Wolfheart

Kirjoittanut Arto Mäenpää - 10.1.2013

Mm. Before The Dawnista, Black Sun Aeonista, Routasielusta, Dawn Of Solacesta sekä Final Harvestista tuttu muusikko Tuomas Saukkonen löi keskiviikkona melkoisen pommin pöytään, kun mies ilmoitti lopettavansa kaikki meneillään olevat projektinsa. Kaaoszine tavoitti Tuomaksen modernisti Facebookin kautta ja kyseli häneltä syitä päätöksiinsä liittyen. Lue lisää nähdäksesi haastattelu kokonaisuudessaan.

Terve Tuomas. Löit tiskiin melkoisen pommin tänään kun ilmoitit lopettavasi yhtyeet, joiden parissa olet työskennellyt jo yli 10 vuotta. Mistä idea moiseen oikein tuli? Ilmeisesti idea syntyi ajan kanssa, etkä ole tekemässä mitään hätiköityä päätöstä asian suhteen?

Tuomas: Onhan tätä hommaa tullut mietittyä jo muutaman vuoden BTD:n osalta ja ensimmäisen kerran asia pöydällä kun olimme julkaisemassa 10-vuotisen taipaleen kunniaksi ”Decade Of Darkness” EP:tä. Silloin oli jo sellaisia fiiliksiä, että tähän olisi hyvä päättää. Bändillä kulki monella tapaa hyvin ja noihin aikoihin soitettiin bändin parhaat kiertueet euroopassa Amorphiksen lämppärinä ja Aasiassa mm.Stratovariouksen kanssa. Levyt myi hyvin, signattiin diili metallijätti Nuclear Blastin kanssa ja EP:tä seurannut täyspitkä ”Deathstar Rising” nousi Suomessa albumilistalla TOP10:iin. Silti homma alkoi maistua enemmän ja enemmän duunilta ja aloin itse tavallaan kasvamaan erilleen bändistä ja itselle tärkeimmästä asiasta elämässä eli rakkaudesta musiikin tekoon. Myös bändin sisällä alkoi nousta monenlaista ristiriitaa mikä alkoi näkyä motivaatiossa ja bändin lavakunnossa mikä entisestään lisäsi omaa turhautumistani touhuun mikä tottakai alkoi heijastua myös muihin. Miehistön vaihdos 2011 antoi paljon uutta virtaa touhuun eikä lopettaminen ”Deathstar Rising” levyn jälkeen olisi tullut kuuloonkaan vaikka fiilis oli kaikkea muuta kuin korkealla koska niihin fiiliksiin lopettaminen olisi jättänyt kyllä pahan tappiomielialan ja verenmaun suuhun. ”Rise Of The Phoenix” ja sitä seuranneet keikat Suomessa ja Euroopassa sekä levyn saama vastaanotto fanien ja median parissa antoi mahdollisuuden laskea ”vanhasta ystävästä” irti 14 vuoden yhteisen matkan jälkeen niin että oli voittaja fiilis ja pystyi hyvällä mielellä katsomaan taaksepäin kaikkia vuosia ja reissuja. Jossain vaiheessa sitä vaan huomasi toteuttavansa bändin olemassaoloa ja rakentamassa bändin uraa ja sellainen oma lapsenomainen into musiikin tekemiseen oli päässyt jäämään taka-alalle mikä olis suurin syy lukuisiin sivuprojekteihin joiden parissa pää focus oli itse musiikissa. Sitähän Dawn of Solace, Black Sun Aeon, Routasielu ja The Final Harvest olivat eli sivu projekteja ja taiteellisia irtiottoja BTD:stä. Nyt kun BTD on tullut tiensä päähän oli itselle loogista puhdistaa pöytä kerralla ja alkaa rakentamaan jotain täysin uutta.

Et kuitenkaan ole jäämässä laakereillesi lepäämään, vaan olet jo aloittamassa uutta yhtyettä. Mistä idea Wolfheartiin tuli ja keitä jäseniä yhtyeessäsi nyt soittaa?

