Kuvassa: Cult Leader, Au-Dessus, IKINÄ, Venom Prison)

Uutta verta: 25 tämän hetken kiinnostavinta nuorta metalliyhtyettä #3

Kirjoittanut Samuel Järvinen - 3.4.2019
Kuvassa: Cult Leader, Au-Dessus, IKINÄ, Venom Prison

Varsin nuoresta iästään huolimatta metallimusiikki on ehtinyt käydä läpi monenlaisia muutoksia ja nähdä lukuisia eri tyylilajeja. Maailmanlaajuisesti valtavaa suosiota nauttiva musiikkityyli on koti lukuisille suurille yhtyeille, jotka ovat jättäneet omat jälkensä musiikkikartalle ja kohonneet genrensä kuolemattomiksi ikoneiksi. Yhtyeet kuten Black SabbathMetallicaJudas Priest ja Iron Maiden ovat klassisia metalliyhtyeitä, jotka ovat myöhemmin inspiroineet lukuisia nuorempia tekijöitä aina Behemothista Nightwishiin ja Slipknotista Five Finger Death Punchiin.

Vaikka aina silloin tällöin lukee ja kuulee ihmisten valittavan metallin nykytilasta, voi genre tänään itse asiassa erittäin hyvin. Olen koonnut tähän listaan 25 nuorta yhtyettä, joiden ura on lähtenyt kunnolla käyntiin 2010-luvulla ja joiden diskografia painottuu samalle vuosikymmenelle. Määrä on melko suuri, mutta silti ulkopuolelle jäi lukuisia kiinnostavia ja lupaavia nuoria tekijöitä. Luonnollisesti kyseessä on myös toimittajan henkilökohtainen lista omasta näkökulmasta tehtynä. Olen myös jättänyt tarkoituksella listalta pois sellaisia yhtyeitä, jotka jo nauttivat suurta suosiota maailmanlaajuisesti, kuten vaikkapa Ghost ja Kvelertak. Tämän listan yhtyeet osoittavat sen, että metallimusiikki on hyvissä käsissä. Edellisen listauksen pääset näkemään täältä.

Rivers of Nihil

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Yhdysvaltalainen, teknistä death metalia taituroiva Rivers of Nihil pudotti vuonna 2018 metallimaailmaan aikamoisen teoksen. Bändin kunnianhimoinen kolmas albumi ”Where Owls Know My Name” puhalsi omaan genreensä kauan kaivattua raikkautta ja musiikillista omalaatuisuutta hienoin sävellyksin ja kevyin jazz-vaikuttein.

Joviac

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

I/O-yhtyeen raunioista noussut tamperelainen Joviac yhdistelee musiikissaan melodista AOR:ia ja progressiivisia elementtejä. Bändin retro-moderni tyyli on varsin ammattitaitoista. Yhtyeen mukaan nimetty debyyttialbumi julkaistiin vuonna 2017.

Rifftera

Vuonna 2010 perustettu vaasalainen Rifftera yhdistelee taidokkaasti thrash metal -elementtejä melodiseen death metaliin. Debyyttialbumillaan listasijoituksiakin saanut yhtye julkaisi uuden ”Across the Acheron” -albuminsa vuoden 2019 alussa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Cult Leader

Vuonna 2013 perustettu Cult Leader on varsin jykevä soppa sludgea ja hardcorea. Intensiivistä ja rosoista musiikkia taituroiva orkesteri julkaisi kehuja keränneen kakkosalbuminsa ”A Patient Man” vuonna 2018.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Monochromatic Black

Erilaisia äärimetallin elementtejä modernilla otteella musiikissaan yhdistelevä Monochromatic Black on jo ehtinyt kerätä kiinnostuneita korvapareja puoleensa, vaikka se ei ole vielä julkaissut kuin muutaman kappaleen. Solisti Tanya Beickertin ääni taipuu kaikkeen murinasta karjumiseen ja aina puhtaisiin lauluihin saakka. Yhtyeen debyyttialbumi ”Pneuma” ilmestyy toukokuussa.

Hukutus

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Mainos päättyy

Vuonna 2011 alkunsa saanut Hukutus soittaa riipivää black metalia, joka saavutti huomioni vuonna 2017 kuultuani kappaleen ”Metsä ja Yö”. Bändin seuraavana vuonna julkaistu debyyttialbumi ”Oksitoniini” lunasti kaikki sille asetetut odotukset.

DIRT

Tasaista hypeä kerännyt DIRT soittaa raskasta, rosoista ja melodista hard rockia. Asennetta löytyy vaikka muille jakaa, riffi on kuningas ja kertosäkeet suuria. Bändi julkaisi ensimmäisen lyhytsoittonsa ”Low Life” maaliskuussa.

Spiritbox

Iwrestledabearonce-yhtyeestä tutun avioparin kipparoima Spiritbox esittää modernia metalcorea, jossa on kuultavissa ripaus djenttia. Yhtyeen mukaan nimetty debyyttialbumi julkaistiin vuonna 2017.

Chronoform

Kauhajoelta ponnistaa modernia metallia takova Chronoform, jonka musiikissa yhdistyvät groove, melankolisuus ja nuoruuden vimma. Tuska-Torstaissakin vakuuttanut retkue työstää parhaillaan debyyttialbumiaan.

Alkaloid

Saksalainen, teknistä death metalia esittävä Alkaloid lienee yksi tämän hetken kiinnostavimmista nimistä genressään. Bändin musiikki yhdistelee hyvin monivivahteisesti esimerkiksi 80-luvun progressiivista rockia, jazzia ja avant-gardea. Yhtyeen kakkosalbumi ”Liquid Anatomy” ilmestyi vuonna 2018.

