Vastinetta odotuksille – arviossa Soilworkin ”Verkligheten”

Kirjoittanut Jouni Lepistö - 7.1.2019


Ruotsalainen Soilwork on tehnyt yli kaksikymmentä vuotta kestäneen uran melodisen death metalin parissa, eikä loppua näy. Edellisestä julkaisusta on kulunut lähes kolme ja puoli vuotta, mikä on toistaiseksi pisin tauko bändin historiassa. Yhdestoista albumi ”Verkligheten” näkee kuitenkin vihdoin päivävalon tammikuun 11. päivä Nuclear Blastin kautta. Uusi julkaisu on samalla ensimmäinen, jossa rumpalina toimii Bastian Thusgaard.

Ilman sen laajempia johdantoja lähdetään pureutumaan albumin sisältöön. Introna toimii nimikkoraita ”Verkligheten”. Instrumentaalikappale maalailee haikean surullisia mielenmaisemia, joiden keskeltä on kuitenkin havaittavissa ripaus toivoa. Ikään kuin kävelisi loputtomalta tuntuvassa pimeässä tunnelissa, mutta jossain kaukaisuudessa olisi kuitenkin häivähdys valoa. Tämä tulkinta ei välttämättä ole kovin kaukana totuudesta, sillä bändin jäsenet ovat kokeneet varsin rankkoja asioita viimeisten vuosien aikana, ja he sanovatkin että albumin nimi ”Verkligheten” kuvaa todellisuutta, jota ei pysty pakenemaan.

Kaupallinen yhteistyö

Battle Beastista Ulveriin ja VOLASTA Nightwishiin: Ilosaarirock tarjoaa paljon herkkua raskaamman musiikin ystäville →

Haikeat fiilistelyt päättyvät ”Arrivalin” räjähtäessä soimaan rakentelematta sen pidempiä odotuksia kliimaksille. Bastian Thusgaard pääsee paukuttamaan kannuja heti sydämensä kyllyydestä, eikä ainakaan allekirjoittanut voi sanoa välittömästi kaipaavansa Verbeurenia. ”Bleeder Despoiler” jatkaa siitä, mihin ”Arrival” jää. Synkkä soundi lähettää kuulijan syöksykierteellä kohti maan uumenia. Pää lähtee heilumaan väkisin, ja kertsi saa aikaan kylmät väreet ampumalla nuotit juuri oikeisiin kohtiin kuulohermossa. Kun vielä kappaleen loppuun isketään pirun kaunis kitara, joka ikään kuin nostaa kuulijan pimeydestä, ei voi olla kuin tyytyväinen.

”Full Moon Shoals”, joka on ilmestynyt myös albumin toisena singlenä, tarjoilee selvästi rauhallisempaa materiaalia. ”The Nurturing Glance” puolestaan muuttaa muotoaan pariinkin kertaan. Alku lupailee varsin perinteistä modernia Soilworkia, mutta yllättäen korviin kantautuukin hard rockiin vahvasti kallellaan olevaa settiä. Kertsi sen sijaan palauttaa homman jälleen tyylillisesti tutuille raiteille muovaten kappaleesta mielenkiintoisen kokonaisuuden.

”When the Universe Spoke” ei päästä Bastian Thusgaardia helpolla. Kyseessä on yksi niistä biiseistä, joiden jälkeen haluaisin nähdä tilastoja rumpalin sykkeestä ja energiankulutuksesta. Soundillisesti kappale on varsin perinteistä 2010-luvun nopeaa Soilworkia, jonka synkkä tunnelma ja monitahoinen rakenne tuo vahvasti mieleen ”The Ride Majestic” -albumin.

Seuraavana vuoronsa saa yksi albumin ehdottomista kohokohdista. ”Stålfågel” alkaa elektronisten elementtien luomalla imaisulla kappaleen sisään. Biisi on heti ensimmäisellä kuuntelukerralla perkeleen iskevä ja vaatii samantien uusintaa. Mielestäni se, että kappaletta ei tarvitse kuunnella viidestä kymmeneen kertaan ennen sen avautumista on lähes poikkeuksetta hyvä asia. Kyseessä onkin yksi Soilworkin mieleenpainuvimmista kappaleista 2010-luvulta.

Albumin vähiten säväyttävän biisin viitan saa sen sijaan harteilleen ”The Wolves Are Back In Town”, sillä se sisältää liiankin tuttuja ja moneen kertaan kuultuja elementtejä. ”Witan” saapuu kuitenkin paikkaamaan tilanteen välittömästi kasvamalla asteittain yhdeksi ”Verklighetenin” oivaltavimmista ralleista.

Viimeiset kappaleet saattelevat kuulijan vielä ”The Ageless Whisperin” seesteisyyden kautta totaalisen kaaoksen keskelle. ”Needles and Kin” nimittäin tarjoilee koko albumin suurimman energiapurkauksen Amorphiksen Tomi Joutsenenkin päästessä ääneen vierailijan roolissa. Rumpujen tuhoamisen jälkeen kirsikkana kakun päälle asetellaan vielä taatusti mieleen jäävä ”You Aquiver”, jonka jälkeen ei juuri enempää osaa toivoa.

Soilwork on mielestäni mainio esimerkki siitä, miten mittavan uran tehnyt bändi voi edelleen uudistua ja kuulostaa raikkaalta pysyen silti uskollisena juurilleen. ”Verkligheten” on kokonaisuutena nopea, aiempaa enemmän puhtaaseen lauluun nojaava ja tarttuvia koukkuja pursuava. Bändi tuntuu palanneen ”The Living Infiniten” viitoittaman, kokeilevamman musiikin parista takaisin kohti selkeämmin strukturoituja kappaleita, mikä ei ole lainkaan huono asia, sillä joskus vähemmän on enemmän.

9/10

Kappalelista:
1. Verkligheten
2. Arrival
3. Bleeder Despoiler
4. Full Moon Shoals
5. The Nurturing Glance
6. When The Universe Spoke
7. Stålfågel
8. The Wolves Are Back In Town
9. Witan
10. The Ageless Whisper
11. Needles And Kin
12. You Aquiver


Soilwork Facebookissa

Kirjoittanut: Jouni Lepistö