Tuomas: Tässä on kaikessa hiljaisuudessa jo kesästä 2012 rakennettu Wolfheart – nimellä kulkevaa bändiä ja olen syksystä asti kirjoittanut biisejä ja sitä mukaa tehnyt demoja. Tällä hetkellä on äänitettynä ja miksattuna jo puolet bändin vielä nimeättömästä debyytistä ja loput saadaan pakettiin maaliskuussa jolloin äänitetään ja miksataan loput. ”W” etenee aika BSA -tyylisesti eli itse vetelen kaikki soittimet studiossa ja sitten kun on sen aika niin kasataan  livemiehistö sen ympärille. Näkisin sen kokolailla mahdottomaksi elää tekemättä musaa joten jonkinlainen kanava musiikin ulostuomiseen bändin / projektin muodossa olisi aika ehdoton juttu mulle joten erikseen ei tarvinnut tehdä päätöstä uudesta bändistä. Aloitin vain kirjottamaan biisejä ja omalla painollaan niistä alkoi muodostua selkeä oma kokonaisuus. Ensimmäistä kertaa yli 10 vuoteen ei ollut mitään muuta kuin minä ja musiikki. Ei keikkoja kalenterissa, ei julkaisuaikatauluja, ei promosuunnitelmia, ei edes levytys-sopimusta :). Nyt kun puoli levyä on valmiina miksattuna pitää alkaa vähän katselemaan että mitä kautta levy tulisi ulos ja ehtiikö se vuoden 2013 alkutalveen.

Miten itse kuvailisit uuden yhtyeen saundia verrattuna sinun omiin edesmenneisiin projekteihisi? Vaihtuuko yhtyeen tyyli täysin vai pysytäänkö edelleen metallin parissa?

Tuomas: Kyllä tässä hommaa tekee niin puhtaasti itselleen että en näe mitään pointtia alkaa keksimään pyörää uudestaan ihan vaan siksi, että sitä joku multa odottaisi tai että se saattaisi olla ”uran” kannalta järkevää kun noita sävellettyjä ja julkaistuja hevibiisejä alkaa olemaan jo päälle 120. Fiiliksen mukaan tässäkin mennään mitä biiseihin tulee mutta selkeä tuotannollinen punainen lanka oli yhdistää BTD:n energia ja melodisuus BSA:n raskaaseen, ala-vireiseen soundiin ja eeppisempään äänimaisemaan. Samalla kuin varkain on mukaan hiipinyt pohjoista soturi fiilistä joten näistä elementeistä tulee pääosin Wolfheart koostumaan. Nyt kun metallin saralla sävellyskynä piirtää ainoastaan yhdelle bändille on luvassa myös aika monipuolista kamaa kun biisit ei pienien tai isompienkin tyylierojen vuoksi jakaudu 3-4:lle bändille.

Kuuntele näyte yhtyeestä tästä:

Onko nyt kyseessä lopullinen päätös lopettaa kaikki vanhat projektisi vai nähdäänkö jotain omista ”vanhoista” yhtyeistäsi vielä livenä keikalle tulevaisuudessa?

Tuomas: Alkuperäinen suunnitelma oli jättää 2012 Summerbreeze sekä BTD:n että BSA:n osalta mutta suunnitelmat muuttuivat talven tullessa kun tarjoitui mahdollisuus yhteen isoon jäähyväiskeikkaan. Tämä keikka on Lahden Finland Klubilla 23.2.2013, jolloin lavalle nousevat BEFORE THE DAWN, BLACK SUN AEON ja ROUTASIELU viimeistä kertaa ja luvassa vierailijoita vuosien takaa ja monella tapaa special setit. Saattaa muutama DAWN OF SOLACE biisikin kajahtaa 6 vuoden tauon jälkeen näin lopun kunniaksi :). Tulee varmasti hieno, hikinen ja tunnerikas ilta! Vaikka moni bändeistäni henkilöityy aika vahvasti muhun ja kaiken musiikin pääosin teenkin on jokainen bändi silti ollut vahvasti osiensa summa ja se, että kerran vielä saa jakaa lavan parhaimpien ystävieni ja suuresti ihailemieni muusikoiden kanssa on paras mahdollinen tapa niin sanotusti ”nostaa kytkintä” :). Parhaat tyypit ikinä, mahtavia reissuja ja seikkailuja ja parhaat fanit ikinä. Tässä on jo puolivakavissaan joutunu harkitsemaan tanakoita suojakännejä illalle, että siitä tunnelatauksesta selviää :)

Helmikuussa tehdään myös 4 keikan ”Unplugged” rundi:
08.02. Nuclear Nightclub, Oulu
09.02. Amarillo, Lahti
15.02. Musta Kynnys, Jyväskylä
16.02. Rytmikatti, Kouvola

Noilla keikoilla BTD + BSA miehistöstä kasattu kokoonpano versioi BTD+BSA+DOS biisejä akustisesti.