IKINÄ

IKINÄ on modernin kotimaisen vaihtoehtometallin outolintu. Bändin musiikissa yhdistyvät 2000-luvun nu metal, poppikertosäkeet sekä Stam1nan mieleen tuova venkoilu ”sannimaisilla”, arkielämästä ammentavilla lyriikoilla. Yhtye työstää tällä hetkellä toista studioalbumiaan, jonka on määrä ilmestyä vuoden 2019 aikana.

Astronoid

Post-metalia, shoegazea ja Mew-tyylisiä melodioita uneliaassa metallissaan yhdistelevällä Astronoidilla on varsin tunnistettava tyyli. Jylhiä äänimaisemia musiikillaan muovaileva Astronoid julkaisi omaa nimeään kantavan kakkosalbuminsa aiemmin vuonna 2019.

Tomb Mold

Kanadalainen Tomb Mold roiskii rosoista kuolonmetallia varsin uskottavalla vanhan liiton otteella. Ahkeraan tahtiin uutta musiikkia julkaisevan yhtyeen kakkosalbumi ”Manor of Infinite Forms” näki kalpean päivänvalon vuonna 2018.

Infected Rain

Nu metal on alkanut tehdä salakavalaa paluuta parrasvaloihin viime vuosina. Jujuna on vaikutteiden hakeminen metalcoresta, jolloin puhutaan jo uudesta tyylisuunnasta: nu metalcoresta. Kun kaksi vihattua genreä yhdistää voimansa, on lopputulos varmasti tarpeeksi antamaan monille näppylöitä. Onneksi moldovalainen Infected Rain kykenee näyttämään kyntensä mukaansatempaavalla mäiskinnällään.

Everwave

Kuopion kylmyydestä ja Tampereen ratikkahelvetistä esiin astuu modernia metallia määrätietoisesti mukiloiva viisikko Everwave. Kansainvälisestikin laadukkaalta kuulostavan debyyttialbuminsa ”So Called Home” yhtye julkaisi vuonna 2018.

Venom Prison

Brittiläinen Venom Prison on erittäin toimiva yhdistelmä death metalia ja hardcorea ilman, että meininki äityy kuuden sekunnin ja kahden markan grindcoreksi. Bändin ilkeä raapiminen kulminoitui hiljattain julkaistulla kakkosalbumilla ”Samsara”.

Kuilu

Massiivista, kylmää ja musertavaa. Kuilu on henkeäsalpaava ristisiitos death metalia ja doom metalia. Vuonna 2018 julkaistu debyyttialbumi ”Monumentti” vangitsee loistavasti bändin toivottoman ja melankolisen äänimaiseman.

Raiju

Kuvittele yhdistelmä Protest The Heroa, Coheed And Cambriaa ja Obscuraa. Ehkä ripaus Intronautia ja Paramorea. Lopputuloksena on äärimmäisen persoonallinen, piikikäs ja sateenkaaren väreissä hohtava Raiju. Yhtyeen värikäs ja innostava kakkosalbumi ”Non Sequitor” julkaistiin aiemmin tänä vuonna.

Earth Groans

Aggressiivista, dissonoivaa ja asenteellista hardcorea. Earth Groans on loistava esimerkki tarttuvaa, mutta armotonta musiikkia rutistavasta orkesterista. Bändin toinen lyhytsoitto ”Rahab” julkaistiin vuonna 2018.

Raster Density

Aivan hemmetin tyylikästä, kotimaista teknistä death metalia. Bändin vuonna 2017 julkaistu kunnianhimoinen kakkosalbumi ”Mother ov Mankind” on kansainvälisestikin laadukasta koukerokuoloa. Pitäkäähän nimi mielessä!

Silent Planet

Ajattelevan miehen metalcorea. Filosofisen pinnan alla on melodista ja tarttuvaa corea, joka on kerännyt innokkaan kuulijakunnan ympäri maailmaa. Bändin kolmas albumi ”When The End Began” julkaistiin vuonna 2018.

Night Verses

Tässä on jälleen yksi yhtye, jonka soundia on hivenen vaikeampi lokeroida. Bändin musiikissa yhdistyvät post-rock -tyylinen äänimaisema, mastodonmainen riffittely ja metalcore-tyylinen aggressio. Night Verses on ehtinyt kultivoida omaperäistä progressiivista musiikkiaan jo kolmen albumin verran.

Stellar Circuits

Melodinen vaihtoehtoproge on eräänlainen koulukuntansa. Stellar Circuits asettuu samaan perheeseen Toolin, Rishloon, Karnivoolin, Dorjen ja Toskan kanssa. Pienenä koukkuna on se, että Stellar Circuitsin musiikissa on kuultavissa myös vaikutteita Tesseractin tyylisiltä djent-yhtyeiltä.

Oksennus

Salaperäinen Oksennus lienee yksi allekirjoittaneen suosikeista, mitä tulee outoilumusiikkiin. Projektin omalaatuisessa musiikissa kuuluu sekoitus avant-gardea, doomia ja death metalia pienoisilla progekoukeroilla. Hypnoottista ja hauskaa kolistelua.

Au-Dessus

Liettuasta ponnistaa Au-Dessus, jonka musiikki on jylhää ja tunnelmallista, modernia black metalia. Yhtyeen riipivää musiikkia pääsee kuulemaan vuonna 2017 julkaistulta debyyttialbumilta ”End Of Chapter”.

Luetuimmat

Uusimmat