainen rockyhtye The Intersphere on kerännyt kuulijakuntaa ympäri maailmaa kaikessa hiljaisuudessa. Enää ei kuitenkaan ole syytä olla hiljaa, sillä yhtyeen moderni ja tarttuva musiikki on varsin omaperäinen tulkinta kuolemattomasta genrestä. Yhtyeen uusin albumi on vuonna 2018 julkaistu ”The Grand Delusion”.

 

Alase

Tunnelmallista ja maalailevaa metallia suomen kielellä. Alasen musiikissa kuuluu vaikutteita niin Katatonialta kuin Swallow The Suniltakin, kenties pikkiriikkisen myös Saralta – miinus elektroniset elementit. Muutaman yksittäisen kappaleen julkaissut yhtye valmistelee parhaillaan debyyttialbumiaan.

 

Full Of Hell

Tämä yhdysvaltalaisyhtye yhdistelee musiikissaan kipakkaa grindcorea sekä riipivää noisea ja murisevaa sludgea. Bändin omaperäinen ja rosoinen melusaaste on varmaa herkkua kaikille äänekkään ja väkivaltaisen musiikin ystäville.

 

Caligula’s Horse

Australiasta ponnistava Caligula’s Horse on kehittynyt pikkuhiljaa ajan saatossa julkaisten neljä studioalbumia. Kuitenkin yhtyeen vuonna 2017 julkaistu ”In Contact” räjäytti potin progressiivisen metallin ystävien keskuudessa tarttuvilla ja taidokkaasti tehdyillä kappaleillaan.

 

Foreseen

Helsinkiläinen Foreseen iski allekirjoittaneen katutasolle vuoden 2017 ”Grave Danger” -kakkosalbumillaan. Bändin musiikki on murjovaa thrashin ja hardcoren yhdistelmää, joka kuulostaa erittäin tuoreelta.

 

Black Crown Initiate

Yhdysvaltalaisen Black Crown Initiaten progressiivinen death metal on paitsi erittäin omaperäistä, myös harvinaisen tarttuvaa. On suorastaan valtaisa rikos, ettei yhtye ole tämän tunnetumpi. Bändi on julkaissut tähän mennessä kaksi studioalbumia, joista viimeisin on erinomainen ”Selves We Cannot Forgive”.

 

Torchia

Tamperelainen Torchia vannoo orgaanisen ja rehdin death metalin nimeen. Bändin vuoden 2017 debyyttialbumin tuotti legendaarinen Hiili Hiilesmaa, jonka kädenjälki näkyy kotimaisten, maailmalla menestyneiden metallibändien uralla.

 

Paara

Kotimainen black metalia ja folkia yhdistelevä Paara on malliesimerkki maanläheisestä, mutta harvinaisen taitavasta ja mielikuvituksellisesta mustan metallin yhtyeestä. Bändin vuonna 2018 julkaistu kakkosalbumi ”Riitti” osoittaa sen, että yhtyeen jatkuvaa kehitystä ei pysäytä mikään.

Luetuimmat

Uusimmat