W.A.S.P. / Barbe-Q-Barbies, 17.10.2012, The Circus @ Helsinki

Jo huimat kolmekymmentä vuotta kasassa ollut W.A.S.P. toi ”30 Years of Thunder”
-maailmankiertueensa  The Circukseen Helsinkiin. W.A.S.P.:in lämmittelijänä toimi helsinkiläinen tyttöbändi Barbe-Q-Barbies. Luvassa oli siis erittäin rokkaavaa menoa.

Mahtava ilta alkoi Barbe-Q-Barbiesin tyttöenergialla. Ensiksi ajattelin: ”Mitäköhän tästäkin oikein tulee…” Mutta keikan jälkeen oli kyllä pakko todeta, että tytöt vetivät aika hyvän keikan. Bändin biisit olivat kaikki aika samanlaisia, mutta muuten melko hyviä. Pelkään vain, että tytöt häviävät rock-massaan, mutta katsotaan, mitä tulevaisuus vielä tuo tullessaan.

Barbe-Q-Barbiesin osuuden jälkeen tytöt rupesivat itse roudaamaan soittimiaan pois lavalta, ja W.A.S.P.:in roudarit puolestaan laittoivat lavaa kuntoon illan pääesiintyjää varten. W.A.S.P.:in rummut, suuri valkokangas ja kaksi pientä valkokangasta oli piilotettu mustien kankaiden alle, ja kun niiden alta paljastui W.A.S.P.:in logo, itsellänikin alkoi adrenaliini virrata.

Vihdoin alkoi soida W.A.S.P.:in alkunauha, jossa oli kaikkien aikojen parhaimpien W.A.S.P.-biisien kertosäkeet lyhykäisyydessään ja tavallaan flashbackinä. Ja kun Blackie Lawless sitten asteli lavalle, taputukset olivat huimat. Keikka alkoi ”On Your Knees” -kappaleella, joka herätteli mukavasti faneja. Mutta kun ”L.O.V.E. Machine” pärähti soimaan, ei sitä Circuksen tunnelmaa voi edes sanoin kuvailla. Se pitää kokea itse.

Lavan valkokankailta näytettiin kuvia sekä videoita ”The Crimson Idol” -albumin biisien aikana, mikä toi taas oman salamyhkäisen tunnelmansa keikkaan. Myös ”Wild Child” ja ”L.O.V.E. Machine” -biisien aikana esitettiin kyseisten biisien musiikkivideoita, mikä mielestäni oli omituinen valinta mutta tavallaan toimi. Mieleeni jäi eräs asia ”Wild Child” -biisistä: Musiikkivideossa on kohta, jossa Lawless pörröttää omia hiuksiaan. Keikalla ”Wild Childin” aikana, kun tämä kohta musiikkivideosta tuli, Lawless käänsi selkänsä yleisölle ja pörrötti hiuksiaan samalla tavalla kuin videossa. Muistan tämän sen takia, koska onnistuin spottaamaan juuri tämän kohdan enkä nähnyt pitkien ihmisten takaa hirveästi juuri muuta. Suoraan sanottuna välillä vituttaa olla lyhyt…

Keikan viimeiseksi biisiksi oli valittu ”Blind In Texas”, ja keikan lopetusbiisinä se toimi mahtavasti. Se oli suunniteltu keikkaystävälliseksi, mutta hienoin kohta päätöskappaleessa oli kuitenkin se, kun musiikki loppui ja tuli täysin hiljaista. Lawless kuitenkin johti kertsillä keikan hienosti loppuun.

Itse jäin keikalta vielä toivomaan ”Scream Until You Like It” sekä ”Babylons Burningin” kaltaisia hittejä mutta muuten kuultiin kyllä kaikki W.A.S.P.:in mahtavuudet.

Blackie eläytyy jokaiseen biisiin täysillä, aivan kuin hän kertoisi jotain tarinaa. Pakko myöntää, että tämä 56-vuotias mies on erittäin hyvässä kunnossa. Hän juoksenteli lavalla kuin nuori poika, roikkui keikan puolivälissä lavalle tuodussa Elvis-mikkitelineessä vain yhdellä kädellä ja lopulta ponkaisi mikkitelineen päälle. Aika vakuuttavaa, ettenkö sanoisi.

Bändi soitti tosi hyvin yhteen, ja Mike Dupken rumpusoolo oli jotain aivan uskomatonta. Blackie Lawlessin ääni kuulostaa niin paljon paremmalta livenä kuin levyllä. Kokonaisuutena keikka oli siis aivan mahtava!

Hymy naamalla, niskat jumissa ja ääni käheänä lähdin talsimaan kotia kohti. W.A.S.P.:in keikka oli todella kokemisen arvoinen.

Raportti: Tia Salmela
Valokuvat: Teemu Siikarla