Aiot julkaistaa keväällä ”My Darkness” nimeä kantavan 3 CD:tä sisältävän kokoelman oman urasi aikaisia hittejä. Miten aioit valita kappaleet kyseisille CD:ille? Tuleeko 1 CD olemaan Before The Dawnia, 1 CD Black Sun Aeonia ja 1 CD muita yhtyeitä vai miten olet asian ajatellut toteuttaa?

Tuomas: Stay Heavy Records ilmoitti haluavansa julkaista 3CD:n boxin joka sisältää BTD, BSA, DOS ja RoutaSielu materiaalia ja onhan moinen aika huikea tapa summata tähänastinen ura musiikin parissa. Näillä näkymin 1CD pyhitetään BTD:lle, 1CD sisältää BSA, DOS ja RoutaSielu biisejä ja 3CD pitää sisällään koko akustisen setin joita helmikuun keikoilla soitetaan, mahdollisimman paljon bonus biisejä ja tarkoituksena olisi myös saada live materiaalia viimeiseltä keikalta tuolle julkaisulle.

Kiitoksia paljon haastattelusta ja onnea vuoteen 2013. Haluatko vielä lopuksi sanoa jotain Kaaoszinen lukijoille?

Tuomas: Ehkä suuntaan tämän ennemmin BTD, BSA, DOS tai ROUTASIELU faneille: Vaikka tässä moni asia muuttuukkin niin ei se jo tehty musiikki mihinkään häviä ja parhaillaan uutta tehdään vaikkakin eri nimen alla. Nähdään 23.2. ja toivonmukaan vielä monesti sen jälkeen WOLFHEART keikoilla. Ootte parhaita!!

Wolfheart @ Facebook: http://www.facebook.com/WolfheartRealm

Haastattelun valokuvat: Janica Lönn / http://www.stormphotography.fi

English version:

Finnish metal musician Tuomas Saukkonen, who is known from bands such as Before The Dawn, Black Sun Aeon, Routasielu, Dawn Of Solace and Final Harvest shocked the finnish metal community when he announced on Thursday 10th of January that he will be putting all of his current projects on eternal ice and start focusing into something totally new. Kaaoszine caught up with Tuomas through Facebook and did an exclusive interview about his future plans with his new project Wolfheart.

Hi Tuomas. You dropped quite a bomb when you announced today that you will be ending all of your active bands. Where did you come up with an idea to that? I guess you had some time to think about this and didn´t made the decision too rushed?

Tuomas: Yes I have been thinking about this already for a few years from the Before The Dawn side and first time this was brought into the table was when we were releasing the “Decade Of Darkness” EP to celebrate the 10th year for Before The Dawn. At that time I had an idea to end the band because it just felt right to end the band at that point. The band played their biggest shows in Europe by supporting Amorphis and in Asia by supporting Stratovarius. The CD´s were selling great and we ended up signing a deal with Nuclear Blast Records. The album that came after the EP titled “Deathstar Rising” did an amazing job in the Finnish charts ending into the top10. Still even though we achieved a lot I started to feel like it´s becoming more and more of a job for me and felt that I was drifting away from the most important thing in my life which is for the love of making music.

At that time we also started to have a little bad chemistry within the band and it also started to reflect into the band´s live performances as well as into my own motivation towards the band because I became a bit frustrated. The line-up changes in 2011 gave me more motivation and it once again started to feel like it was right thing to continue after the “Rise Of The Phoenix” album but after the successful tours in Finland and Europe and the great response to the CD both among the fans and press really gave me the opportunity to let go of my “old friend” from the past 14 years. I felt like a winner and decided to put it aside because I could with a large smile remember all that great things we experienced with this band.

At some point I recognized I was just keeping the band alive and it didn´t feel so right anymore. I lost the passion to make music my own way and the main reason why I had a lot of side projects like Black Sun Aeon, Routasielu, Dawn Of Solace and The Final Harvest at the first place. Those were the band´s where I had the ability to be artistically free and create what I wanted. Now when Before The Dawn is done it was logical for me to clean the table at once and start building something from scratch again.

As you said on the press statement that you are already working with a new group named Wolfheart. Where did you come up with the idea to that and who plays in the band with you?

