Volbeat – Beyond Hell / Above Heaven

Volbeat, tuo Tanskan oma ”Elvis-hevi” yhtye, niinkuin joku fiksu on aikoinaan yhtyeen nimennyt, on ollut kasassa kohta vuosikymmenen ja julkaissut kolme albumia. Yhtyeen ensimmäinen pitkäsoitto  ”The Strength / The Sound / The Songs” ilmestyi vuonna 2005, mutta moni muistaakin yhtyeen vasta vuoden 2007 julkaistun ”Rock The Rebel / Meet The Devil” albumin hiteistä kuten ”Radio Girl” sekä ”Sad Man’s Tongue”. Siitä asti yhtye on kierrellyt kotimaatamme ahkeraan tahtiin ja vuoden 2008 ”Guitar Gangsters & Cadillac Blood” vain vahvisti yhtyeen asemaa yhtenä Pohjoismaiden lupaavimmista metalliyhtyeistä. Saadessani oikeuden kuunnella yhtyeen neljättä albumia ”Beyond Hell/Above Heavenia”, päätin heti käyttää tilaisuuden hyväkseni ja ottaa levyn kuunteluun..

Musiikillisesti Volbeatin neljäs albumi on lähestulkoon juurikin sitä, mitä yhtyeen ennaltaan tunteva odottaa levyltä kuulevansa. Yhtyeen kappaleet ovat jälleen kerran tarttuvia ja täynnä koukuttavia melodioita, mutta onpa tällä kertaa Volbeat sentään saanut musiikkiinsa myös hieman ennalta-arvaamattomia piirteitä. Tästä hyvänä esimerkkinä on esimerkiksi kappaleet ”7 Shots”, joka kuulostaa suurimmaksi osaksi country kappaleelta sekä ”Evelyn”, jossa on vierailevana solistina Napalm Death– yhtyeestä tuttu Mark ”Barney” Greenway. ”Evelyn” on kappaleena yhtyeen historian raskain ja sisältääkin todella murhaavia lauluosuuksia Barneylta Volbeatin vokalisti Michael Poulsenin vain tyytyessä laulamaan kertosäkeitä ja luomaan lisää melodiaa kappaleeseen.

Vaikkakin albumi on itsessään Volbeatin varmaan monipuolisin teos tähän päivään mennessä olisin silti toivonut kuulevani enemmän ”Radio Girl”:n kaltaisia meneviä ja vauhdikkaita kappaleita. Sen sijaan levyllä on enemmän näitä hitaampi tempoisia kappaleita, jotka omasta mielestäni eivät ainakaan edusta yhtyettä siinä valossa, missä sitä itse pidän parhaimmillani. Lisäksi kuunnellessani levyä läpi riittävän monta kertaa huomasin, että ennen yhtyeen vahvuutena pidetty Michael Poulsenin omaperäinen laulanta ei ehkä enää olekkaan enää se yhtyeen ”paras” ase vaan se on tällä hetkellä koukuttavat kappaleet sekä ”7 Shots”:n kaltaiset kappaleet, jotka eroavat yhtyeen tuotannosta kohtalaisesti.

”Beyond Hell Above Heaven” on levyllinen sitä taattua Volbeattia, mitä varmasti monet meistä haluavat kuulla.  On hieno huomata, että yhtye on kehittymiskykyinen ja pystyy myös kirjoittelemaan kappaleita erilaisista näkökulmista kuten esimerkiksi countrysta tai death metallista. Mitä kuitenkin kaipaisin yhtyeen musiikkin enemmän olisi vaihtelua laulupuolella. Kyllä, Michael Poulsenin ääni on hyvä ja tarttuva, mutta silti pitemmän päälle se alkaa kuulostaa todella puuduttavalta ja ainakin omalla kohdallani kääntyy ehkä vähän yhtyettä vastaan. Siinä mielessä hyvänä lisänä levyllä olivatkin lauluosuudet Barneylta sekä Kreatorin Miland “Mille” Petrozzalta. Kokonaisuutena levy on hyvä ja ehkä kokonaisuus, joka varmasti tulee saamaan hymyn monen fanin huulille levyn CD-soittimeen laittaessaan!

7/10

Kappalelista:

01. The Mirror And The Ripper
02. Heaven Nor Hell
03. Who They Are
04. Fallen
05. A Better Believer
06. 7 Shots
07. A New Day
08. 16 Dollars
09. A Warrior’s Call
10. Magic Zone
11. Evelyn
12. Being 1
13. Thanks

www.myspace.com/volbeat

Kirjoittanut: Arto Mäenpää

Kommentoi julkaisua

2 kommenttia

  1. Mielestäni ainakin singlestä Fallen on yritetty tehdäehkävähän liian ”greenday”:maista, jopa massa musiikkia…ei hyvä.

  2. ”olisin silti toivonut kuulevani enemmän ”Radio Girl”:n kaltaisia meneviä ja vauhdikkaita kappaleita.”

    Joo, ei kiitos. Radio Girl on kyllä paskin biisi mitä volbeatilta löytyy. Roskaa massoille biisi.