Tuomas: I started working with a new project named Wolfheart in the summer of 2012. I have been writing songs from the fall of 2012 and done some demos for the band. At the moment I have already recorded and mixed half of the band´s upcoming yet untitled debut album and the rest of the CD will be finished by the beginning of March when we will record and mix the second half of the album. Wolfheart is pretty close to Black Sun Aeon music wisely so I am writing and recording all of the instruments and when the time comes we will build up a live band for the live shows. It would be impossible for me to be without writing music so it felt natural to start a new band so that I have a channel to put out my music. I just started writing music and they started to take certain shape and made their own clear entity. For the first time in 10 years there were nothing else than just me and the music. No gigs booked, no release schedules, no promo plans and not even recording contracts. Now when half of the CD is done and mixed I will start looking for interested parties to put out the CD. Our goal is to put it out before the winter of 2013 but we will see how it goes.

How would you compare the sound of Wolfheart to your past projects? Will you change style a lot or will it still be similar to your older projects?

Tuomas: I am still doing this mostly for myself so I don´t see the point at inventing the wheel again because of the reason that someone expects me to do it or it might be the best thing for me after releasing over 120 metal songs. I will continue with this project by my own means but the main “red” line in this new project is to create a band that has the energy of Before The Dawn and mix it with the low-tuned dark, heavy and epic atmosphere of Black Sun Aeon. Also at a same time I have had some northern warrior feeling into it so those are the main ingredients what Wolfheart will contain. You can expect me to write more diverse songs now because I don´t have to write songs for 3 to 4 different bands but instead I am only focusing into this one.

Listen to a teaser track from the upcoming project here:

Is it the final decision to put the old projects on ice or shall we still have the opportunity in the future witness them live?

Tuomas: The original plans was to skip the Summerbreeze 2012 shows with Before The Dawn and Black Sun Aeon but plans changed during the winter when we had an opportunity to play one big final show at Lahti in Finland Klubi on that 23rd of February. That will be the farewell show where Before The Dawn, Black Sun Aeon and Routasielu will get up on stage for the very last time. It will be a special show with special guest musicians and you might even hear some Dawn Of Solace material first time in six years during the night as well! It is going to be a very special, sweaty and emotional night! Even though many of my bands are highly characterized into myself and I have done most of the music for all of the bands I still feel like every band has been their own entity and the opportunity to share the stage once again with my friends and people who I admire a lot as musicians is the best way to end this journey. Best people ever, unforgettable trips and adventures + the best fans in the world. I might even have to drink a bit to stay alive from the emotional night. I will also be doing an “unplugged” tour in Finland in February where an unplugged band consisting members of Before The Dawn and Black Sun Aeon will cover Before The Dawn, Black Sun Aeon and Dawn Of Solace songs acoustically. Dates below:

08.02. Nuclear Nightclub, Oulu
09.02. Amarillo, Lahti
15.02. Musta Kynnys, Jyväskylä
16.02. Rytmikatti, Kouvola

You also revealed us that you have plans to release a 3CD compilation entitled ”My Darkness” which will contain all the hits from your career. How are you going to choose the songs for the CD´s? Will there be 1 CD of Before The Dawn, 1 CD of Black Sun Aeon and 1 CD of the rest or what kind of plans do you have with that?

Tuomas: Stay Heavy Records said that they would like to put out a 3CD box consisting of BTD, BSA, DOS and RoutaSielu material and I think it´s a right way to summarize my career from the beginning to this day. At this point it seems that 1 CD will be dedicated to Before The Dawn, 1 CD will be a compilation of BSA, DOS and RoutaSielu and the third one will be a mixture of the acoustic set we are recording from the shows in February + some unreleased songs from the past projects. We will also film the last farewell show in February to DVD so most likely some material from that will be included into the compilation as well as a bonus.

Thank you very much for the interview and best of luck for the year 2013. Anything you want to say as a closure to your fans all over the world and to the readers of Kaaoszine?

Tuomas: I will dedicate this to BTD, BSA, DOS and RoutaSielu fans: Even though a lot of things will change the music I have made will never disappear and I am working new music at the moment even though under a different name. I hope to see everybody in Lahti on the farewell show and after that many times at Wolfheart shows. You´re the best!

Wolfheart @ Facebook: http://www.facebook.com/WolfheartRealm

Wolfheart promo photos by: Janica Lönn / http://www.stormphotography.fi